search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05.09.2025 03:37
MENU CLOSE

Συνταγή για σπιτική μαρμελάδα κάστανο

04.12.2024 06:10
marmelada_kastano_new

Μια πεντανόστιμη μαρμελάδα που ετοιμάζεται με απλά υλικά και το μόνο που θα σας δυσκολέψει λίγο είναι το μπελαλίδικο ξεφλούδισμα των καρπών.

Το αποτέλεσμα όμως θα σας δικαιώσει και η μαρμελάδα θα σας αποζημιώσει με τη ζεστή, γλυκιά και γήινη γεύση της και τα αρώματα της βανίλιας που θα αναδύονται στην κουζίνα σας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε όπως και τις υπόλοιπες μαρμελάδες, για να αλείψετε φρυγανισμένο ψωμί, σαν συνοδευτικό με ώριμα τυριά αλλά και ως γέμιση σε τούρτες και γλυκές δημιουργίες.

Υλικά για τη Συνταγή  

1,5 κιλό κάστανα καλής ποιότητας

1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

1 λοβό βανίλιας

Προαιρετικά

1 σφηνάκι κονιάκ, ρούμι, γκράπα ή κονιάκ κερασιού (kirsch)

Εκτέλεση

1. Αρχικά χαράξτε τα κάστανα με ένα κοφτερό μαχαίρι στη βάση τους και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει 3 δάχτυλα. Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς και αφήστε τα να βράσουν για 5 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο μέσα στην κατσαρόλα και έπειτα στραγγίστε τα.

2. Αφαιρέστε το φλούδι και το δέρμα από τα κάστανα όσο είναι ακόμα ζεστά. διότι έτσι είναι πιο εύκολο.

3. Επιστρέψτε τα καθαρισμένα κάστανα στην κατσαρόλα, προσθέστε πάλι κρύο νερό που να τα καλύπτει και αφήστε τα να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά.

4. Στραγγίστε τα και πολτοποιήστε τα με ένα ραβδομπλέντερ προσθέτοντας λίγο νερό, αν χρειαστεί για να διευκολυνθεί η διαδικασία.

5. Στη συνέχεια βάλτε 150 ml με 200 ml νερό στην κατσαρόλα, προσθέστε τον πουρέ κάστανου και τη ζάχαρη και ανακατέψτε σε χαμηλή φωτιά.

6. Βάλτε και το λοβό βανίλιας που έχετε χαράξει στη μέση και αφήστε το μίγμα να πάρει βράση, ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μην πιάσει στον πάτο. Βράστε τη μαρμελάδα σε χαμηλή ένταση για 20 λεπτά και αν επιθυμείτε προσθέστε λίγο κονιάκ στα τελευταία 5 λεπτά.

7. Αδειάστε τη μαρμελάδα όπως είναι ζεστή, σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα, σφραγίστε τα καλά και τοποθετήστε τα ανάποδα, μέχρι να κρυώσουν.

Συμβουλή

  • Η μαρμελάδα κάστανο είναι εξαιρετική για σερβίρισμα σε ελαφρώς βουτυρωμένα και φρυγανισμένα καναπεδάκια ψωμιού, ωστόσο η καλύτερη χρήση της είναι ως συνοδευτικό σε ώριμα τυριά. Ιδιαίτερα το πεκορίνο, αλλά και τα τυριά από αγελαδινό γάλα με έντονη και δυνατή γεύση της ταιριάζουν υπέροχα.

Διαβάστε επίσης:

Νηστίσιμοι ντολμάδες με ξινολάχανο και καρύδια, συνταγή της Θράκης

Ανατρεπτικοί λουκουμάδες, γεμιστοί με μπισκότα oreo

Λαλάγγια Αρεόπολης, το ευέλικτο αρτοσκεύασμα των μεγάλων θρησκευτικών εορτών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05.09.2025 02:42