Αμάλ Αλαμουντίν: Persona non grata στις ΗΠΑ αν ο Τραμπ επιβάλλει κυρώσεις – Γιατί κινδυνεύει με απέλαση η σύζυγος του Κλούνεϊ
Με απέλαση από τις ΗΠΑ ενδέχεται να κινδυνεύει η Αμάλ Αλαμουντίν με την ιδιότητας της ως δικηγόρου που έχει συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, εναντίον των νομικών του οποίου έχει προαναγγείλει κυρώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ.
Τον Φεβρουάριο ο Τραμπ εξέδωσε το εκτελεστικό διάταγμα 14203 «Επιβολή κυρώσεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», το οποίο κατονομάζει στο παράρτημά του τον Βρετανό δικηγόρο και εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν – τον πρώτο δικηγόρο που αντιμετωπίζει αμερικανικές κυρώσεις για τη συμβουλή του στην υπόθεση αυτή.
Η Αμάλ Αλαμουντίν, ειδική στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν μέλος μιας ομάδας δικηγόρων που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο που συμβουλεύει τον Χαν και συμπεριλήφθηκε στην ομόφωνη έγκριση των αιτήσεων για ένταλμα σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Εάν πράγματι επιβληθούν κυρώσεις κατά περισσότερων δικηγόρων του Ηνωμένου Βασιλείου, η 47χρονη Αμάλ -η οποία έχει βρετανική υπηκοότητα-, ενδέχεται να μην μπορεί να εισέλθει στις ΗΠΑ, όπου διαθέτει ακίνητο με τον σύζυγό της Τζορτζ Κλούνεϊ.
Γεννημένη στη Βηρυτό του Λιβάνου το 1978, η Αμάλ και η οικογένειά της μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο χρόνια αργότερα για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου. Μεγάλωσε στο Μπακιγχαμσάιρ πριν σπουδάσει στην Οξφόρδη και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Έχει τα προσόντα να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στις Ηνωμένες Πολιτείες -αφού έγινε δεκτή στο δικηγορικό σώμα της Νέας Υόρκης το 2002- καθώς και στην Αγγλία και στην Ουαλία.
Τον Νοέμβριο του 2024 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σχετικά με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί ηγέτες κατήγγειλαν τις κατηγορίες ως «παράλογα ψέματα».
Το δικαστήριο απήγγειλε, επίσης, κατηγορίες σε τρεις αποθανόντες, πλέον, ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Το διάταγμα Τραμπ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2025 υποστήριξε ότι, καθώς ούτε το Ισραήλ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συμβαλλόμενα μέρη του Καταστατικού της Ρώμης -της διεθνούς Συνθήκης με την οποία ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-, το Δικαστήριο «καταχράστηκε την εξουσία του εκδίδοντας αβάσιμα εντάλματα σύλληψης» κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ.
Τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν το Καταστατικό της Ρώμης το 2000, αλλά αργότερα αρνήθηκαν να το επικυρώσουν. Η Παλαιστίνη επικύρωσε τη Συνθήκη το 2015, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε εγκλήματα που διαπράττονται στα παλαιστινιακά εδάφη θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Διαβάστε επίσης: