Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Παρά τις υποσχέσεις για επιστροφή στην κανονικότητα και οικονομική εξυγίανση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου προς προμηθευτές, συνταξιούχους και φορολογούμενους παραμένουν σταθερά ένα από τα πιο σύνθετα και χρόνια προβλήματα της οικονομίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο τέλος Φεβρουαρίου 2025, το κράτος χρωστούσε συνολικά 3,35 δισ. ευρώ — ένα ποσό που, πέρα από τους ψυχρούς αριθμούς, αποτυπώνει μια πραγματικότητα που συνεχίζει να ταλαιπωρεί επιχειρήσεις, εργαζόμενους, συνταξιούχους και πολίτες.
Η μεγαλύτερη πληγή, για άλλη μια φορά, εντοπίζεται στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία οφείλουν στους προμηθευτές τους πάνω από 1,27 δισ. ευρώ. Παρά τις όποιες προσπάθειες περιορισμού αυτών των οφειλών, το ποσό αυτό κινείται πρακτικά στα ίδια επίπεδα εδώ και μήνες, αποτυπώνοντας τις χρόνιες δυσλειτουργίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού να εξοφλεί στην ώρα του τις υποχρεώσεις του.
Το πρόβλημα, μάλιστα, έχει πάρει και ευρωπαϊκές διαστάσεις, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις πληρωμών προς τους προμηθευτές υγείας.
Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και στα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως λόγω εκκρεμών συντάξεων. Οι απλήρωτες υποχρεώσεις των ασφαλιστικών οργανισμών ανήλθαν στα 604 εκατ. ευρώ — ποσό αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ενδεικτικό του ότι, παρά τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις και τις εξαγγελίες για ταχύτερες απονομές, η απορρόφηση του όγκου των εκκρεμοτήτων γίνεται με αργούς ρυθμούς.
Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζουν και άλλοι φορείς του Δημοσίου, όπως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τα υπουργεία και διάφορα νομικά πρόσωπα, με συνολικές οφειλές που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.
Πιο θετική είναι η εικόνα στο μέτωπο των επιστροφών φόρων, εκεί όπου η ΑΑΔΕ δείχνει να έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην ταχύτητα διεκπεραίωσης. Το συνολικό ύψος των εκκρεμών επιστροφών μειώθηκε τον Φεβρουάριο στα 824 εκατ. ευρώ από 915 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ ταχύτερα εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι που έχουν καταθέσει τη φορολογική τους δήλωση και δεν έχουν άλλες οφειλές.
Μέχρι τις αρχές Απριλίου, περίπου 345.000 φορολογούμενοι είχαν λάβει επιστροφές συνολικού ύψους άνω των 84 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επιστροφών ήταν άμεσες καταβολές στους δικαιούχους, χωρίς να απαιτείται κάποια πρόσθετη διαδικασία ή συμψηφισμός.
Παρόλα αυτά, ένα σημαντικό κομμάτι —περίπου 378 εκατ. ευρώ— αφορά επιστροφές φόρου που καθυστερούν πάνω από 90 ημέρες, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών ή τεχνικών εμποδίων, όπως η μη προσκόμιση δικαιολογητικών από τους φορολογούμενους ή η απουσία απάντησης από τους ίδιους.
Η διατήρηση των φεσιών του Δημοσίου σε τόσο υψηλά επίπεδα μπορεί να μην είναι κάτι νέο για την ελληνική πραγματικότητα — ωστόσο, σε μια περίοδο που το αφήγημα της χώρας στη διεθνή σκηνή είναι αυτό της «κανονικότητας», της σταθερότητας και της ανάπτυξης, οι εκκρεμότητες αυτές λειτουργούν αποσταθεροποιητικά.
Όχι μόνο γιατί πιέζουν τις αντοχές επιχειρήσεων και επαγγελματιών που περιμένουν επί μήνες τα χρήματά τους, αλλά κυρίως γιατί υπονομεύουν το βασικότερο συστατικό κάθε σύγχρονης οικονομίας: την εμπιστοσύνη.
Όσο το Δημόσιο θα εξακολουθεί να χρωστά δισεκατομμύρια στην αγορά και στους πολίτες του, η έξοδος από την εποχή των παθογενειών θα μοιάζει περισσότερο με ευχή παρά με πραγματικότητα.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.