Μονή Σινά: Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Αθήνα, αναμένει διευκρινίσεις από το Κάιρο, ανησυχεί με τα όσα υποστηρίζουν οι μοναχοί
Παρά τις νυχτερινές διαβεβαιώσεις από το ΥΠΕΞ και από την προεδρία της Αιγύπτου σχετικά με το status της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, η κυβέρνηση παραμένει σε… αναμένα κάρβουνα, καθώς, όπως έχει ήδη επισημανθεί, το Κάιρο δεν κάνει καμία αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της αρχαιότερης ελληνορθόδοξης μονής στον κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος της Μονής στην Αθήνα, αρχιμανδρίτης Πορφύριος Φραγκάκης, παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική εικονα από αυτή που περιγράφουν οι ανακοινώσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «οιονεί μετατρέπουν τους μοναχούς σε ενοικιαστές στο σπίτι τους που απλώς επικαρπώνονται και όλα ανήκουν στο αιγυπτιακό κράτος. Πρόκειται για μία δικαστική δήμευση» και υπογραμμίζοντας ότι οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ και της προεδρίας της Αιγύπτου «εστιάζουν μόνο στο θρησκευτικό καθεστώς, ότι θα το έχουν οι Ελληνορθόδοξοι. Αυτό δεν μας εξασφαλίζει γιατί είναι ένα ρευστό καθεστώς που δεν είναι στα χαρτιά».
Αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά, παραδέχθηκε ότι στην ουσία επικρατεί ρευστότητα για πολλά ζητήματα, καθώς είπε ότι «ο λατρευτικός χαρακτήρας δεν αμφισβητείται, τώρα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς τι θα γίνει (εκτός του μοναστηριού), εκεί ακόμα δεν έχουμε πλήρη εικόνα και εκεί συνεχίζεται η συζήτηση. Σας διαβεβαιώ ότι στο μέγιστο των δυνατοτήτων της η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να προστατεύσει πλήρως τα συμφέροντα των μοναχών», προσθέτοντας ότι «εμείς συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις και είμαστε πολύ κοντά να κλείσει μια συμφωνία. ΄Ηδη υπάρχουν δύο αντιπροσωπείες, μια από την Ελλάδα και μια από την Αίγυπτο, για ορισμένα θέματα που αφορούν την μονή ·περιουσιακά, χωροταξικά εκτός πάντως του λατρευτικού χώρου αυτού κάθε αυτού ο οποίος είναι απαραβίαστος όπως επισημαίνει και στην ανακοίνωση ο πρόεδρος της Αιγύπτου».
Σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση θα περιμένει να μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου και να εκτιμήσει τις νομικές συνέπειές της, αλλά και να διαπιστώσει πώς προτίθεται να διαχειριστεί την υπόθεση το Κάιρο. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι κυριαρχεί μια, ας πούμε, επιφυλακτικότητα, παρά την σχετική ανακούφιση που προκάλεσαν σε πρώτη φάση οι απαντήσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης.
Διαβάστε επίσης
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ ευθύνεται η ΝΔ και πρέπει να λογοδοτήσει