Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πιθανόν αύριο θα καταθέσει τελικά την πρότασή του για Προανακριτική ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει στο «κάδρο» των ποινικών ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη (όσον αφορά το μπάζωμα). Για την ακρίβεια, ή θα την καταθέσει εφόσον έχει τις 30 υπογραφές ή, αν δεν τις συγκεντρώσει, θα τη δώσει απλώς στη δημοσιότητα (όπως έκανε το ΚΚΕ).
Και η Νέα Αριστερά επιμένει στην άποψή της πως εφόσον δεν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες από την δικογραφία που έχει έρθει στη Βουλή, θα ήταν «δώρο» για τον πρωθυπουργό να μπει στο κάδρο ο Μητσοτάκης «με μια ασταθή νομικά βάση».
Εφόσον και οι δύο πλευρές δεν κάνουν πίσω από τις θέσεις τους, αλλά ανταλλάσουν αιχμές, η συνεργασία που είχε προαναγγελθεί με τη συνάντηση Φάμελλου – Χαρίτση στις 15 του μήνα, όπως όλα δείχνουν, «σπάει» – άντεξε μόλις μια εβδομάδα. Η λήξη του εν λόγω σήριαλ, πιθανότατα θα επισφραγιστεί με την αποστολή της τελικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΟ της Νέας Αριστεράς για να την αξιολογήσει να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.
Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είτε θα αναζητήσει 4 ακόμα υπογραφές από την δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών είτε, αν αυτό δε συμβεί, θα προχωρήσει όπως λένε κορυφαία στελέχη, στην δημοσιοποίηση της πρότασής του. Στη δεύτερη περίπτωση δε θα μιλάμε για κοινοβουλευτικό αίτημα σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, αφού απαιτούνται 30 υπογραφές για να γίνει δεκτό με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και να τεθεί σε ψηφοφορία.
Η Κουμουνδούρου δίνει προτεραιότητα στην ένταξη Μητσοτάκη στο κάδρο για πολιτικούς λόγους. Είναι χαρακτηριστική, ως προς το σκεπτικό που έχει επικρατήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, η αναφορά του Νίκου Παππά σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Κάποιους βολεύει να είναι στο στόχαστρο μόνο ο Καραμανλής» αναφέρει αφήνοντας αιχμή για τη Νέα Αριστερά (και το ΠΑΣΟΚ). Και προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, έχει την κεντρική ευθύνη για τα Τέμπη. Και πρέπει να δώσει απαντήσεις».
Κοινώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δείξει ότι δεν απαλλάσσει τον πρωθυπουργό από τις ευθύνες του και προκειμένου να ανταγωνιστεί την Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και το ΚΚΕ που κινούνται με ανάλογο τρόπο (βάζουν Μητσοτάκη στο «κάδρο»). Έχουν υψηλότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, δεν έχουν όμως τις υπογραφές για να υποβάλλουν από μόνα τους, κοινοβουλευτικά αιτήματα για Προανακριτική.
Από τη Νέα Αριστερά επιμένουν ότι οι ίδιοι τηρούν στάση «μαχητικής υπευθυνότητας» όπερ μεθερμηνευόμενον δεν πρόκειται να βάλουν την υπογραφή τους σε μια «νομικά αβάσιμη πρόταση» η οποία θα έχει νομικές συνέπειες. Διότι αν απορριφθεί ως «προδήλως αβάσιμη» από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε οδηγεί σε απαλλαγή από ποινικές ευθύνες των προσώπων που αφορά η Προανακριτική εκτός κι αν προκύψουν νέα στοιχεία.
Μάλιστα εκπέμπουν κι ένα γενικότερο μήνυμα συσπείρωσης με την αναφορά είναι μεγάλη η ικανοποίηση στο εσωτερικό του κόμματος για τις πρωτοβουλίες του για τη Γάζα και τη στάση του για την Προανακριτική «διαψεύδοντας τα σενάρια κρίσης του προηγούμενου διαστήματος» (τα οποία πάντως τροφοδότησε η ΚΕ του Απριλίου και η απουσία Χαρίτση απ’ το προσκήνιο επί τρεις εβδομάδες).
Σε ό,τι αφορά την Προανακριτική αναμένουν να δουν την τελική γραπτή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – πιθανόν σήμερα – προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους και διαμηνύουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στην τελευταία της συνεδρίαση ομόφωνα καθόρισε τις δικές της «κόκκινες γραμμές» με κύριο άξονα την πλήρη διερεύνηση και απόδοση Δικαιοσύνης.
Στόχος, λένε οι πηγές της Πατησίων, είναι η κατάθεση μιας πρότασης που να στοιχειοθετεί τα ποινικά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και να οδηγεί σε μια προανακριτική η οποία θα παραπέμψει ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους φέρουν ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Και συμπληρώνουν: «Ακόμα κι αν η ποινική ευθύνη — διότι η πολιτική είναι δεδομένη και αναντίρρητη — φτάνει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό». Διευκρινίζουν ωστόσο πως «σήμερα, όμως, η δικογραφία δεν περιλαμβάνει ισχυρές ενδείξεις ποινικής ευθύνης για τον κ. Μητσοτάκη. Ακριβώς επειδή η συγκάλυψη έχει πολλά επεισόδια. Επειδή η έρευνα αντιμετώπισε εμπόδια και πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε να μην φτάσουμε στην αλήθεια.
Όπως παρατηρούν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κύριο Μητσοτάκη να εμφανιστεί ως θύμα, ενώ είναι ο θύτης στην υπόθεση της συγκάλυψης». Επισημαίνουν ακόμα, (απαντώντας και στον Σωκράτη Φάμελλο και στο επιχείρημά του ότι η Προανακριτική θέτει ερωτήματα) ότι «η προανακριτική έχει δικαστικές/ανακριτικές αρμοδιότητες. Δεν αναζητά πολιτικές ευθύνες, ούτε υποχρεώνει τα πολιτικά πρόσωπα που παραπέμπονται να “απολογηθούν”. Το να μπει στο κάδρο ο κ. Μητσοτάκης με μια ασταθή νομική βάση, είναι σχεδόν δώρο για τον ίδιο: του προσφέρει οδό διαφυγής, καθώς η Νέα Δημοκρατία διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή για να απορρίψει την πρόταση ως “προδήλως αβάσιμη” και έτσι να τον “αθωώσει” προκαταβολικά».
H «λύση» κατά τη Νέα Αριστερά είναι μια νέα Βουλή μετά από πολιτική αλλαγή, η ανάγκη για την οποία καθίσταται όπως λένε πιο επιτακτική. Αυτή η νέα Βουλή «θα έχει τη δυνατότητα απρόσκοπτα να αναζητήσει και να αποδώσει ποινικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, όποια πρόσωπα κι αν αφορά — ακόμα και τον Πρωθυπουργό». Όμως, αναφέρει κορυφαίο στέλεχος αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ «για να γκρεμίσουμε το καθεστώς Μητσοτάκη πρέπει να χτίσουμε μια μαχητική, τεκμηριωμένη και προγραμματική αντιπολίτευση. Αλλιώς θα δείχνουμε ότι τα παθήματα, δεν έχουν γίνει μαθήματα».
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.