Γάζα: «Όχι» της Χαμάς σε πρόταση - απαίτηση του Ισραήλ για αφοπλισμό
Η Χαμάς επιβεβαίωσε χθες, Δευτέρα (14/4), ότι έλαβε πρόταση από το Τελ Αβίβ για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Χαμάς που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η ισραηλινή πρόταση προβλέπει «την απελευθέρωση των μισών ομήρων» την πρώτη εβδομάδα μετά την επίτευξη συμφωνίας σε αντάλλαγμα για κατάπαυση πυρός «τουλάχιστον 45 ημερών» και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην πρόταση που διαβιβάστηκε μέσω αιγυπτίων μεσολαβητών, το Ισραήλ αξιώνει επίσης τον αφοπλισμό όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων στη Γάζα ως προαπαιτούμενο για το «οριστικό τέλος» του πολέμου.
Ο αξιωματούχος της Χαμάς τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το ζήτημα αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» που είναι «αδιαπραγμάτευτη».
Η ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην ισραηλινή πρόταση κατόπιν των «απαραίτητων διαβουλεύσεων».
Από την 7η Οκτωβρίου 2023, τουλάχιστον 50.983 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας, το οποίο ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστο.
Διαβάστε επίσης: