Γέφυρες με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄«χτίζει» ο Πατριάρχης Κύριλλος: Μήνυμα στον διάδοχο του Φραγκίσκου, που τον είχε επικρίνει για την Ουκρανία
Συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε ο Πατριάρχης Κύριλλος, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου, που είχε επικρίνει την υποστήριξη του Κυρίλλου στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η σχέση μεταξύ της Χριστιανικής Ανατολής και της Δύσης έχει ιδιαίτερη σημασία για την τύχη του κόσμου», πρόσθεσε στο μήνυμά του προς τον νεοεκλεγέντα πάπα.
Ο Κύριλλος δεν ανέφερε τι εννοούσε γράφοντας «σημάδια ελπίδας», αν και μπορεί να αναφερόταν στις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ισχυρός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δίνοντας την ευλογία της στη ρωσική εισβολή και υποστηρίζοντας την εκστρατεία του Ρώσου προέδρου για τη διατήρηση αυτού που αποκαλεί παραδοσιακές αξίες στη ρωσική κοινωνία, σε αντίθεση με αυτό που θεωρείται δυτική παρακμή.
Το 2022, η Ρωσική Εκκλησία επέπληξε τον πάπα Φραγκίσκο για τη χρήση λάθους ύφους, αφού ο τελευταίος προέτρεψε τον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου.
Στο μήνυμά του προς τον Λέοντα ΙΔ’, ωστόσο, ο Κύριλλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χτιστούν γέφυρες μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Διαβάστε επίσης: