Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ανθεκτικό ρυθμό ανάπτυξης και ενισχυμένα πρωτογενή πλεονάσματα την επόμενη διετία προβλέπει για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη νέα έκθεσή του Economic Outlook που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
O ΟΟΣΑ τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ξεχωρίζει την πρόταση για αναμόρφωση του καθεστώτος ΦΠΑ, με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που, όπως εκτιμά, ωφελούν κυρίως τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα, χωρίς επαρκή κοινωνική στόχευση. Οι επιπλέον δημοσιονομικοί πόροι θα μπορούσαν, όπως επισημαίνει, να κατευθυνθούν σε ενίσχυση της απασχόλησης και σε μείωση των εισφορών για τους χαμηλόμισθους.
Σύμφωνα με τον διεθνή οικονομικό οργανισμό, η ελληνική οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2% εφέτος και 2,1% το 2026. Οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και οι αυξήσεις των κατώτατων μισθών θα στηρίξουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης, καθώς οι εξαγωγές επιβραδύνονται παράλληλα με την εξωτερική ζήτηση.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπονται το 2025 και το 2026 στο 2,1% και 2,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα, τροφοδοτούμενα πρωτίστως από τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Η διατήρηση του δημόσιου χρέους σε σταθερά πτωτική πορεία θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα, καθώς το κόστος της γήρανσης του πληθυσμού και οι επενδυτικές ανάγκες αυξάνουν τις μελλοντικές πιέσεις στις δαπάνες, επισημαίνει.
Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2% το 2026, υποβοηθούμενος από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, παρά την αύξηση του εμπορικού κόστους και τον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών.
Η διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την άμβλυνση των υψηλών ελλείψεων εργατικού δυναμικού θα στηρίξει την αύξηση των επενδύσεων. Η συνέχιση των προσπαθειών για τη μείωση της φοροδιαφυγής θα αύξανε τα έσοδα, ενώ θα δημιουργούσε χώρο για τη μείωση του φόρου εργασίας για τους χαμηλόμισθους και θα ενθάρρυνε περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης.
Οι εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων και δανείων από το ΤΑΑ αναμένεται να αυξηθούν από 1,8% του ΑΕΠ το 2024 σε 3,6% το 2026. Ωστόσο, ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι οι θετικές προβλέψεις συνοδεύονται από σημαντικούς κινδύνους. Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», η πιθανή αναντιστοιχία μισθών και παραγωγικότητας και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομική δραστηριότητα συγκαταλέγονται στους βασικούς παράγοντες αβεβαιότητας.
Για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής, ο ΟΟΣΑ τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ξεχωρίζει η πρόταση για αναμόρφωση του καθεστώτος ΦΠΑ, με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που -κατά την έκθεση- ωφελούν κυρίως τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα, χωρίς επαρκή κοινωνική στόχευση. Οι επιπλέον δημοσιονομικοί πόροι θα μπορούσαν, όπως επισημαίνεται, να κατευθυνθούν σε ενίσχυση της απασχόλησης και σε μείωση των εισφορών για τους χαμηλόμισθους.
Ειδικότερα η έκθεση αναφέρει ότι:
Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει αφήσει οριστικά πίσω της την περίοδο των κρίσεων, όμως το «στοίχημα» της διατηρούμενης ανάπτυξης δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Συνιστά διαρθρωτικές αλλαγές για τον τομέα των επιχειρήσεων, στοχευμένες επενδύσεις στην παραγωγή και την εργασιακή εξειδίκευση, και προσεκτική δημοσιονομική διαχείριση, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα και να εξασφαλιστεί η ευημερία των μελλοντικών γενεών.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Μειώνεται η παρακράτηση στην ενημερότητα μεταβίβασης ακινήτου για χρέη σε αναστολή
Stegasi.gov: Τι είναι η νέα πλατφόρμα που βγήκε στον αέρα – Πώς μπορεί να ενταχθεί κάποιος σε αυτήν
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.