search
ΤΕΤΑΡΤΗ 06.08.2025 07:24
MENU CLOSE

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Τραμπ για την πολεμική σύρραξη Ιράν και Ισραήλ – Η Κίνα στήριξε δημόσια την Τεχεράνη

14.06.2025 20:18
TRUMP_PUTIN_PHONE_NEW

Για περίπου 50 λεπτά οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με αντικείμενο συζήτησης τις μάχες Ιράν και Ισραήλ.

Εκπρόσωπος του Πούτιν τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη τηλεφωνική συνδιάλεξη καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν και οι δύο ηγέτες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο επιστροφής στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο διπλωματικός σύμβουλος ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Μόσχας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Η Κίνα στηρίζει το Ιράν

Εν τω μεταξύ, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι το Πεκίνο στηρίζει το Ιράν στην «υπεράσπιση των δικαιωμάτων του» καθώς ο Κινέζος ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες σήμερα με τους Ιρανούς και Ισραηλινούς ομολόγους του.

Ο Γουάνγκ είχε πρώτα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Αμπάς Αραγτσί, λέγοντάς του ότι το Πεκίνο «υποστηρίζει το Ιράν στην προστασία της εθνικής του κυριαρχίας, στην υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του και στην εξασφάλιση της ασφάλειας του λαού του», υπογραμμίζει ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Οι ενέργειες του Ισραήλ «παραβιάζουν σοβαρά τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις «δημιούργησαν ένα επικίνδυνο προηγούμενο, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», σημείωσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Σε δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Γουάνγκ με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκίντεον Σάαρ, δήλωσε ότι το Πεκίνο «αντιτίθεται σαφώς στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου που διαπράττει το Ισραήλ επιτιθέμενο με βία στο Ιράν», θεωρώντας αυτή τη στάση «απαράδεκτη», τονίζεται σε ξεχωριστή ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

Ο Γουάνγκ ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με Αραγτσί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τα διπλωματικά μέσα σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα δεν έχουν εξαντληθεί και υπάρχει ακόμη ελπίδα για μια ειρηνική λύση», είπε. «Η βία δεν μπορεί να φέρει διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Το Ισραήλ βομβάρδισε υποδομές στο κοίτασμα φυσικού αερίου στο νότιο Ιράν – Ξέσπασε φωτιά στην εγκατάσταση

Σοκ στις ΗΠΑ: Δολοφονήθηκε πολιτειακή γερουσιάστρια και ο σύζυγός της, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι δύο σε επίθεση

To Ιράν εξετάζει σοβαρά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – Γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό για το παγκόσμιο εμπόριο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 06.08.2025 07:23