Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
H κακοκαιρία «χτύπησε» την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο. Τόνοι λάσπης κάλυψαν την Κεφαλονιά ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ενώ στην Ζάκυνθο έκλεισαν οι δρόμοι. Ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, έκανε αίτημα να κηρυχτεί ο δήμος εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα προβλήματα που εντοπίζονται μέχρι τώρα.
Ο κ. Μιχαλάτος, στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (AΔΑ Ρ3Ι546ΝΠΙΘ-8ΦΓ), με εξαίρεση την Κοινότητα Νυφίου και τη ΔΕ Πυλάρου, για την ολοκλήρωση της διαχείρισης των προβλημάτων που είχαν προκαλέσει έντονα καιρικά φαινόμενα με την ονομασία Ιανός», ωστόσο ζητά να κηρυχτεί εκ νέου ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «και να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός όπως προβλέπεται από την Πολιτική Προστασία σε ακραίες καιρικές συνθήκες».
Η νότια Κεφαλονιά, με επίκεντρο την περιοχή της Λειβαθούς, βρέθηκε αντιμέτωπη με σφοδρές βροχοπτώσεις. Τα πιο σημαντικά προβλήματα εντοπίστηκαν σε Πόρο, Καρούζα, Βλαχάτα, Περατάτα.
Στον κάμπο των Περατάτων, στην περιοχή της Μονής του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς οι ισχυρές βροχές προκάλεσαν υπερχείλιση ρεμάτων, οδηγώντας σε εκτεταμένες ζημιές. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να αντλήσουν νερά από κατοικίες.
Ακόμη, μια «απέραντη» λίμνη σχηματίστηκε στον κάμπο των Περατάτων, στην περιοχή της Μονής του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς, μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Κεφαλονιά. Η έντονη βροχόπτωση μετέτρεψε χωράφια και δρόμους σε υδάτινες εκτάσεις, ενώ η Πυροσβεστική έδωσε μάχη με τα νερά που πλημμύρισαν αυλές και σπίτια.
Οι δρόμοι στον δήμο Δήμος Λειβαθούς μετατράπηκαν σε ποτάμια, όπως φαίνεται σε βίντεο του kefaloniapress.gr.
Η πρόσβαση στην παραλία Τραπεζάκι έχει αποκοπεί και από τους δύο δρόμους με τον ένα να έχει καταστραφεί και τον άλλο να έχει μετατραπείς σε χείμαρρο. Μάλιστα, στην παραλία υποχώρησε το έδαφος, σύμφωνα με το inkefalonia.gr. Στην παραλία Άμμες στα Σβορωνάτα έγιναν κατολισθήσεις.
Λόγω των καιρικών συνθηκών παραμένουν κλειστά τα εξής τμήματα των Eπαρχιακών Oδών:
Το τμήμα της Eπαρχιακής Oδού 2 (Ενετικός) και συγκεκριμένα στο ύψος του παλαιού γεφυριού (διασταύρωση για Τραπεζάκι), λόγω των βλαβών που επήλθαν στο κατάστρωμα της οδού έπειτα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες των δύο τελευταίων ημερών. Η κίνηση των οχημάτων κατά το διάστημα αυτό, θα γίνεται μέσω της Eπαρχιακής Oδού 1 (Αργοστόλι – Πόρος).
Το τελευταίο τμήμα της Eπαρχιακής Oδού 1 και συγκεκριμένα στο τμήμα Πόρος – Σκάλα, λόγω των βλαβών που επήλθαν στο κατάστρωμα της οδού στη θέση «Λιμένια» έπειτα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες των δύο τελευταίων ημερών. Η κίνηση των οχημάτων κατά το διάστημα αυτό, θα γίνεται μέσω των Eπαρχιακών Oδών 1 (Πόρος – Αργοστόλι) και 12 (Πλατειές – Σκάλα).
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, ήταν πολύ μεγάλες οι αποκλίσεις των προγνωστικών μοντέλων από τα πραγματικά ύψη βροχής στο νησί. Όπως αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς, την Πέμπτη το Meteo έδωσε 93mm βροχής και η ΕΜΥ 114mm. «Η μεγάλη εμμονή του πυρήνα των καταιγίδων αλλά και η ισχυρές ραγδαιότητες συνέχισαν και την Παρασκευή να προκαλούν προβλήματα και αρκετές καταστροφές, ενώ τα νέα ύψη βροχόπτωσης έφτασαν τα 81mm -πάλι πάνω από τις προβλέψεις- επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση», συμπλήρωσε.
Επίσης, η διεύθυνση κοινωνικής προστασίας και υγείας, ενημερώνει τους δημότες του δήμου Αργοστολίου ότι αιτήματα σχετικά με την κάλυψη πρώτων βιοτικών αναγκών και αποκατάσταση τυχόν ζημίας στην οικοσκευή των νοικοκυριών, από την έντονη βροχόπτωση, μπορούν να κατατεθούν στα γραφεία της διεύθυνσης κοινωνικής προστασίας και υγείας (Σουηδίας 11 Αργοστόλι) ή με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στο email: [email protected].
Σε κάθε νοικοκυριό στο οποίο θα διενεργηθεί αυτοψία παραδίδονται:
Αίτηση προς συμπλήρωση
Υπεύθυνη δήλωση προς υπογραφή
Λίστα δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομισθούν.
Την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε επαρχιακούς δρόμους της Ζακύνθου ανακοίνωσε η Τροχαία, λόγω της έντονης βροχόπτωσης που πλήττει το νησί τις τελευταίες ώρες.
Αναλυτικότερα, απαγορεύεται η κυκλοφορία, η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου – Βολιμών από το ύψος του Δημοτικού Σχολείου Ρίζας μέχρι την διασταύρωση Καλλιθέας, στην Δημοτική οδό Κατοσταριού Αλυκών , περιοχή Τηγανιά Ζακύνθου , στην Δημοτική οδό Αλυκών Αλικανά και στην Δημοτική οδό Αλικανά προς Αμμούδι.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω παρακείμενων Ανώνυμων Δημοτικών και Επαρχιακών Οδών της περιοχής.
Την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε επαρχιακούς δρόμους της Ζακύνθου ανακοίνωσε η Τροχαία, λόγω της έντονης βροχόπτωσης που πλήττει το νησί τις τελευταίες ώρες.
Αναλυτικότερα, απαγορεύεται η κυκλοφορία, η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου – Βολιμών από το ύψος του Δημοτικού Σχολείου Ρίζας μέχρι την διασταύρωση Καλλιθέας, στην Δημοτική οδό Κατοσταριού Αλυκών , περιοχή Τηγανιά Ζακύνθου , στην Δημοτική οδό Αλυκών Αλικανά και στην Δημοτική οδό Αλικανά προς Αμμούδι.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω παρακείμενων Ανώνυμων Δημοτικών και Επαρχιακών Οδών της περιοχής.
Αιχμές για τη μη αποστολή προειδοποιητικού μηνύματος από το 112 για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς άφησε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
«Η Κεφαλονιά μετράει πληγές μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει το νησί, αφήνοντας πίσω της πλημμυρισμένους οικισμούς, κατεστραμμένους δρόμους, κατολισθήσεις και σοβαρά προβλήματα στις υποδομές. Οι κάτοικοι, απροστάτευτοι και χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση, βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες εικόνες καταστροφής, ενώ οι τοπικές αρχές αγωνίζονται να αποκαταστήσουν τις ζημιές.
Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης 112, που υποτίθεται ότι προστατεύει τις ζωές των πολιτών, σιώπησε τη στιγμή που ήταν πιο απαραίτητο. Οι κάτοικοι έμειναν στο έλεος της κακοκαιρίας, χωρίς επίσημη ενημέρωση και οδηγίες.
Ζητάμε άμεσα την κήρυξη των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Άμεση κινητοποίηση κρατικών και τοπικών μηχανισμών για την αποκατάσταση των ζημιών.
Οικονομική στήριξη των πληγέντων κατοίκων και επιχειρήσεων.
Θεσμική θωράκιση για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εικόνες εγκατάλειψης.
Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι πλέον απρόβλεπτες. Η ανεπάρκεια στη διαχείριση τους, όμως, είναι αδιανόητη. Η Κεφαλονιά απαιτεί άμεσες λύσεις, όχι υποσχέσεις που αποτελεί το διαρκές δόγμα της Κυβέρνησης» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη..
Διαβάστε επίσης:
Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας
Τέμπη: Σοκάρουν οι μαρτυρίες των πυροσβεστών που υπέστησαν χημικά εγκαύματα
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Ίος
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.