Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Σε ισχύ τέθηκαν από τις 12:01 τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί αντιποίνων ύψους 84% που το Πεκίνο είχε αναγγείλει πως θα επιβάλλονταν στα προϊόντα που εισάγονται στην Κίνα από τις ΗΠΑ.
Έτσι «ανοίγει» ένα νέο επεισόδιο του εμπορικού πολέμου τον οποίο κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ και προκαλεί ολοένα πιο έντονες ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική ύφεση. Οι νέοι επιπρόσθετοι δασμοί εφαρμόζονται σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ που εισάγονται στην κινεζική αγορά. Οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ είχαν αξία που ανήλθε σε 143,5 δισ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με το γραφείο του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR).
China will raise additional tariffs on all goods imported from the United States to 84 percent, starting at 12:01 am on Thursday, and has added 18 #US entities to its export control and unreliable entity lists in order to counter the US' unilateral #tariff hikes.
— China Daily (@ChinaDaily) April 9, 2025
Analysts said… pic.twitter.com/WxAdDWBodq
Όπως αναφέρει ο κινεζικός ιστότοπος China Daily η Κίνα έχει προσθέσει παράλληλα 18 αμερικανικές οντότητες στις λίστες ελέγχου εξαγωγών και αναξιόπιστων οντοτήτων, ως απάντηση στις μονομερείς αυξήσεις δασμών των ΗΠΑ. Αναλυτές αναφέρουν ότι τα αντίμετρα στέλνουν σαφές μήνυμα πως η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες.
Υπενθυμίζεται ότι ως αντίποινα στην απόφαση του Πεκίνου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επιβάλλει στην Κίνα δασμούς ύψους 125% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται στην Αμερική, επικαλούμενος «έλλειψη σεβασμού», ενώ, την ίδια ώρα, «πάγωνε» στο 10% για τρεις μήνες τους ανταποδοτικούς δασμούς για όσες χώρες δεν είχαν προβεί σε κινήσεις αντιποίνων προς την Ουάσινγκτον.
Διαβάστε επίσης
Δομινικανή Δημοκρατία: Στους 184 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση στέγης σε κλαμπ
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.