Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε – ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ – ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέκλεισε τόσο το ενδεχόμενο αλλαγών στον εκλογικό νόμο όσο και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, στη διάρκεια της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Και αν, για το ζήτημα των πρόωρων εκλογών ο Κ. Μητσοτάκης έχει δείξει μια… απέχθεια ήδη από την πρώτη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο τρόπος με τον οποίο «ξέκοψε» ενδεχόμενες παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το τελευταίο διάστημα η αύξηση του μέτρου εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5% θεωρούταν σχεδόν «κλειδωμένη» και, μάλιστα, είχαν υπάρξει και πολλές αναλύσεις για το πώς μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να «ταπεινώσει» και το απαιτούμενο ποσοστό για την αυτοδυναμία.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός με πολύ ξεκάθαρο τρόπο δήλωσε ότι «πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν θα υπάρξει. Πράγματι η εικόνα μιας κατακερματισμένης Βουλής και με πολλούς ανεξάρτητους δεν νομίζω ότι προωθεί την ποιότητα του κοινοβουλευτικού διαλόγου, αλλά θα επαναλάβω ότι κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός», προσθέτοντας μάλιστα ότι «πριν τις εκλογές του 2023 είχα δεχτεί πολλές εισηγήσεις να αλλάξω τον εκλογικό νόμο. Να κάνω τι, δηλαδή; Να κατεβάσω ουσιαστικά τον πήχη της αυτοδυναμίας. Δεν το έκανα και νομίζω ότι δικαιώθηκα από τις εξελίξεις. Δεν έχω καμία πρόθεση να το κάνω ούτε τώρα. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί».
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να «κλείσει» με όσο πιο σαφή τρόπο γίνεται τη συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο για δύο λόγους:
● Ο πρώτος είναι πιο πολιτικός: μια τέτοια κίνηση, ειδικά μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών και τη δημοσκοπική καθήλωση της ΝΔ, θα μπορούσε εύκολα να ερμηνευθεί ως δείγμα αδυναμίας, τόσο από τους πολίτες, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο θόρυβος που θα ξεσπούσε εκτιμήθηκε ότι θα κατέληγε σε βάρος της κίνησης αυτής.
● Ο δεύτερος λόγος είναι πιο πρακτικός: μπροστά στο κίνδυνο κάποια κόμματα να μείνουν εκτός νυμφώνος στις επόμενες εκλογές, ίσως η… ανύψωση του κατωφλίου εισόδου στη Βουλή οδηγούσε σε συγχωνεύσεις και συμμαχίες, κάτι που στην παρούσα φάση (ειδικά για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ) φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση θα ήταν να βρεθεί μπροστά σε σχήματα που θα μπορούσαν να «κλέψουν» ψηφοφόρους και από τα δεξιά της, αλλά και από το κέντρο, πολλώ δε μάλλον σε μια στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να αποκτήσει ρόλο σε κάποιο από αυτά τα σχήματα.
Από την άλλη, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ένας από τους βασικούς στόχους είναι να περάσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία από τη Βουλή η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου των αποδήμων και για τις εθνικές εκλογές, οπότε κρίθηκε ότι το… δεύτερο καρπούζι, αυτό της αύξησης του ορίου εισόδου στη Βουλή, θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές και συγκρούσεις που ενδεχομένως θα έθεταν σε κίνδυνο μια σημαντική πρωτοβουλία.
Όσον αφορά, τώρα, στις πρόωρες εκλογές, η εξήγηση που έδωσε για το «όχι» ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είναι αρκετά ξεκάθαρη και λογική: «Εμείς στην Ελλάδα, επειδή έτσι αποφάσισε ο ελληνικός λαός, έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή τετραετίας. Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση, ειδικά αν δει κανείς τις συνθήκες γύρω μας, να το θέσω σε κίνδυνο και να πειραματιστώ με οποιαδήποτε σκέψη μπορεί να διακινδυνεύσει την πολιτική σταθερότητα».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός – με δεδομένο ότι ήδη έχει θέσει ως στόχο την τρίτη συνεχόμενη κυβερνητική θητεία για τη ΝΔ – ουσιαστικά από τη ΔΕΘ έχει ξεκαθαρίσει ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η εικόνα στασιμότητας για το κυβερνών κόμμα μετά τις ευρωεκλογές είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της και να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, καθώς ο ίδιος και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι στο τέλος της τετραετίας θα φανούν τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου στους κρίσιμους τομείς της ενίσχυσης των εισοδημάτων, της καταπολέμησης της ακρίβειας και της αναδιάρθρωσης της οικονομίας.
Από την άλλη, στην κυβέρνηση βλέπουν τις δημοσκοπήσεις και τη διαρκώς διογκούμενη δυσφορία των πολιτών, καθώς και την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, και σαφώς δεν θα επιθυμούσαν να βρεθούν στη θέση να συγκυβερνήσουν μετά από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (καθώς προς το παρόν η αυτοδυναμία μοιάζει πολύ… μακρινός στόχος). Εκτιμούν, δε, ότι συν τω χρόνω η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ θα σταματήσει ενώ η κυβερνηση πάντα θα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την πολιτική ατζέντα και να «πουλήσει» καλύτερα το έργο της.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας ότι «σύντομα, λοιπόν, προσβλέπουμε στη συμβασιοποίηση του έργου, όπως είπε ο Νίκος (σ.σ. Χαρδαλιάς), εντός του 2025, να ξεκινήσει το εργοτάξιο και με το καλό μέσα στο 2028 να είμαστε όλοι μαζί να κάνουμε τα εγκαίνια αυτού του σπουδαίου έργου για την Αττική».
Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Φάμελλου με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της «επανεκκίνησης»
Κύπρος: Σε πορεία σύγκρουσης Λευκωσία και Άγκυρα για την ένταξη της Μεγαλονήσου στο ΝΑΤΟ
Λατινοπούλου: Δεν θα διαλύσω τη Φωνή Λογικής για να πάω υπό τον Σαμαρά
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.