search
ΚΥΡΙΑΚΗ 20.07.2025 01:53
MENU CLOSE

Τραμπ: Ανακοίνωσε την άρση των κυρώσεων στη Συρία λίγο πριν τη συνάντησή του στο Ριάντ με τον Άχμεντ αλ Σάρα

13.05.2025 19:50
trump al saraa- new

Την άρση όλων των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Συρία ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του στο επενδυτικό φόρουμ ΗΠΑ-Σ. Αραβίας που διεξάγεται στο Ριάντ.

Στην ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση μετά τις συνομιλίες που είχε για το θέμα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κάναμε βήματα για να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τη Δαμασκό», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα του η νέα συριακή κυβέρνηση να καταφέρει να σταθεροποιήσει τη χώρα, η οποία έχει βιώσει «πολλά βάσανα».

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα συναντηθεί εντός της εβδομάδας με τον Σύρο ομόλογό του, τον Ασάαντ αλ Σαϊμπάνι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι η απόφαση του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού σηματοδοτεί «μια νέα αρχή» στην πορεία για την ανοικοδόμηση της χώρας του.

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Σύρος υπουργός ευχαρίστησε επίσης τη Σαουδική Αραβία, η οποία «διευκόλυνε» την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Axios: Συνάντηση Τραμπ και Αλ Σάρα την Τετάρτη

Νωρίτερα, την είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί την Τετάρτη στη Σαουδική Αραβία με τον Σύρο πρόεδρο Άχμεντ αλ Σάρα, μετέδωσε ο δημοσιογράφος του Axios Μπαράκ Ραβίντ, επικαλούμενος μια πηγή που έχει γνώση των λεπτομερειών αυτής της συνάντησης.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ συμφώνησε «να πει ένα γεια» στον Σάρα που θα βρίσκεται αύριο στη Σαουδική Αραβία.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν λεπτομέρειες για τη μορφή που θα έχει αυτή η συνάντηση, η οποία ωστόσο θα σηματοδοτήσει μια στροφή 180 μοιρών για τον Σάρα, τον πρώην αντάρτη που ανήλθε στην εξουσία πέρυσι ως επικεφαλής της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σάμ, μιας οργάνωσης που συνδεόταν στο παρελθόν με την Αλ Κάιντα και είχε χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Ουάσιγκτον.

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία, οι υποστηρικτές της νέας συριακής κυβέρνησης, πίεζαν για μια συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Σάρα, ανέφεραν τουλάχιστον τέσσερις πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε επίσης:

Νέες αποκαλύψεις για την υγεία του Μπάιντεν: Οι σύμβουλοί του σκέφτονταν να τον βάλουν σε αναπηρικό αμαξίδιο αν κέρδιζε τις εκλογές

«Η Ρωσία αναμένει άμεση επαφή μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας» – Διπλωματικός πυρετός ενώ παραμένει άγνωστο ποιος θα παραστεί από τη Μόσχα

Μεξικό: Υποψήφια δήμαρχος πέφτει νεκρή μετά από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης (Προσοχή σκληρές εικόνες)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 20.07.2025 00:27