Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το σιμίτι ή αλλιώς κουλούρι, είναι συνήθως επικαλυμμένο με σουσάμι, σπανιότερα με παπαρουνόσπορους, λιναρόσπορους ή ηλιόσπορους, και συναντάται στις κουζίνες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Μέσης Ανατολής, στην Αρμενία, την Τουρκία και τα Βαλκάνια.
Είναι ένα οικονομικό και εύκολο σε κατανάλωση έδεσμα από ψωμί, το οποίο πωλείται υπαίθρια και αποτελεί ένα σημαντικό σύμβολο για τις κατώτερες και μεσαίες τάξεις της Τουρκίας. Στην Ελλάδα, διάσημο και με μεγάλη φήμη για τη νοστιμιά του, είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης, με μεγαλύτερη διάμετρο, έξτρα ψήσιμο και τραγανότητα.
Στην παρακάτω συνταγή επαρχίας Κασταμονής (περιοχή της Μαύρης Θάλασσας), το φαλακρό σιμίτι παίρνει το όνομά του από την έλλειψη σουσαμιού και την γυαλάδα που αποκτά, χάρη στον διαφορετικό τρόπο παρασκευής του.
400 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
200 ml νερό χλιαρό
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά στιγμής
1 κουταλάκι του γλυκού (10 γραμμάρια) αλάτι
Για τον εμποτισμό
1 φλιτζάνι πετιμέζι
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
1. Αρχικά βάλτε σε ένα μπολ το ζεστό νερό και τη μαγιά, ανακατέψτε καλά, να διαλυθούν οι κόκκοι και αφήστε το μίγμα σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου, για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2. Βάλτε το αλεύρι στον πάγκο και κάντε μια λακκούβα στη μέση. Προσθέστε το μίγμα μαγιάς στο κέντρο και το αλάτι στις άκρες περιμετρικά, να ακουμπάει μόνο το αλεύρι και να μην έρχεται απευθείας σε επαφή με τη μαγιά.
3. Με ένα πιρούνι ανακατέψτε το αλεύρι σπρώχνοντάς το προς το κέντρο και ξεκινήστε να πλάθετε με τα χέρια σας σε στρογγυλό ζυμαράκι. Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
4. Χωρίστε σε 5 κομμάτια, σχηματίστε πρόχειρα χοντρά μπαστούνια πάχους 2 εκατοστών, σκεπάστε τα πάνω στον πάγκο της κουζίνας με μια πετσέτα και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 5 λεπτά. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατέψτε το ζεστό νερό με το πετιμέζι.
5. Επεκτείνετε τα μπαστούνια με τα χέρια σας ανοίγοντάς τα σε μακριά κορδόνια, με μήκος όσο είναι 2 ανοιχτές παλάμες. Ενώστε τις άκρες να κλείσουν σε σχήμα κρίκων, πιέζοντας πάνω στον πάγκο για να σφραγίσουν.
6. Βράστε αρκετό νερό σε ξεχωριστή κατσαρόλα. Σιγοβράστε τους κρίκους έναν – έναν, όπως είναι με το τελικό τους σχήμα, για 10-15 δευτερόλεπτα. Μην αγγίζετε τη ζύμη όσο είναι μέσα στο ζεστό νερό. Αν η μαγιά είναι εντάξει και η ζύμη έχει ξεκουραστεί όπως πρέπει, τα κουλούρια θα επιπλεύσουν αμέσως στο νερό.
7. Με ένα τρυπητό, μεταφέρετέ τα στο μίγμα πετιμεζιού, να εμποτιστούν καλά και έπειτα αραδιάστε τα σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα.
8. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 16-19 λεπτά. Τοποθετήστε ένα μπολ με νερό στη βάση του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος, για να δημιουργήσετε υδρατμούς, να φουσκώσουν τα κουλούρια και να μην στεγνώσει η ζύμη.
Διαβάστε επίσης:
Vegan brownie με κολοκυθάκι, εύκολο και υγιεινό
Μακαρονάδα με ραγού λαχανικών, σαν μπολονέζ (νηστίσιμη)
Μαρμελάδα κυδωνιών με μαστίχα Χίου
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.