ΤΡΙΤΗ 19.08.2025 00:23
MENU CLOSE

Η Ευρώπη αντιδρά στους δασμούς του Τραμπ: «Είμαστε έτοιμοι για εμπορικό πόλεμο, θα απαντήσουμε σε δύο φάσεις»

03.04.2025 11:02

Η ΕΕ είναι «έτοιμη για εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ, προβλέπει να «να πλήξει τις ψηφιακές υπηρεσίες» όταν απαντήσει στους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επεσήμανε σήμερα η Σοφί Πριμά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γαλλίας.

Ο Τραμπ υπέγραψε χθες Τετάρτη διάταγμα για την επιβολή δασμών 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Μετά την αμερικανική απόφαση η ΕΕ προετοιμάζει την απάντησή της, η οποία θα έρθει σε δύο φάσεις: «η πρώτη απάντηση θα έρθει περίπου στα μέσα Απριλίου και θα αφορά την πρώτη επίθεση (του Αμερικανού προέδρου) στο αλουμίνιο και τον χάλυβα», επεσήμανε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

«Και στη συνέχεια θα υπάρξει μια δεύτερη απάντηση, η οποία θα είναι πιθανόν έτοιμη στα τέλη του Απριλίου και θα αφορά το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών», πρόσθεσε η Πριμά.

Προς το παρόν «οι χώρες μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται» για αυτή τη δεύτερη φάση της αντίδρασής τους, εξήγησε.

«Αλλά θα πλήξουμε και τις υπηρεσίες, για παράδειγμα τις ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες σήμερα δεν φορολογούνται και θα μπορούσαν να φορολογηθούν», πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ένα εύρος εργαλείων και είμαστε έτοιμοι για αυτόν τον εμπορικό πόλεμο», υπογράμμισε η Πριμά.

Συνάντηση Μακρόν με επιχειρηματίες

Στο μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με εκπροσώπους των επιχειρηματικών κλάδων που πλήττονται από τους αμερικανικούς δασμούς.

«Το πρώτο μέλημα είναι να κάνουμε έναν απολογισμό και προβλέψεις για το ποιες θα είναι οι επιθέσεις και οι επιπτώσεις τους στο σύνολο των κλάδων. Στη συνέχεια θα δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις βιομηχανίες παραγωγής», δήλωσε η Πριμά.

«Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι οι εξαγωγικές αγορές, κυρίως για τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη, κλείνουν. Θα πρέπει κατά συνέπεια να υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή παραγωγή μας», εκτίμησε.

Ο Τραμπ «θεωρεί τον εαυτό του κυρίαρχο του κόσμου (…) Είναι μια ιμπεριαλιστική στάση την οποία είχαμε μάλλον ξεχάσει, η οποία όμως επιστρέφει με μεγάλη ορμή και μεγάλη αποφασιστικότητα», κατήγγειλε η Πριμά.

Βρετανία: «Θα υπάρξουν επιπτώσεις»

Οι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ θα έχουν επίπτωση στη βρετανική οικονομία, εκτίμησε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στη διάρκεια συνάντησης που είχε με επικεφαλής επιχειρήσεων στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι αποφάσεις που έλαβαν οι ΗΠΑ θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλω όμως να είμαι πολύ σαφής: είμαστε προετοιμασμένοι γιατί ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι η ικανότητά μας να παραμένουμε ψύχραιμοι», δήλωσε ο Στάρμερ αντιδρώντας στην αμερικανική ανακοίνωση για την επιβολή τελωνειακών δασμών 10% που ήταν αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες και την ΕΕ που μπήκαν στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου..

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς δήλωσε σήμερα ότι παραμένει βέβαιος πως η χώρα του μπορεί ακόμη να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Επισήμανε ωστόσο ότι μια από τις βασικές ανησυχίες της κυβέρνησης είναι ο αντίκτυπος των αμερικανικών τελωνειακών δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία.

«Ο αντίκτυπος στον τομέα του αυτοκινήτου αυτών των συγκεκριμένων δασμών είναι μια από τις βασικές ανησυχίες μας», δήλωσε ο υπουργός στο BBC.

Γερμανία: «Αντί για “Αμερική πρώτα”, έγινε “Αμερική μόνο”»

«Θα υπάρχουν μόνο χαμένοι», προειδοποίησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές, την οποία χαρακτήρισε «θεμελιωδώς λανθασμένη» και προανήγγειλε «ισχυρή» αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρόκειται για επίθεση εναντίον ενός εμπορικού συστήματος το οποίο έχει δημιουργήσει ευημερία σε όλον τον κόσμο. Ενός εμπορικού συστήματος το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα και αμερικανικών προσπαθειών», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την επίσκεψη στο Βερολίνο του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και προέβλεψε ότι «ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει από αυτές τις όχι καλά μελετημένες αποφάσεις, όπως και επιχειρήσεις και καταναλωτές και στις ίδιες τις ΗΠΑ».

Η αμερικανική κυβέρνηση ακολουθεί έναν δρόμο «στο τέλος του οποίου θα υπάρχουν μόνο χαμένοι», πρόσθεσε ο καγκελάριος και υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την ισχυρότερη εσωτερική αγορά στον κόσμο, με 450 εκατομμύρια καταναλωτές. «Παραμένουμε έτοιμοι για συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος. Το κατέστησε ήδη σαφές η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Γερμανία και η Ευρώπη υποστηρίζουν το ελεύθερο εμπόριο και την συνεργασία και όχι την αντιπαράθεση και θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Η Ευρώπη θα αντιδράσει ενωμένη, ισχυρά και με τον κατάλληλο τρόπο», τόνισε ο Όλαφ Σολτς.

Στην Γερμανία, η βιομηχανία που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγείς του κόσμου, εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα.

«Για να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας: θα το νιώσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Ντερκ Γιαντούρα, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης BGA που εκπροσωπεί εισαγωγείς και εξαγωγείς. «Θα πρέπει να μεταφράσουμε τους δασμούς σε αυξήσεις τιμών και σε πολλές περιπτώσεις αυτό σημαίνει πτώση των πωλήσεων».

Η Χίλντεγαρντ Μιούλερ, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης αυτοκινητοβιομηχανίας VDA ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι ”η Αμερική πρώτα”, αυτό είναι ”η Αμερική μόνο”. Το πλήγμα από τους δασμούς θα γίνει αισθητό παγκοσμίως και θα κοστίσει θέσεις εργασίας».

Για «δασμολογική μανία των ΗΠΑ», η οποία μπορεί να προκαλέσει «τεράστια ζημιά» παγκοσμίως, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Η δασμολογική μανία των ΗΠΑ είναι πιθανό να ενεργοποιήσει ένα σπιράλ το οποίο θα μπορούσε να παρασύρει χώρες σε ύφεση και να προκαλέσει τεράστια ζημιά παγκοσμίως, με αρνητικές συνέπειες για πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και επανάλαβε την γερμανική θέση υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων.

«Πάντα πιέζαμε για διαπραγματεύσεις, όχι για αντιπαράθεση. Αυτό εξακολουθεί να είναι το σωστό. Και είναι καλό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να επιδιώκει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος για αυτό. Εάν ωστόσο οι ΗΠΑ δεν θέλουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει μια ισορροπημένη, σαφή και αποφασιστική απάντηση. Έχουμε προετοιμαστεί για αυτό», τόνισε ο υπουργός και, αναφερόμενος στην «Ημέρα Απελευθέρωσης» για την οποία μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ, αντέτεινε ότι «για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ θα είναι Ημέρα Πληθωρισμού και όχι Απελευθέρωσης».

Αντιδράσεις από Ελβετία, Ισπανία και Νορβηγία

Το βασικό επιχειρηματικό λόμπι της Ελβετίας απέρριψε σήμερα τους αμερικανικούς δασμούς στις ελβετικές εισαγωγές ως επιζήμιους και αδικαιολόγητους. Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 31% στις εισαγωγές από την Ελβετία συγκριτικά με 20% στα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 10% από τη Βρετανία.

Το επιχειρηματικό λόμπι Economiesuisse δήλωσε ότι δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τους αμερικανικούς δασμούς, σημειώνοντας ότι η Ελβετία έχει καταργήσει τους βιομηχανικούς δασμούς από τις αρχές του 2024 και έχει ήδη χαμηλότερους δασμούς εισαγωγών σε σχέση με τις ΗΠΑ.

«Η σημερινή κλιμάκωση στην εμπορική πολιτική αποτελεί σοβαρή επιβάρυνση για την ελβετική εξαγωγική βιομηχανία», ανέφερε το Economiesuisse. Η οργάνωση σημείωσε επίσης ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα δεν επηρεάζονται από το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ στις 2 Απριλίου.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για τους δασμούς, η πρόεδρος της Ελβετίας Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της έλαβε υπόψιν τους δασμούς και σύντομα θα αποφασίσει τα επόμενά της βήματα.

Η Νορβηγία από την άλλη, ως πρώτη αντίδραση θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ αναφορικά με τους δασμούς που επιβλήθηκαν. Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες δασμούς 15% στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Νορβηγία. «Είναι κακά νέα, είναι πολύ σοβαρό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέρε.

Η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη χάραξη πολιτικής προκειμένου να αποτρέψει αυτό που έχει χαρακτηρίσει το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι νορβηγικές εξαγωγές στην Ευρώπη θα επηρεαστούν αρνητικά από μια απάντηση της Ένωσης στους αμερικανικούς δασμούς.

Ο Στέρε δήλωσε ότι θα ηγηθεί αποστολής στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους αξιωματούχους.

Η Ισπανία θα λάβει επίσης μέτρα για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από τους αμερικανικούς δασμούς. Ο υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο χαρακτήρισε άδικους και αδικαιολόγητους τους δασμούς.

Μελόνι: Λάθος μέτρο οι δασμοί

Η Τζόρτζια Μελόνι από τους κορυφαίους συμμάχους του Τραμπ στην Ευρώπη, επέκρινε την κίνηση του Τραμπ, λέγοντας ότι οι δασμοί είναι «ένα μέτρο που θεωρώ λάθος και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός μέρους».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μισέλ Μάρτιν δήλωσε ότι οι δασμοί είναι «κακοί για την παγκόσμια οικονομία» και θα βλάψουν τις διατλαντικές σχέσεις. «Περισσότερα από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ αγαθών και υπηρεσιών διακινούνται καθημερινά μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η διατάραξη αυτής της βαθιάς ολοκληρωμένης σχέσης δεν ωφελεί κανέναν» είπε.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ σε πιο επιθετικό τόνο, ζήτησε «πραγματικά και αληθινά αμοιβαίους δασμούς» μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. «Χρειάζονται επαρκείς αποφάσεις», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λαρς Ράσμουσεν, ανέφερε πως από αυτόν τον εμπορικό πόλεμο «όλοι βγαίνουν χαμένοι».

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στη Μιανμάρ: Πάνω από 3.000 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί – Η βροχή «απειλεί» τυχόν επιζώντες στα συντρίμμια

ΗΠΑ: Εντοπίστηκε το λείψανο του 30ού θύματος των πυρκαγιών στο Λος Άντζελες

Το Ισραήλ σφυροκοπά στρατιωτικούς στόχους στη Συρία – Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί

ΤΡΙΤΗ 19.08.2025 00:22
Exit mobile version