search
ΔΕΥΤΕΡΑ 30.06.2025 23:11
MENU CLOSE

Χουάν Κάρλος: Μια ζωή γεμάτη σκάνδαλα – Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας γράφει τα απομνημονεύματά του

30.06.2025 21:40
xouan carlos kai filippos – new

Σε μια πρωτοφανή κίνηση για Ισπανό μονάρχη θα προχωρήσει ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ίσως σε μια προσπάθεια να φτιάξει την τραυματισμένη από σκάνδαλα δημόσια εικόνα του.

Όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Planeta, o πρώην βασιλιάς θα εκδώσει μέχρι το τέλος του έτους τα απομνημονεύματά του.

Ο Χουάν Κάρλος, που κάποτε έχαιρε σεβασμού για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία, αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2014, μετά τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη – όπως τη σχέση του με τη Δανέζα Κορίνα τσου Σάιν-Βίτγκενσταϊν-Σάιν και το σαφάρι στην Μποτσουάνα, όπου σκότωσε έναν ελέφαντα. Σήμερα θεωρείται μειονέκτημα για τον γιο του, τον βασιλιά Φίλιππο.

Η ισπανική εισαγγελία ερευνούσε καταγγελίες για απάτη σε βάρος του πρώην βασιλιά στην Ισπανία και την Ελβετία. Όμως η έρευνα μπήκε στο αρχείο καθώς δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις και είχε παρέλθει το διάστημα παραγραφής του αδικήματος. Ο δικηγόρος του Χουάν Κάρλος δήλωσε τότε ότι οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο πρώην βασιλιάς είχε διαπράξει κάποιο έγκλημα.

Το βιβλίο «Συμφιλίωση», γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, έχει ως στόχο να επισημάνει τη θεμελιώδη συμβολή του πρώην βασιλιά στην επιτυχημένη μετάβαση προς τη δημοκρατία κατά τα 40 χρόνια της βασιλείας του, η οποία επισκιάστηκε από την αυτοεξορία του στο Άμπου Ντάμπι και κάποια δικά του λάθη, ανέφερε ο εκδοτικός οίκος.

«Ο πατέρας μου ανέκαθεν με συμβούλευε να μην γράψω τα απομνημονεύματά μου. Οι βασιλιάδες δεν εξομολογούνται. Και, σίγουρα, όχι δημοσίως. Τα μυστικά τους μένουν θαμμένα στις σκιές των ανακτόρων. Γιατί τον παρακούω σήμερα; Γιατί άλλαξα γνώμη; Επειδή αισθάνομαι ότι μου κλέβουν την ιστορία μου» φέρεται να ανέφερε ο Χουάν Κάρλος, σύμφωνα με τον Planeta.

Ο 87χρονος πρώην μονάρχης εγκαταστάθηκε στο Άμπου Ντάμπι το 2020 και δεν συμμετέχει σε επίσημες εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας. Επέστρεψε στην Ισπανία μόνο για μερικές σύντομες επισκέψεις, κυρίως για διακοπές με το ιστιοπλοϊκό του, το Bribon, στα βορειοδυτικά παράλια της χώρας.

Τα απομνημονεύματα θα αναφέρονται λεπτομερώς στην ιδιωτική πλευρά μιας δημόσιας ζωής, ανέφερε ο εκδοτικός οίκος.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρέας Καραγιάννης: Καταγγέλλει ότι έφαγε μπουνιές και κλωτσιές επειδή υπερασπίστηκε φίλη του που δέχτηκε παρενόχληση

Μετά το «death to IDF» η αμερικανική κυβέρνηση ανακαλεί τις βίζες των μελών του συγκροτήματος Bob Vylan

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Στο πλευρό των αστέγων την 1η Ιουλίου, φόρος τιμής στη μνήμη της πριγκίπισσας Νταϊάνα – Θα γινόταν 64 ετών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 30.06.2025 23:09