Ελευθερία έκφρασης στα ΜΜΕ: Θεωρείται σημαντική, αλλά δεν πιστεύουν όλοι ότι στη χώρα τους υπάρχει ελευθεροτυπία - Στις «προβληματικές» χώρες η Ελλάδα
Στο πλαίσιο παγκόσμιων συζητήσεων σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία στο διαδίκτυο, νέες έρευνες σε 35 χώρες του κόσμου, δείχνουν ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αξιολογούν τη σημασία αυτών των ελευθεριών και του πόσο ελεύθεροι αισθάνονται στην πραγματικότητα να εκφραστούν.
Αντίστοιχα, ποσοστό 59% παγκοσμίως, δηλώνει ότι η ελευθερία του λόγου στη χώρα του είναι πολύ σημαντική, ενώ το 31% δηλώνει ότι ο λόγος είναι εντελώς ελεύθερος εκεί όπου ζει. Αυτό το λεγόμενο «χάσμα ελευθερίας» – όπου το ποσοστό των ανθρώπων που εκτιμούν την ελευθερία του λόγου είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό που πιστεύει ότι την έχει – εμφανίζεται σε 31 από τις 35 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Οι πλειοψηφίες σε περισσότερα από τα μισά έθνη που συμμετείχαν στην έρευνα λένε επίσης ότι οι κατασκευασμένες ειδήσεις και πληροφορίες αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα στη χώρα τους.
Επιπλέον, σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, εκτός από τη Σιγκαπούρη, η πλειοψηφία των ενηλίκων δηλώνει ότι οι ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες αποτελούν τουλάχιστον μεγάλο πρόβλημα.
Αυτές οι αντιλήψεις συνδέονται με τη συνολική ικανοποίηση των ανθρώπων από τη δημοκρατία. Σε πολλές από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, εκείνοι που εκφράζουν τη μεγαλύτερη ανησυχία για τις κατασκευασμένες ειδήσεις και πληροφορίες είναι λιγότερο πιθανό να δηλώσουν ότι είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση της δημοκρατίας του έθνους τους.
Αυτό το μοτίβο, σημειώνουν οι ερευνητές του Pew στην μελέτη τους, παρατηρείται κυρίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος όπως ο Καναδάς, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο – αρκετές από τις οποίες έχουν δει συνολική μείωση της ικανοποίησης από τη δημοκρατία τα τελευταία χρόνια.
Οι ανησυχίες για τις κατασκευασμένες ή παραποιημένες ειδήσεις είναι διάχυτες σε όλες τις περιοχές, αλλά γενικά είναι πιο έντονες στις χώρες που κατατάσσονται στα μεσαία εισοδήματα. Παρόλα αυτά, οι πλειοψηφίες θεωρούν ότι οι κατασκευασμένες ειδήσεις και πληροφορίες αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα στις χώρες υψηλού εισοδήματος στις οποίες συγκαταλέγονται οι Νότια Κορέα (73%), Χιλή (72%), Ελλάδα (65%), Γαλλία (63%), Γερμανία (62%), Ισπανία (61%) και Ιαπωνία (59%).
Επιπλέον, σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, εκτός από τη Σιγκαπούρη, η πλειονότητα των πολιτών δηλώνει ότι οι ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες αποτελούν τουλάχιστον μεγάλο πρόβλημα.
Διαβάστε επίσης:
ΕΣΗΕΑ: Νέα 24ωρη απεργία σε Αυγή και avgi.gr