Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Όλοι θυμούνται την υπόσχεση Ντόναλντ Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία σε 24 ώρες αν με το καλό… γινόταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε αλλά η υπόχρεσή του αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν ο πλανητάρχης ολοένα και απομακρύνεται από την υπόσχεση που κατάντησε… ανέκδοτο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε εξάλλου τότι η Ρωσία σχεδιάζει να προβεί σε αντίποινα κατά της Ουκρανίας μετά την ξαφνική επίθεσή της το Σαββατοκύριακο. Η δήλωσή του έγινε μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν που διήρκεσε πάνω από μία ώρα την Τετάρτη.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν είπε, και μάλιστα με πολύ έντονο τρόπο, ότι θα πρέπει να απαντήσει στην πρόσφατη επίθεση στα αεροδρόμια», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτήρισε τη συνομιλία τους ως μια «καλή συζήτηση, αλλά όχι μια συζήτηση που θα οδηγήσει σε άμεση ειρήνη». Στη συνέχεια η ανάρτηση εξαφανίστηκε από την πλατφόρμα, αλλά αργότερα… επανεμφανίστηκε.
Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε στη δήλωσή του αν επιχείρησε να αποθαρρύνει τον Πούτιν από το να επιτεθεί στην Ουκρανία. Από τη άλλη μεριά, έδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για τη δυνατότητα συνεργασίας με τον Πούτιν σε μια άλλη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής: την αποτροπή των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν.
Ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνομιλία των δύο ηγετών. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ο Πούτιν είπε στον Τραμπ πως οι πρόσφατες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ήταν χρήσιμες, με τους προέδρους να συμφωνούν να συνεχίσουν τις επαφές τους για την Ουκρανία και να παραμείνουν σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους.
Ο Ουσάκοφ ανέφερε, επίσης, ότι ο Τραμπ είπε στον Πούτιν πως οι ΗΠΑ δεν είχαν προειδοποιηθεί από την Ουκρανία για τις επιθέσεις της σε ρωσικές αεροπορικές βάσεις. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν έχει εξεταστεί ποτέ σε πρακτικούς όρους».
Σε μια προσπάθεια να αναλύσει το τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν, ο δημοσιογράφος David Blevins του SkyNews επισημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να παραιτείται από την προσπάθειά του για επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Τραμπ φαίνεται να αναγνωρίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε για την επίθεση στις αεροπορικές βάσεις, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στην εξίσου τολμηρή επίθεση στη Γέφυρα του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία. Ο Blevins θεωρεί ότι πρόκειται για ένα θέμα που πολλοί παρατηρητές πιστεύουν πως το Κρεμλίνο αποφεύγει να σχολιάσει, τόσο λόγω αμηχανίας όσο και επειδή εξετάζει πώς θα απαντήσει.
Ωστόσο, τονίζει ότι ο Τραμπ φάνηκε κάπως… σαν να παραδίνει τα όπλα μέσα από την ανάρτησή του στο Truth Social.
«Από την ανάρτηση φαίνεται ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να απαντήσει τις επόμενες ημέρες με κάποιο είδος στρατιωτικής ενέργειας. Και παρόλο που λέει ότι είχαν μια καλή συζήτηση, δεν ήταν μια συζήτηση που θα οδηγήσει στην ειρήνη», σημειώνει.
«Επίσης, υπάρχει μια αίσθηση παραίτησης από την πλευρά του, στο ότι δεν βρίσκεται πιο κοντά στον τερματισμό του πολέμου — κάτι που, φυσικά, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε υποσχεθεί ότι θα το πετύχει μέσα σε 24 ώρες».
Διαβάστε επίσης:
Πορτογαλία: Ένα ερειπωμένο σπίτι στο επίκεντρο των ερευνών για την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακάν
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.