ΚΥΡΙΑΚΗ 20.07.2025 23:28
MENU CLOSE

Ποιες είναι οι σπάνιες γαίες της Ουκρανίας και τι γνωρίζουμε για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ - «Ιστορική», αλλά η Ρωσία ελέγχει το 40% των ορυκτών

01.05.2025 20:45

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα συμφωνία ευρείας οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο της οποίας θα δημιουργηθεί ταμείο επενδύσεων στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται για τρία χρόνια, ενώ θα δοθεί στους Αμερικανούς προνομιακή πρόσβαση στους ουκρανικούς φυσικούς πόρους. Για «ιστορική» και «πρώτη στο είδος της» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, αν και περίπου το 40% των μεταλλικών πόρων της Ουκρανίας βρίσκονται πλέον υπό ρωσική κατοχή.

Nα «τρέξουν» το συντομότερο δυνατό η κύρωση της συμφωνίας για τα ορυκτά επιθυμεί από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως σχολίασε ο Ουκρανός πρόεδρος, η συμφωνία «ανοίγει τον δρόμο για βιομηχανικό εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η αντιστροφή της κατάστασης, μετά την κόντρα μπροστά στις κάμερες στον Λευκό Οίκο, έγινε στο Βατικανό, στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου.

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και επιπλέον εξελίξεις, λέγοντας ότι η συμφωνία για τα ορυκτά «ήταν το πρώτο αποτέλεσμα» της συζήτησης στο Βατικανό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε σήμερα μια «πραγματικά ισότιμη και δίκαιη» συμφωνία με τις ΗΠΑ, μια συμφωνία που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων για εβδομάδες.

«Η συμφωνία άλλαξε σημαντικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προετοιμασίας. Αυτή είναι πλέον μια πραγματικά δίκαιη συμφωνία που δημιουργεί ευκαιρίες για σημαντικές επενδύσεις στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι στο καθημερινό τηλεοπτικό του μήνυμα.

Όπως είπε, το κείμενο δεν προβλέπει αρχικό χρέος της Ουκρανίας προς τις ΗΠΑ, όπως ήθελε αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και έχει στόχο τη δημιουργία ενός ταμείου «για επενδύσεις στην Ουκρανία και οικονομικά κέρδη εδώ».

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανιών στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για μια εξέλιξη που σηματοδοτεί «το πρώτο βήμα μιας νέας εποχής οικονομικής συνεργασίας», καθώς η συμφωνία «διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και την οικονομική επιτυχία της Ουκρανίας», από την οποία οι ΗΠΑ «θα αποκομίσουν επίσης μεγάλο όφελος», ενώ απέδωσε τα εύσημα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισε «αρχηγό των διαπραγματεύσεων».

«Αυτή η συνεργασία αντιπροσωπεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες που παίρνουν ένα οικονομικό μερίδιο στην εξασφάλιση ενός ελεύθερου, ειρηνικού και κυρίαρχου μέλλοντος για την Ουκρανία», επισήμανε η Λέβιτ.

Όπως γνωστοποίησε, ιδρύεται ένα ταμείο από το οποίο οι ΗΠΑ θα λαμβάνουν το 50% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, τελών άδειας και άλλες παρόμοιες πληρωμές από έργα φυσικών πόρων στην Ουκρανία.

Παράλληλα, μίλησε για τον «ξεκάθαρο», όπως χαρακτήρισε, στόχο του Ντόναλντ Τραμπ: «Να τερματιστεί αυτή η δολοφονία». «Αυτή η συμφωνία δείχνει πόσο επενδύει ο πρόεδρος στη διασφάλιση μιας πραγματικά διαρκούς ειρήνης», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα ορυκτά, εντός μιας εβδομάδας, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης των Ηπα, που επικαλείται το Reuters. Η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες διεθνείς συμφωνίες στο μέλλον, πρόσθεσαν.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστήριξε ότι η υπογραφή συμφωνίας για τα ορυκτά ανάμεσα στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ σημαίνει πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανάγκασε τελικά το Κίεβο να πληρώσει για αμερικανική βοήθεια,.

Τώρα θα πρέπει να πληρώσουν για στρατιωτικές προμήθειες με τον εθνικό πλούτο μιας χώρας που χάνεται”, σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας σε ανάρτησή του στο Telegram. Το Κρεμλίνο δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει τη συμφωνία που υπεγράφη την Τετάρτη, ύστερα από έντονη προώθησή της από τον Τραμπ, η οποία θα προσφέρει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση σε νέες συμφωνίες για τα ουκρανικά ορυκτά και θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου, ενώ αν και η Ουκρανία ελπίζει ότι θα σφυρηλατήσει τη σχέση των δύο χωρών και θα διασφαλίσει την παροχή αμερικανικής βοήθειας προς τη χώρα, τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, δεν περιλαμβάνονται εγγυήσεις ασφαλείας.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ουκρανικών think tanks We Build Ukraine και του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, που επικαλούνται στοιχεία έως το πρώτο εξάμηνο του 2024, περίπου το 40% των μεταλλικών πόρων της Ουκρανίας βρίσκονται πλέον υπό ρωσική κατοχή.

Τι είναι οι σπάνιες γαίες και σε τι χρησιμοποιούνται

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών που μετατρέπουν την ενέργεια σε κίνηση για ηλεκτρικά οχήματα, κινητά τηλέφωνα, πυραυλικά συστήματα και άλλα ηλεκτρονικά είδη. Δεν υπάρχουν βιώσιμα υποκατάστατα.

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ θεωρεί 50 ορυκτά κρίσιμα, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων γαιών όπως το νικέλιο και το λίθιο.

Τα κρίσιμα ορυκτά είναι απαραίτητα για βιομηχανίες όπως στην άμυνα, σε συσκευές υψηλής τεχνολογίας, στην αεροδιαστημική και την πράσινη ενέργεια.

Ποιους ορυκτούς πόρους διαθέτει η Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει κοιτάσματα 22 από τα 34 ορυκτά που έχουν χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κρίσιμα, σύμφωνα με ουκρανικά στοιχεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται βιομηχανικά και κατασκευαστικά υλικά, κράματα σιδήρου, πολύτιμα και μη σιδηρούχα μέταλλα, καθώς και ορισμένα στοιχεία σπάνιων γαιών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογίας της Ουκρανίας, η χώρα διαθέτει σπάνιες γαίες όπως λανθάνιο και κίριο, που χρησιμοποιούνται σε τηλεοράσεις και φωτισμό· νεοδύμιο, που χρησιμοποιείται σε ανεμογεννήτριες και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων· και έρβιο και ύττριο, των οποίων οι εφαρμογές κυμαίνονται από την πυρηνική ενέργεια έως τα λέιζερ. Η έρευνα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ δείχνει επίσης ότι η Ουκρανία έχει αποθέματα σκανδίου. Τα λεπτομερή δεδομένα είναι απόρρητα.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι επίσης ένας βασικός δυνητικός προμηθευτής λιθίου, βηρυλλίου, μαγγανίου, γαλλίου, ζιρκονίου, γραφίτη, απατίτη, φθορίου και νικελίου.

Η Κρατική Γεωλογική Υπηρεσία δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει ένα από τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα λιθίου στην Ευρώπη, που εκτιμάται σε 500.000 μετρικούς τόνους, – ζωτικής σημασίας για μπαταρίες, κεραμικά και γυαλί.

Η χώρα έχει αποθέματα τιτανίου, τα οποία βρίσκονται κυρίως στις βορειοδυτικές και κεντρικές περιοχές της, ενώ το λίθιο βρίσκεται κεντρικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά.

Τα αποθέματα γραφίτη της Ουκρανίας, ενός βασικού συστατικού για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, αντιπροσωπεύουν το 20% των παγκόσμιων πόρων. Τα κοιτάσματα βρίσκονται στο κέντρο και τη δυτική περιοχή.

Η Ουκρανία έχει επίσης σημαντικά αποθέματα άνθρακα, αν και τα περισσότερα βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της Ρωσίας σε κατεχόμενα εδάφη.

Οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι λένε ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει επί του παρόντος εμπορικά λειτουργικά ορυχεία σπάνιων γαιών.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών στον κόσμο και πολλών άλλων κρίσιμων ορυκτών.

Τι γνωρίζουμε για τη συμφωνία

Οι δύο χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία στην Ουάσινγκτον μετά από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων, με την αβεβαιότητα να παραμένει μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς υπήρξαν αναφορές για εμπόδια της τελευταίας στιγμής.

Η συμφωνία θεσπίζει ένα κοινό επενδυτικό ταμείο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς ο Τραμπ προσπαθεί να εξασφαλίσει μια ειρηνευτική διευθέτηση στον τριετή πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέσεντ, και η πρώτη αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, εμφανίστηκαν να υπογράφουν τη συμφωνία σε μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο X από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η οποία ανέφερε ότι η συμφωνία «σηματοδοτεί σαφώς τη δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ για μια ελεύθερη, κυρίαρχη, ευημερούσα Ουκρανία».

Η Σβιριντένκο έγραψε στο X ότι η συμφωνία προβλέπει τη συνεισφορά της Ουάσινγκτον στο ταμείο. Είπε επίσης ότι η συμφωνία προβλέπει νέα βοήθεια, για παράδειγμα συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ δεν απάντησαν άμεσα με αυτή την πρόταση.

Η Σβιριντένκο είπε ότι η συμφωνία επέτρεψε στην Ουκρανία να «καθορίσει τι και πού θα εξάγει» και ότι το υπέδαφός της παραμένει στην ιδιοκτησία της.

Η Σβιριντένκο δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν έχει υποχρεώσεις χρέους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της συμφωνίας, ένα βασικό σημείο στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, είναι σύμφωνη με το σύνταγμα της Ουκρανίας και την εκστρατεία της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε.

Το προσχέδιο δεν παρείχε καμία συγκεκριμένη εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ για την Ουκρανία, έναν από τους αρχικούς στόχους του Κιέβου.

Ποιοι Ουκρανικοί πόροι βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε όλη την Ουκρανία και η Ρωσία ελέγχει πλέον περίπου το ένα πέμπτο της επικράτειάς της.

Το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων άνθρακα της Ουκρανίας, τα οποία τροφοδοτούσαν τη χαλυβουργία της πριν από τον πόλεμο, συγκεντρώνονται στα ανατολικά και βρίσκονται πλέον υπό την κατοχή των Ρώσων.

Περίπου το 40% των μεταλλικών πόρων της Ουκρανίας βρίσκονται πλέον υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ουκρανικών think tanks We Build Ukraine και του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, που επικαλούνται στοιχεία έως το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Έκτοτε, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να προελαύνουν σταθερά στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ. Τον Ιανουάριο, η Ουκρανία έκλεισε το μοναδικό ορυχείο κοκκοποίησης άνθρακα έξω από την πόλη Ποκρόφσκ, την οποία οι δυνάμεις της Μόσχας προσπαθούν να καταλάβουν.

Η Ρωσία έχει καταλάβει τουλάχιστον δύο ουκρανικά κοιτάσματα λιθίου κατά τη διάρκεια του πολέμου – ένα στο Ντόνετσκ και ένα άλλο στην Ζαπορίζια στα νοτιοανατολικά. Το Κίεβο εξακολουθεί να ελέγχει τα κοιτάσματα λιθίου στην κεντρική περιοχή Κιροβοχράντ.

Ποιες ευκαιρίες προσφέρει η Ουκρανία

Ο Oleksiy Sobolev, πρώτος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται συμφωνίες με δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, για έργα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση κρίσιμων υλικών. Η κυβέρνηση εκτιμά το συνολικό επενδυτικό δυναμικό του τομέα σε περίπου 12-15 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2033.

Η Κρατική Γεωλογική Υπηρεσία δήλωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει περίπου 100 τοποθεσίες για κοινή αδειοδότηση και ανάπτυξη, αλλά δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παρόλο που η Ουκρανία διαθέτει ένα άκρως εξειδικευμένο και σχετικά φθηνό εργατικό δυναμικό και ανεπτυγμένες υποδομές, οι επενδυτές επισημαίνουν μια σειρά από εμπόδια στις επενδύσεις. Αυτά περιλαμβάνουν αναποτελεσματικές και πολύπλοκες ρυθμιστικές διαδικασίες, καθώς και δυσκολία πρόσβασης σε γεωλογικά δεδομένα και απόκτησης οικοπέδων.

Τέτοια έργα θα χρειαστούν χρόνια για να γίνουν και προϋποθέτουν σημαντική αρχική επένδυση, ανέφεραν.

Σύμφωνα με το BBC, από όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, προκύπτουν 7 βασικά συμπεράσματα:

  1. Καμία αποπληρωμή από την Ουκρανία στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ είχε στο παρελθόν απαιτήσει από την Ουκρανία να επιστρέψει ποσό ύψους 350 δισ. δολαρίων στο οποίο υπολόγισε ότι ανέρχεται η βοήθεια που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την είχε απορρίψει κατηγορηματικά στο παρελθόν.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο της συμφωνίας, η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει κάνει πίσω σε αυτό το θέμα, καθώς ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, δήλωσε πως η συμφωνία δεν υπαγορεύει ότι η χώρα του θα αποπληρώσει οποιοδήποτε υποτιθέμενο «χρέος».

Από την πλευρά του ο Τραμπ, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «νίκη» των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η χώρα του θα λάβει «θεωρητικά πολύ περισσότερα» από τα δισεκατομμύρια δολάρια που παρείχε στην Ουκρανία ο Τζο Μπάιντεν.

  1. Πιο σκληρή ρητορική των ΗΠΑ προς τη Ρωσία

Κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας από τις ΗΠΑ εντύπωση προκάλεσε η σκληρότερη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε για τη Ρωσία, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ μέχρι τώρα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κάνει λόγο για «πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας» επισημαίνοντας ότι «κανένα κράτος ή άτομο που χρηματοδοτεί ή προμηθεύει τη ρωσική πολεμική μηχανή δεν θα επιτραπεί να επωφεληθεί από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Πρόκειται για ρητορική που αναμένεται να ενθαρρύνει το Κίεβο, το οποίο ζητεί μεγαλύτερη πίεση προς τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

  1. Η συμφωνία για τα ορυκτά περιλαμβάνει και πετρέλαιο αλλά και φυσικό αέριο

Παρότι το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών σχετικά με τη συμφωνία αφορά τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, σε αυτή περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και για τις σχετικές υποδομές.

Οι πόροι παραμένουν στην ιδιοκτησία της Ουκρανίας, αλλά οι ΗΠΑ αποκτούν από πρόσβαση σε αυτούς, κάτι που εκτιμάται ως υποχώρηση του Κιέβου, καθώς δεν υπήρχε σχετική αναφορά σε προηγούμενα προσχέδια της συμφωνίας.

  1. Δεν αποκλείεται η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Το Κίεβο θέλει να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι ενταξιακές συνομιλίες ξεκίνησαν και επίσημα τον περασμένο Ιούνιο.

Αν και ανησυχούσε ότι η συμφωνία για τα ορυκτά θα μπορούσε να εγείρει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της εάν παρείχε προνομιακή μεταχείριση στους Αμερικανούς επενδυτές, δεδομένου ότι το Κίεβο και οι Βρυξέλλες έχουν ήδη μια στρατηγική εταιρική σχέση που αφορά τις πρώτες ύλες, ωστόσο, στο κείμενο της συμφωνίας ξεκαθαρίζεται ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την πρόθεση της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ και την ανάγκη αυτή η συμφωνία να μην αντιτίθεται στο ενδεχόμενο αυτό.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ θα διαπραγματευτούν καλόπιστα τυχόν αναπροσαρμογές λόγω νέων ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Ουκρανίας. Η συμφωνία ενθαρρύνει επίσης επενδύσεις και τεχνολογικές μεταφορές και από την ΕΕ.

  1. Τα κέρδη θα επανεπενδύονται στην Ουκρανία για μια δεκαετία

Κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του επενδυτικού ταμείου ανοικοδόμησης, τα κέρδη του θα «επανεπενδύονται στο σύνολό τους στην ουκρανική οικονομία».

Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν οικονομικό όφελος για μια δεκαετία. Η Ουκρανία σημειώνει πως αναμένει ότι οποιαδήποτε χρήματα εισέλθουν στο ταμείο, θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας και για νέα έργα.

Μετά την παρέλευση της δεκαετίας, προβλέπεται ότι τα κέρδη θα μπορούν να διανέμονται μεταξύ των εταίρων. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέσεντ, δήλωσε στο Fox News ότι η συμφωνία αποτελεί ένα μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό ότι «έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε, να λάβουμε μέρος της χρηματοδότησης και των όπλων (που παρείχαμε), αποζημιώσεις για αυτά, και να είμαστε εταίροι στην επιτυχία του λαού της Ουκρανίας».

  1. Επανέρχεται στο τραπέζι η στρατιωτική δέσμευση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν τονίσει πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση η υπογραφή της συμφωνίας από την Ουκρανία εάν το Κίεβο θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια.

Η Ουκρανή αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Γιούλια Σβιριντένκο, η οποία μετέβη στην Ουάσινγκτον προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία, δήλωσε ότι αυτή προβλέπει τη συνεισφορά νέας αμερικανικής βοήθειας στο μέλλον, όπως για παράδειγμα την παροχή συστημάτων αεράμυνας.

Εκτιμάται πως πρόκειται για μια αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά του Τραμπ, καθώς από την πρώτη στιγμή της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο επεδίωξε να περιορίσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Τώρα βέβαια μένει να απαντηθεί τι ακριβώς σημαίνει η συμφωνία για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Σημειώνεται, επίσης, ότι το Κρεμλίνο δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη σχετικά με την αμερικανο-ουκρανική συμφωνία.

  1. Χωρίς ρητές εγγυήσεις ασφαλείας

Πάντως, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ρητές εγγυήσεις ασφαλείας από την πλευρά των ΗΠΑ, κάτι για το οποίο η Ουκρανία και η Ευρώπη πίεζαν τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ δεν θέλει να αναλάβει στρατιωτικές δεσμεύσεις ανάλογες με αυτές που είχε λάβει ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν, αλλά η δέσμευσή του για συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι έμμεση, ως απόρροια των οικονομικών δεσμεύσεων που προβλέπει η συμφωνία για τα ορυκτά, που σημαίνει ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τη δέσμευση του σημαντικότερου συμμάχου της Ουκρανίας παραμένει.

Διαβάστε επίσης:

Σουδάν: Τουλάχιστον 542 άμαχοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο Βόρειο Νταρφούρ 

Εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα λέει ότι οι ΗΠΑ την προσέγγισαν για διαπραγματεύσεις

ΗΠΑ: Μητριά κακοποίησε σεξουαλικά τον θετό γιο της – Τους έπιασε την ώρα της πράξης ο σύζυγός της

ΚΥΡΙΑΚΗ 20.07.2025 23:27
Exit mobile version