Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ
ΣΥΡΙΖΑ: Προσυνεδριακή αυλαία με κρεσέντο από «παραφωνίες»
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ
Ένας μήνας σχεδόν χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριό του, με το οποίο φιλοδοξεί να συμβολίσει την «επανεκκίνηση» και την ανασυγκρότησή του. Μόνο που, όπως έδειξε η πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή, οι «παθογένειες» που θέλει να αφήσει πίσω – και κυρίως να συμβολίσει ότι αφήνει πίσω – παραμένουν σε πλήρη ισχύ.
Η δημοσκοπική «ανέχεια» του ΣΥΡΙΖΑ, και οι κίνδυνοι που προδιαγράφει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον φλερτάρει με το 4% επιστρέφοντας στα προ 20ετίας ποσοστά για τα οποία συχνά καρδιοχτυπούσε, δεν φαίνεται να συγκρατεί τη διάθεση για κόντρες, προσωπικές στρατηγικές, μάχες εσωκομματικής επιβίωσης κ.ο.κ.
Η αδυναμία της ηγεσίας να παρουσιάσει γρήγορα σημάδια ανάκαμψης του κόμματος και να πετύχει τους στόχους που η ίδια είχε θέσει – διψήφιο ποσοστό, συνεργασία με Νέα Αριστερά και επιστροφή στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης – και ταυτόχρονα να περιορίσει και να ελέγξει τις αντιπολιτευτικές «εστίες» τροφοδοτεί την εσωτερική γκρίνια και δίνει λαβή στους εσωκομματικούς της αντιπάλους.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με τα σενάρια επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα σε πρωταγωνιστικό/ηγετικό ρόλο, τα οποία επαυξάνουν όσοι θέλουν να εκφράσουν δυσαρέσκεια προς την ηγεσία, προκαλούν νευρική κρίση στο εσωτερικό του κόμματος.
«Όλοι εναντίον όλων»
Σε αδρές γραμμές, στην Κεντρική Επιτροπή ο Σωκράτης Φάμελλος έδειξε ότι, προκειμένου να εκπέμψει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει και απομακρύνεται από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, επενδύει σε καταστατικές αλλαγές, όπως η κατάργηση των τάσεων με στόχο την απάλειψη της πολυφωνίας αλλά και η ευρεία ανανέωση στα όργανα. Την ίδια ώρα επιχειρεί να «διορθώσει» τις αβλεψίες του υφιστάμενου καταστατικού σε ό,τι αφορά την εκλογή προέδρου για να κλείσουν οι «τρύπες» που οδήγησαν στο «λάθος» Κασσελάκη και να βάλει κι ένα φίλτρο στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν είδαν με καλό μάτι οι Πολάκης και Παππάς, οι οποίοι επιχειρούν να απευθυνθούν και σε ένα κοινό ευρύτερο του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπαίνει σε καλούπια κομματικής λειτουργίας.
Από την άλλη, ο Παύλος Πολάκης, ο «μισός ΣΥΡΙΖΑ» σύμφωνα με την υπογράμμιση του ιδίου για το ποσοστό που πέτυχε στις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου (44%), έδειξε, σε συντονισμό και με τον Νίκο Παππά, να κινείται σε λογική εσωκομματικής αντιπολίτευσης και μέσω των διαφωνιών σε επιλογές της ηγεσίας, όπως η κατάργηση των «ψηφοφόρων του δίευρου» που εξήγγειλε ο Σωκράτης Φάμελλος, και με την προσπάθεια να ελέγξουν τη διαδικασία της δεύτερης μέρας, «ξεχειλώνοντας» τη συζήτηση για το καταστατικό με βροχή παρατηρήσεων και ενστάσεων.
Δεν έλειψαν και οι προσωπικές κόντρες, όπως αυτή μεταξύ Φάμελλου και Παππά. Κατ’ αρχάς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον Σωκράτη Φάμελλο για το γεγονός ότι εισηγείται την κατάργηση των τάσεων, ενώ και ο ίδιος λειτούργησε ως μέλος τάσης (ΡΕΝΕ). Ο Σωκράτης Φάμελλος, από την άλλη, άφησε αιχμές κατά του Νίκου Παππά για το ότι συνέδραμε τον Στέφανο Κασσελάκη στην εκδίωξή του από τη θέση του προέδρου της Κ.Ο. (με αντάλλαγμα την τοποθέτησή του στη θέση αυτή), με τον Νίκο Παππά να ανταπαντά ότι ο ίδιος ο Φάμελλος ήταν πρόεδρος της Κ.Ο. για έναν χρόνο επί της ηγεσίας Κασσελάκη (αφήνοντας να εννοηθεί ότι κοντραρίστηκε μαζί του μόνο όταν «εκπαραθυρώθηκε») και πως δεν υπήρξε πραξικόπημα, αλλά μια «νόμιμη κοινοβουλευτική πράξη».
Μέτωπο από Σπίρτζη
«Μέτωπο» ξέσπασε και από την πλευρά Σπίρτζη, ο οποίος εμφανίστηκε να «πυροβολεί» την ηγεσία και τη στενή περί τον πρόεδρο ομάδα (φωτογράφισε Καραμέρο και Ζαχαριάδη), επισημαίνοντας ουσιαστικά ανεπαρκή στήριξή του στο θέμα των Τεμπών, αν όχι και υπονόμευσή του. Σύμφωνα με ηχητικά αποσπάσματα που διέρρευσαν, ανέφερε: «Υπάρχει δικαστική σκευωρία σε βάρος μου, το κόμμα δεν έχει την καλύτερη τακτική και εδώ δεν θα βάλουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, όπως τα βάζαμε στο παρελθόν και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ο Β. Κόκκαλης, ως προσωπική του άποψη, είπε να αναστείλω την κομματική μου ιδιότητα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Και ρωτάω εγώ εάν εσείς μπορείτε να συνυπάρχεται με μέλος του κόμματος που έχει αυτού του είδους την πρακτική. Γιατί είναι βουλευτής Λάρισας. Μέσα από την Κουμουνδούρου δόθηκαν διαρροές ότι ο Σ. Φάμελλος δεν με άφησε να δώσω συνέντευξη Τύπου και να παραιτηθώ από τα όργανα του κόμματος. Δεν έχουμε ακούσει από το κόμμα μας, υπάρχει μια ένδειξη ενοχής για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ; Και ούτε η ευρωπαϊκή εισαγγελία δεν το έκανε. Δεν το τεκμηρίωσε».
Επιπλέον ο Χρήστος Σπίρτζης άσκησε κριτική συνολικά για την κομματική λειτουργία αλλά και για την κατάργηση των τάσεων καθώς, όπως υποστήριξε, αν δεν υπήρχαν οι τάσεις, δεν θα εκπαραθυρωνόταν ο Κασσελάκης.
Σε αυτά που έγιναν στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής προστίθεται και η περίπτωση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, του οποίου η τοποθέτηση για τον Αλέξη Τσίπρα σε τηλεοπτική εκπομπή την Παρασκευή ενόχλησε σφόδρα την ηγεσία, καθώς είχε μειωτικές αναφορές για τη σημερινή ηγεσία.
Και γιατί άσκησε κριτική για την αποτυχία συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και γιατί άφησε να εννοηθεί ότι η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν «τραβάει», αφού δεν έχει την «ηγετικότητα» που είχε ο Τσίπρας, τον οποίο άλλωστε προσκάλεσε να επιστρέψει στο προσκήνιο, λέγοντας πως είναι η «μόνη αξιόπιστη απάντηση στον Μητσοτάκη».
Σφοδρή ενόχληση για τον πρώην υπουργό
Στα παραπάνω απάντησε χθες ο Κώστας Ζαχαριάδης, εκ των στενών συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, λέγοντας κατ’ αρχάς ότι διαφωνεί με το περιεχόμενο και το πνεύμα των ομιλιών Πολάκη και Σπίρτζη, ενώ χαρακτήρισε «αποδομητική» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά την ομιλία Σπίρτζη, επιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον στηρίζει και καλώς κάνει και τον στηρίζει, διότι «δεν είναι δυνατόν να φταίει κάποιος ο οποίος έφυγε από το υπουργείο το ’19 για κάτι το οποίο έγινε το ’23». Από την άλλη, επισήμανε ότι ο Σπίρτζης αποδομώντας την πολιτική του κόμματος είναι σαν να «λες ότι ήταν λάθος που επανήλθες στα όργανα του κόμματος». Με αυτή την υπογράμμιση εξέπεμψε ενόχληση για τη στάση του πρώην υπουργού, δεδομένου του ότι με απόφαση του Σωκράτη Φάμελλου επανήλθε στην Πολιτική Γραμματεία, από την οποία είχε παραιτηθεί το καλοκαίρι του 2023.
Σχετικώς, είχε απαντήσει και ο ίδιος ο Σωκράτης Φάμελλος σε παρέμβασή του την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή, λέγοντας, με αφορμή την κριτική για τη λειτουργία του κόμματος, πως έγιναν «ήδη τέσσερις συνεδριάσεις Κεντρικής Επιτροπής και πολλές συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, που διευρύνθηκε ώστε να μην υπάρχει κανένα στεγανό, κανένας αποκλεισμός. Αντίθετα εισηγήθηκα να επιστρέψουν και στελέχη που παραιτήθηκαν στο παρελθόν για να αξιοποιηθούν όλοι».
Σε ό,τι αφορά δε τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ο Ζαχαριάδης τον επέκρινε για άστοχη κριτική ως προς τις συνεργασίες και σε ό,τι αφορά τα όσα είπε για τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι παραβιάζει ανοιχτές θύρες όταν λέει πως θέλει ενεργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα: «Μα όλοι μας δεν θέλουμε να κάνει παραπάνω βήματα ο Αλέξης Τσίπρας και αυτή την περίοδο και σε όλες τις περιόδους;» διερωτήθηκε. Όταν του επισημάνθηκε από τους δημοσιογράφους πως ο βουλευτής Μαγνησίας καλούσε σε επιστροφή Τσίπρα ως αρχηγός και δεν μίλησε απλώς για ενεργοποίηση, ο Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε πως «αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα να το πει ο Τσίπρας», κάνοντας στη συνέχεια σύσταση: «Χρειάζεται όλοι να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των στιγμών, χρειάζεται να αντιληφθούμε τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και δεν είναι δυνατόν όταν είμαστε στελέχη πρώτης γραμμής, είτε στελέχη Πολιτικής Γραμματείας είτε βουλευτές, να έχουμε μια τοποθέτηση για τον χώρο μας, η οποία αδικεί πρώτα απ’ όλα εμάς».
Πρόσθεσε δε με νόημα πως το επόμενο διάστημα η ηγετική ομάδα θα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα, ώστε να οδηγήσει το κόμμα σε ένα συνέδριο επανεκκίνησης κι ένα συνέδριο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυναμώσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να δείξει ανοχή στα φαινόμενα που έχουν παρουσιαστεί τις τελευταίες ημέρες, εντός κι εκτός οργάνων.
Προς κοινή πρόταση Προανακριτικής με Νέα Αριστερά κατά Καραμανλή
Ως «προάγγελο» συνεργασίας και για κοινή Προανακριτική βλέπουν πολλοί την κοινή ερώτηση Νέας Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης του Κώστα Γεννηδούνια από την Hellenic Train που κατατέθηκε χθες, έπειτα από πρωτοβουλία Χαρίτση.
Αρχικώς η πρωτοβουλία Χαρίτση απευθύνθηκε και σε ΠΑΣΟΚ και σε ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε να ανταποκρίνεται, ενώ το ΚΚΕ ενημέρωσε πως έχει ήδη καταθέσει δική του ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς – αν και η στόχευση της πρωτοβουλίας Χαρίτση ήταν όχι μόνο να σηκώσει το θέμα, αλλά και να δημιουργηθεί ένα κοινοβουλευτικό αντιπολιτευτικό μέτωπο.
Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω κίνηση έρχεται σε μια λογική ανάληψης δράσης εκ μέρους του Αλέξη Χαρίτση για την οικοδόμηση του «Λαϊκού Μετώπου» που, όπως αποφασίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς, θα απευθύνεται σε όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης.
Από εκεί και πέρα και σε ό,τι αφορά το θέμα της Προανακριτικής, και οι δύο πλευρές ουσιαστικά παραδέχονται ότι το πιθανότερο είναι πως θα καταθέσουν κοινή Προανακριτική, εφόσον διαπιστωθεί ότι συμφωνούν σε όλες τις λεπτομέρειες. Μπορεί ο Χαρίτσης να απευθύνθηκε και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στο ΠΑΣΟΚ για λόγους συνέπειας με την απόφαση της Κ.Ε. της Νέας Αριστεράς, εν τούτοις το γεγονός ότι η Κωνσταντοπούλου δεν εξαίρεσε από μια κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για κοινή Προανακριτική την Ελληνική Λύση και τη Νίκη είναι σαφώς ανασταλτικός παράγοντας. Πολλώ δε μάλλον που ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί της μετά και τις επιθέσεις που εξαπολύει κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα. Επιπλέον, η αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας προσανατολίζεται σε συνεργασία με τους βουλευτές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, έστω και αν την Κυριακή του έβαλε φρένο όσον αφορά στην έκταση της συνεργασίας που ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι θα έχουν και το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Διαβάστε επίσης:
Ερώτηση 8 βουλευτών της ΝΔ για την αναγραφή του αριθμού σταυρών προτίμησης και στις εθνικές εκλογές
Αντιδράσεις για την τροπολογία που αφορά συμμετοχή συζύγων πολιτικών σε εταιρίες του εξωτερικού