search
ΚΥΡΙΑΚΗ 17.08.2025 19:06
MENU CLOSE

Μητσοτάκης για δασμούς: Υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

09.04.2025 19:19
mitsotakis 6654- new

Στο ζήτημα των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντας παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Breitbart και στον δημοσιογράφο Μάθιου Μπόιλ.

«Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και ένα ελληνικό μήνυμα. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας “win-win” λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα, πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. σχετικά με προγενέστερους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο), τα οποία, ούτως ή άλλως, ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ».

«Πιστεύω ότι, στο τέλος της ημέρας, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε μία λύση», τόνισε ερωτηθείς για το μήνυμα που μπορεί να στείλει στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση για το ελληνικό σκέλος του μηνύματος προς τον Ντόναλντ Τραμπ και στρατηγικές ευκαιρίες στο πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Και όταν κοιτάζω τον IMEEC (Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης), η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου και της ισχυρότερης δημοκρατίας. Για γεωπολιτικούς, οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έχω συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Τραμπ στο παρελθόν και μπορώ να συνεργαστώ και πάλι πολύ καλά μαζί του για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων».

 Όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στο μεταναστευτικό και πλέον υιοθετούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο πρωθυπουργός επισήμανε:

 «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στο μεταναστευτικό, είναι μια χώρα πρώτης γραμμής. Ακολουθήσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και ήμουν ο πρώτος που πίεσε για την προστασία των συνόρων. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την πολιτική το 2020, ήμασταν η εξαίρεση στην ΕΕ, εκτός της επικρατούσας γραμμής. Τώρα όλοι στην Ευρώπη κατανοούν τη σημασία της προστασίας των συνόρων.

 «Δεν εναπόκειται στους διακινητές να αποφασίσουν ποιος θα εισέλθει στην Ελλάδα. Δεν θα απολογηθώ για την αυστηρή μου στάση όταν πρόκειται για την προστασία των συνόρων και για την ανοιχτή μου στάση όταν μιλάμε για νόμιμη μετανάστευση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει, με την οποία η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Ανακάμψαμε εντυπωσιακά μετά την οικονομική κρίση, ακολουθώντας μία στρατηγική μείωσης των φόρων και της γραφειοκρατίας, μια οικονομική πολιτική υπέρ των επενδύσεων και της ελάφρυνσης του ρυθμιστικού πλαισίου, που στηρίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Διαβάστε επίσης:

Παπαδημητρίου: «Με ενόχλησε που κατηγορήθηκα ότι παλινωδώ» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά την παραίτηση

Ανδρουλάκης στο Φόρουμ των Δελφών: Για να υπάρξει σχέδιο χρειάζεται βλέμμα στο μέλλον και όχι βλέμμα στις κάλπες

«Μπηχτές» Μπίστη για Τσακαλώτο και Σακελλαρίδη: Ο ένας εφάρμοσε μνημόνια και ο άλλος συνυπήρχε στην ηγετική ομάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17.08.2025 19:00