Ινδία - Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ προχωρά σε αντίποινα μετά την πυραυλική επίθεση - Διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό των εχροπραξιών
Κλιμακώνεται η ένταση στην Ινδική χερσόνησο. «Σκοτώσαμε μόνο αυτούς που σκότωσαν τους αθώους μας», είπε ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Ρατζνάθ Σινγκ, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σα, είπε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει μια απάντηση που αρμόζει σε οποιαδήποτε επίθεση ενάντια στην Ινδία και τον λαό της». Παράλληλα, το Πακιστάν έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει σε απάντηση μετά την πυραυλική επίθεση που δέχτηκε.
«Ο απολογισμός ανέρχεται σε 31 νεκρούς και 57 τραυματίες» είπε ο αντιστράτηγος Άχμεντ Σαρίφ Τσόντρι μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση του Πακιστάν.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, 57 εμπορικά αεροσκάφη βρίσκονταν στον εναέριο χώρο του Πακιστάν την ώρα που εξαπέλυσε την επίθεση η Ινδία, θέτοντας σε κίνδυνο «χιλιάδες ζωές».
Το υπουργείο Άμυνας του Πακιστάν προανήγγειλε εξάλλου ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, αλλά θα πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους στην Ινδία και όχι πολιτικούς.
Σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση, το Ισλαμαμπάντ κατηγόρησε το Νέο Δελχί ότι «προκαλεί μια κόλαση» στην περιοχή, αφότου πραγματοποίησε στοχευμένες επιθέσεις σε εννέα τοποθεσίες στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ και στην επαρχία Παντζάμπ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Πακιστάν την Τετάρτη, δύο εβδομάδες μετά από μια θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στη μεριά του διαφιλονικούμενου Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία, η οποία όξυνε περαιτέρω τις εχθροπραξίες μεταξύ των δύο αντίπαλων χωρών.
Η Ινδία απάντησε για την επίθεση της 22ας Απριλίου στο Κασμίρ, για την οποία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι υπεύθυνο ήταν το Πακιστάν. Το Πακιστάν έχει επανειλημμένα αρνηθεί την κατηγορία αυτή. Πάνω από είκοσι πολίτες σκοτώθηκαν στη σφαγή, οι περισσότεροι από αυτούς Ινδουιστές τουρίστες.
Το Πακιστάν είπε χαρακτηριστικά ότι οι «απρόκλητες και αδικαιολόγητες επιθέσεις έκαναν αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά να μαρτυρήσουν» και αρνήθηκε την ύπαρξη στρατοπέδων ή υποδομών τρομοκρατών, στις περιοχές που επλήγησαν από την Ινδία.
Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο Ινδίας-Πακιστάν το 1971, ινδικοί πύραυλοι έπληξαν το Παντζάμπ, την πολιτικά και στρατιωτικά σημαντικότερη επαρχία του Πακιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους εκεί.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, είπε ότι η χώρα του θεωρεί τα χτυπήματα της Ινδίας ως «κατάφωρη πράξη πολέμου» και ότι σκοπεύει να καταφέρει αντίποινα, αν και δεν είπε ποια μορφή θα έχουν. Σε μια συνεδρίαση του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας την Τετάρτη, η κυβέρνηση του Σαρίφ, του έδωσε την εξουσιοδότηση της πολιτείας να αναλάβει δράση για την υπεράσπιση της κυριαρχίας του Πακιστάν «σε χρόνο, τόπο και τρόπο επιλογής του».
Σε μια συνεδρίαση του κοινοβουλίου την Τετάρτη, ο συμπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν Μπιλαβάλ Μπίτο Ζαρβάρι, το οποίο κυβερνά ως μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού, επιβεβαίωσε το δικαίωμα της χώρας να αμυνθεί και είπε ότι η απάντηση του Πακιστάν στις επιθέσεις της Ινδίας «δεν έχει έρθει ακόμη. Το Πακιστάν έχει το δικαίωμα να απαντήσει σε αυτή την επίθεση όπως θέλει».
Υπήρχαν ενδείξεις ότι η Ινδία είχε επίσης υποστεί απώλειες στις επιθέσεις της Τετάρτης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από στρατιωτικά αεροσκάφη, επανδρωμένα και μη, από τον εναέριο χώρο της Ινδίας. Το Πακιστάν ισχυρίστηκε ότι περίπου 80 ινδικά τζετ συμμετείχαν στις επιδρομές και είπε ότι «έδειξε αυτοσυγκράτηση καταρρίπτοντας μόνο πέντε».
Η ινδική κυβέρνηση παρέμεινε σιωπηλή σχετικά με όλα τα αεροσκάφη που φέρεται να καταρρίφθηκαν, αλλά αναφέρθηκαν συντρίμμια τουλάχιστον τριών αεροπλάνων σε περιοχή του Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία, και στην πολιτεία Παντζάμπ της Ινδίας.
Σοκάρουν οι μαρτυρίες των αμάχων
Στο χωριό Γουγιάν του Ινδικού Κασμίρ, ο Αντνάν Αχμάντ, 25 ετών, ανέφερε ότι άκουσε μια δυνατή συντριβή περίπου στη 01.40. «Όταν έτρεξα στο παράθυρο, είδα ένα αεροσκάφος τυλιγμένο στις φλόγες να πέφτει κάτω», είπε. «Υπήρχε κι ένα άλλο αεροσκάφος, που κινείτο πάνω από το αεροσκάφος που έπεφτε. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε κοντά σε ένα σχολικό κτίριο, χτυπώντας δέντρα. Έτρεξα στο σημείο της συντριβής μαζί με άλλους γείτονες. Γίνονταν πολλές εκρήξεις από τα πεσμένα συντρίμμια, για περίπου μία ώρα».
Από τις πρώτες πρωινές ώρες, ανταλλάχθηκαν σφοδρά πυρά μεταξύ ινδικών και πακιστανικών δυνάμεων πέρα από τη Γραμμή Ελέγχου, δηλαδή τα de facto σύνορα που διαχωρίζουν το Κασμίρ. Σύμφωνα με αξιωματούχους, στην περιοχή που διοικείται από την Ινδία, τουλάχιστον 12 άμαχοι είχαν σκοτωθεί από το πρωί της Τετάρτης. Το Πακιστάν ανέφερε ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς, στην δική του πλευρά της Γραμμής Ελέγχου.
Ο Παρβέζ Χαν, επικεφαλής γιατρός του Πουντς, μιας από τις συνοριακές περιοχές που υπέστησαν τη χειρότερη ζημιά στον διασυνοριακό βομβαρδισμό, είπε ότι 42 άτομα νοσηλεύονται με τραυματισμούς.
«Δύο από τους συγγενείς μου τραυματίστηκαν σοβαρά όταν μια οβίδα όλμου έπληξε το σπίτι τους σήμερα το πρωί», είπε ο Σαφίρ Αμπντουλάχ, κάτοικος του Πουντς, που εξέφρασε την οργή του για τις αυξανόμενες εντάσεις Ινδίας-Πακιστάν. «Έχουμε υπομείνει αυτή τη βία επί πολλές γενιές, οι πρόγονοί μας υπέφεραν, και τώρα υποφέρουμε κι εμείς. Κάθε ώρα εδώ νιώθουμε ότι θα μπορούσε να είναι η τελευταία μας. Οι βομβαρδισμοί ήταν τόσο έντονοι που κανείς σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από τα σύνορα δεν μπορεί να κοιμηθεί ούτε να φάει σωστά», είπε.
Καθώς τα πυρά συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χιλιάδες κάτοικοι που ζούσαν κοντά στη Γραμμή Ελέγχου στην ινδική πλευρά της αναγκάστηκαν να εκκενώσουν προς ασφαλέστερες περιοχές. Περιέγραψαν ότι ζούσαν τρομοκρατημένοι μέσα σε κάτι το οποίο αποκαλούσαν «βροχή πυροβολικού» που κατέστρεψε σπίτια, έναν ναό των Σιχ, καλλιέργειες και οχήματα.
Ένας άλλος κάτοικος, ο Αμπντουλάχ Χαν, είπε ότι είχε αποκλειστεί σε ένα υπόγειο, με έξι από τα μέλη της οικογένειάς του, λόγω της επίθεσης που έγινε τη νύχτα. «Οι όλμοι προσγειώθηκαν γύρω μας από χθες το βράδυ. Πολλοί έχουν καταφέρει να φύγουν σε ασφαλέστερες περιοχές, εμείς όμως δεν βρήκαμε την ευκαιρία να δραπετεύσουμε», είπε.
Διεθνείς εκκλήσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης
Την Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Κίνα, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απηύθυναν έκκληση για ταχεία αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι η χώρα του «συνεργάζεται επειγόντως και με τις δύο χώρες […] ενθαρρύνοντας τον διάλογο, την αποκλιμάκωση και την προστασία των αμάχων».
Διαβάστε επίσης:
Διαψεύδει η Λιβύη οποιαδήποτε συμφωνία για την υποδοχή μεταναστών που απελαύνονται από τις ΗΠΑ
Αμετάβλητα διατηρεί τα επιτόκια η Fed παρά τις απειλές Τραμπ
Bild: Η Γερμανία απαγορεύει σε όλους μετανάστες χωρίς χαρτιά να περνούν τα σύνορά της