Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Τελευταία ενημέρωση: 01:18 π.μ (18/6)
Η αντίστροφη μέτρηση για την μεταβλητή που μπορεί να αλλάξει περαιτέρω την σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει αρχίσει. Αυτή δεν είναι άλλη από την κίνηση του Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ , ο οποίος και συναντήθηκε με την Ομάδα Εθνικής ασφαλείας και εξετάζει αν θα μπει σε πόλεμο με το Ιράν.
Η απόφασή του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή αλλά οι κινήσεις του δείχνουν να μιλάνε από μόνες τους. Την στιγμή που Ισραήλ και Ιράν συνεχίζουν τις επιθέσεις εκατέρωθεν, βομβαρδιστικά B-52 βρίσκονται ήδη στην βάση Ντιέγκο Γκαρσία. Ο Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι το Ιράν είναι ήδη πολύ κοντά στην κατασκευή νέου πυρηνικού όπλου.
Όπως αναφέρει το CNN η συνάντησή του με την Ομάδα Εθνικής Ασφαλείας ολοκληρώθηκε περί τις 22:45 (ώρα Ελλάδας) ενώ κράτησε πάνω από μια ώρα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λευκού Οίκου.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξετάζει αν θα εμπλακεί περαιτέρω στην Ιρανοισραηλινή σύγκρουση. Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που έφυγε μια μέρα νωρίτερα από τη Σύνοδο G7 που πραγματοποιείται στον Καναδά.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν αναχωρήσει εσπευσμένα από την σύνοδο των G7, συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ και η επιστροφή του στην Ουάσινγκτον δείχνει πως έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για τις εξελίξεις στην εκτός ελέγχου ένταση που μαίνεται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ.
Η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν φέρνει στο προσκήνιο μνήμες τόσο από το από τον Πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1990 όσο και από το 2003 και την κοινή επιχείρηση ΗΠΑ – Βρετανίας στο Ιράκ.
Το Ισραήλ αναμένει αν θα λάβει βοήθεια από τις ΗΠΑ στην επίθεση κατά του Ιράν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος, αναφέρει το CNN.
Το Ιράν χτύπησε και τις Ισραηλινές αεροπορικές βάσεις από όπου δέχτηκε χτυπήματα σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν. Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίποινα για τις επιθέσεις που δέχτηκε όπως διευκρινίζεται.
Όπως αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ «τα πλήγματα του Ισραήλ σε ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι αντίθετα από αυτά που προτάσσει το διεθνές δίκαιο και δημιουργεί απαράδεκτες απειλές σε επίπεδο διεθνής ασφάλειας καθώς ωθεί τον κόσμο πιο κοντά σε μια πυρηνική καταστροφή, οι συνέπειες της οποίες θα είναι ορατές παντού, συμπεριλαμβανομένου του ίδου του Ισραήλ».
«Η Ρωσία καλεί την ισραηλινή ηγεσία να… σταματήσει αμέσως τις επιδρομές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και τοποθεσίες του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας» αναφέρει η ανακοίνωση.
Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και θέμα τον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν ολοκληρώθηκε μετά από μία ώρα και 20 λεπτά, δήλωσε στους δημοσιογράφους Αμερικανός αξιωματούχος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι μεταφέρουν στους Times of Israel ότι ο Τραμπ διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι, ενώ επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν παρέμβει μέχρι στιγμής.
Η πιο πιθανή επιλογή που εξετάζει ο Τραμπ θα ήταν η χρήση αμερικανικών βομβών κατά οχυρωμένων καταφυγίων (bunker-buster) εναντίον των υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στο Φόρντοου.
Υπενθυμίζεται ότι οι διατρητικές βόμβες στο οπλοστάσιο του Ισραήλ δεν μπορούν να φτάσουν στο βάθος όπου (εικάζεται ότι) βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, στα 90 μέτρα από την επιφάνεια της γης.
Οι New York Times ανέφεραν ακόμη ότι ο Τραμπ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού να δώσουν καύσιμα σε ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη ώστε να μπορούν να εκτελούν αποστολές μεγάλης εμβέλειας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η διάλυση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν παραμένει προτεραιότητα του Τραμπ.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera Mubasher, ο Μοχάμεντ αλ-Μπουκάιτι πάντως επανέλαβε επίσης ότι οι Χούθι συντονίζονται με την Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της έντασης με το Ισραήλ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε σήμερα την εκτίμηση της διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI) Τάλσι Γκάμπαρντ ότι το Ιράν δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, αντικρούοντας δημοσίως την επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του για πρώτη φορά από την έναρξη της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο.
Απορρίπτοντας την κρίση της Γκάμπαρντ, ο πρόεδρος Τραμπ φάνηκε να υιοθετεί την αιτιολόγηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Τεχεράνη είναι στα πρόθυρα απόκτησης πυρηνικού όπλου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά, ο Τραμπ ρωτήθηκε πόσο κοντά θεωρεί πως βρίσκεται το Ιράν στην απόκτηση πυρηνικού όπλου. «Πολύ κοντά», απάντησε.
Όταν του επισημάνθηκε πως η Γκάμπαρντ κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου τον Μάρτιο ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξακολουθεί να πιστεύει πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικής κεφαλής, ο Τραμπ επέμεινε: «Δεν με ενδιαφέρει τι είπε. Νομίζω ότι (οι Ιρανοί) είναι πολύ κοντά στην απόκτησή της».
Οι δηλώσεις Τραμπ ξύπνησαν μνήμες από τις συγκρούσεις του με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρικής του θητείας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που είχαν πυροδοτήσει οι εκτιμήσεις ότι η Ρωσία επιχείρησε να επηρεάσει τις εκλογές του 2016 προς όφελός του.
Η Γκάμπαρντ κατέθεσε επίσης ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν θεωρούν πως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε διατάξει την επανέναρξη του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων – το οποίο η Ουάσινγκτον και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έκριναν ότι τερματίστηκε το 2003.
Το Ιράν έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί πως επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, διαβεβαιώνοντας πως το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου αφορά αποκλειστικά μη στρατιωτικούς σκοπούς.
ΤΤέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη έχουν πάντως ήδη σταθμεύσει από τη Δευτέρα στη στρατιωτική βάση Ντιέγκο Γκαρσία, την οποία διαχειρίζονται από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, στον Ινδικό Ωκεανό. Η παρουσία τους επιβεβαιώνεται από δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ η σύρραξη Ισραήλ – Ιράν συνεχίζεται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.
Η βάση Ντιέγκο Γκαρσία ενισχύθηκε στρατηγικά μετά την Ιρανική Επανάσταση του 1979 και έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις αμερικανικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια των ετών 1990-1991, 2001 και 2003-2011.
Τα βομβαρδιστικά τύπου B-52H Stratofortress, με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών ή καθοδηγούμενων πυρομαχικών ακριβείας, εντοπίστηκαν στις 16 Ιουνίου στις 9:22 π.μ. (GMT) στη νότια ζώνη της βάσης, που βρίσκεται στο Αρχιπέλαγος Τσάγκος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Planet Labs, τα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας φαίνεται να έχουν φτάσει πάντως στην περιοχή ήδη από τα μέσα Μαΐου.
Παράλληλα, η παρουσία ενός μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου C-17 Globemaster III καταγράφηκε τη Δευτέρα στον χώρο της βάσης. Όπως αναφέρει η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, το εν λόγω μοντέλο είναι σχεδιασμένο για την ταχεία μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού είτε σε βασικές επιχειρησιακές εγκαταστάσεις είτε σε απομακρυσμένα σημεία ανάπτυξης.
Την ίδια ημέρα, έξι ακόμη αεροσκάφη εμφανίστηκαν στον διάδρομο της βάσης και εκτιμάται ότι πρόκειται για KC-135 Stratotanker, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού που επιτρέπουν την παράταση της επιχειρησιακής ακτίνας δράσης άλλων μαχητικών στον αέρα. Παρόμοιος αριθμός αυτών των αεροσκαφών είχε εντοπιστεί και σε δορυφορικές εικόνες της 2ας Μαΐου.
Παράλληλα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Νίμιτς, το οποίο βρισκόταν στη Νότια Σινική Θάλασσα, άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τη Μέση Ανατολή, όπως κατέγραψε η πλατφόρμα Marine Traffic, που παρακολουθεί την κίνηση πλοίων σε πραγματικό χρόνο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δηλώνουν πάντως ότι θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους καθώς ο Τραμπ εξετάζει την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράν.
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, Τζον Θουν, έριξε… άκυρο στην πρόταση για ταχεία ψηφοφορία στην Γερουσία για την έγκριση της δράσης των ΗΠΑ κατά του Ιράν, λέγοντας πάντως ότι προς το παρόν, «Είναι εντός των αρμοδιοτήτων του προέδρου να δράσει» αναφέρει το CNN.
Πιεζόμενος ωστόσο να απαντήσει αν το Κογκρέσο πρέπει να έχει λόγο σε τυχόν επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, ο Θουν απάντησε με το χαρακτηριστικό ιδίωμα το οποίο επί της ουσίας σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πράττουν με λανθασμένη χρονική σειρά... (σσ. We’re getting the cart ahead of the horse here).
Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την δημιουργία μιας ομάδας στη Μέση Ανατολή η οποία θα έχει στόχο να βοηθήσει τους Αμερικάνους εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ – Ιράν.
Η ανακοίνωση έγινε δια στόματος της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Tammy Bruce η οποία τόνισε ότι η ομάδα αυτή έχει στόχο να διασφαλίσει την ασφάλεια των Αμερικανών. Η ομάδα θα συντονίσει τους Αμερικανούς πολίτες και τις διπλωματικές αποστολές και θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο. Η δημιουργία της ομάδας είχε στην ουσία προαναγγελθεί σύμφωνα με δημιοσίευμα του CNN πριν λίγες μέρες προτού το Ισραήλ επιτεθεί σε πυρηνικούς στόχους του Ιράν. Στόχος είναι η ασφαλής απομάκρυνη των Αμερικανών υπηκόων από τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN πάντως «τα Ισραηλινά πλήγματα έχουν δημιουργήσει προβλήματα τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιραν σε σημαντικό βαθμό», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών νωρίτερα.
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύσουν την «αμυντική στάση» τους εν μέσω της σύγκρουσής του με το Ιράν, όπως δήλωσε στο CNN ο Ισραηλινός Πρέσβης στις ΗΠΑ, Γιεχίελ Λάιτερ.
Επιπλέον, περισσότερα από 30 αμερικανικά δεξαμενόπλοια εναέριου ανεφοδιασμού έχουν μεταφερθεί στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες για να προετοιμαστούν για την πιθανότητα ο Τραμπ να αποφασίσει να διατάξει την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να βοηθήσει στον ανεφοδιασμό ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών καθώς πραγματοποιούν επιθέσεις πάνω από το Ιράν, δήλωσαν στο CNN δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι η «μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της περιοχής», τόνισε από την πλευρά του το βράδυ της Τρίτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την Τρίτη με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.
Το Ισραήλ σχεδιάζει να χτυπήσει βασικούς στόχους στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, δήλωσε ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατζ, σε δημοσιογράφους την Τρίτη.
«Σήμερα θα χτυπήσουμε πολύ σημαντικούς στόχους στην Τεχεράνη και ο εκπρόσωπος (των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) θα απευθυνθεί στους κατοίκους για να τους καλέσει να εκκενώσουν», δήλωσε ο Κατζ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην κεντρική παράκτια πόλη Χερζλίγια του Ισραήλ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικούς πυραύλους σήμερα το πρωί.
Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του «διεξάγει» μόνη της την «εκστρατεία» βομβαρδισμού του Ιράν, η οποία βρίσκεται τώρα στην πέμπτη ημέρα της, αλλά χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες «μεγάλο φίλο» όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις επιθέσεις.
«Αυτή τη στιγμή μας βοηθούν στην άμυνα ενάντια σε ορισμένες από τις επιθέσεις και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό», είπε ο Κατζ, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του δεν θα διαπραγματευτεί με κανέναν στην Τεχεράνη για να τερματίσει τη σύγκρουση.
«Απολύτως όχι – δεν διεξάγουμε διαπραγματεύσεις», είπε. «Οι μόνες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι μεταξύ των πυραύλων (της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας) και του ιρανικού καθεστώτος δικτατορίας».
Νωρίτερα, με σειρά διαδοχικών αναρτήσεων στο Truth Social ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν πού κρύβεται ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν αλλά δεν σκοπεύει να τον εξοντώσει.
«Γνωρίζουμε ακριβώς πού κρύβεται ο λεγόμενος “Ανώτατος Ηγέτης”. Είναι εύκολος στόχος, αλλά είναι ασφαλής εκεί – Δεν πρόκειται να τον εξοντώσουμε (να τον σκοτώσουμε!), τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Αλλά δεν θέλουμε πύραυλοι να εκτοξεύονται εναντίον πολιτών ή Αμερικανών στρατιωτών. Η υπομονή μας εξαντλείται. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!
Σε άλλη ανάρτηση αναφέρει πως «Ελέγχουμε πλέον πλήρως και ολοκληρωτικά τον ιρανικό εναέριο χώρο», κατά την πέμπτη ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Το Ιράν διέθετε «αμυντικούς εξοπλισμούς, σε μεγάλη ποσότητα, όμως δεν συγκρίνονται με τα “πράγματα” που κατασκευάζουν, σκέφτονται και παράγουν οι Αμερικανοί. Κανείς δεν το κάνει καλύτερα από τις παλιές, καλές ΗΠΑ», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Truth Social.
Για να καταλήξει σε τρίτη του ανάρτηση στη φράση, «παράδοση δίχως όρους».
Διαβάστε επίσης:
Reuters: Η κυβέρνηση Τραμπ διέλυσε ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί για να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία
Τραμπ: Ξέρουμε πού κρύβεται ο Χαμενεΐ – Η υπομονή μας εξαντλείται
Ισπανία: Λύθηκε το μυστήριο του γιγαντιαίου μπλακάουτ – Δεν ήταν κυβερνοεπίθεση
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.