Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Οι πρώτοι Αμερικανοί ακαδημαϊκοί που εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γαλλία, έφτασαν στη Μασσαλία.
Το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille παρουσίασε οκτώ ερευνητές που εργάζονταν στις ΗΠΑ και βρίσκονταν στο τελικό στάδιο ένταξής τους στο πρόγραμμα “Safe Place for Science” («Ασφαλές Καταφύγιο για την Επιστήμη»), το οποίο αποσκοπεί στην προσέλκυση ερευνητών που έχουν υποστεί ή φοβούνται περικοπές στη χρηματοδότηση υπό την κυβέρνηση Τραμπ.
Οπως αναφέρει το Politico, παρά το ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκπονήσει πολυδάπανα σχέδια για την προσέλκυση ερευνητών από τις ΗΠΑ από τότε που ο Τραμπ άρχισε να απειλεί με περικοπές δαπανών, η πρωτοβουλία του πανεπιστημίου στη Μασσαλία ήταν η πρώτη του είδους στη χώρα κι έτσι έφτασαν οι πρώτοι «ακαδημαϊκοί πρόσφυγες» στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του AMU, Ερίκ Μπερτόν, παρομοίασε μάλιστα την κατάσταση με εκείνη των Ευρωπαίων ακαδημαϊκών που διέφυγαν από τις διώξεις της ναζιστικής Γερμανίας πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα δεν είναι άσχετο με μια άλλη σκοτεινή περίοδο της ιστορίας μας», δήλωσε. Ο Μπερτόν και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, έχουν υποστηρίξει τη δημιουργία ενός καθεστώτος «επιστημονικού πρόσφυγα».
Αρκετοί ακαδημαϊκοί θέλοντας να προστατέψουν τις έρευνές τους πίσω στις ΗΠΑ, ζήτησαν ανωνυμία, έως ότου τουλάχιστον γίνουν δεκτοί με συμβόλαιο από τα πανεπιστήμια.
Ενας εξ αυτών, ο Τζέιμς (δεν αποκάλυψε το επίθετο), εργαζόταν με τη σύζυγό του ως κλιματολόγος σε φημισμένο ερευνητικό πανεπιστήμιο. Αποφάσισαν από κοινού να υποβάλουν αίτηση, επειδή εργάζονται σε τομείς που «βρίσκονται στο στόχαστρο» και είναι ευάλωτοι σε περικοπές χρηματοδότησης.
Ο Μπράιαν Σάντμπεργκ, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Northern Illinois, που ερευνά την κλιματική αλλαγή κατά την περίοδο της Μικρής Παγετώδους Εποχής (περίπου από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα), είχε ήδη προγραμματίσει να περάσει έναν χρόνο στη Μασσαλία ως επισκέπτης καθηγητής.
«Ολόκληρο το σύστημα έρευνας και εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες δέχεται πραγματική επίθεση», δήλωσε.
Το AMU ανέφερε ότι 298 ερευνητές από διακεκριμένα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των Στάνφορντ και Γέιλ, υπέβαλαν αίτηση, παρότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό εκτός Γαλλίας συγκριτικά με κάποια πανεπιστήμια του Παρισιού. Ο Μπερτόν είπε πως ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων δείχνει την «επείγουσα» φύση της κατάστασης στις ΗΠΑ.
Το πανεπιστήμιο έχει ήδη διαθέσει 15 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα και πιέζει τη γαλλική κυβέρνηση να συνεισφέρει αντίστοιχο ποσό, το οποίο θα του επέτρεπε να διπλασιάσει σχεδόν τις προσλήψεις από 20 σε 39.
Μια βιολογική ανθρωπολόγος στην αρχή της καριέρας της δήλωσε πως περιμένει ακόμα λεπτομέρειες για το συμβόλαιό της από το AMU πριν προχωρήσει σε υπογραφή, λόγω διαφορών στους μισθούς. Ωστόσο, την παρηγορεί το γεγονός ότι το κόστος ζωής στη Γαλλία είναι χαμηλότερο, καθώς η εκπαίδευση των δύο παιδιών της θα είναι δωρεάν.
Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου διαβεβαίωσε ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα “Safe Place for Science” θα πληρώνονται με τους ίδιους μισθούς που λαμβάνουν και οι Γάλλοι ερευνητές.
Διαβάστε επίσης:
«Γάζα» και η Δυτική Όχθη: Δύο άμαχοι νεκροί από ισραηλινά πυρά – Ο ένας μόλις 15 ετών
Ινδία: Τουλάχιστον 36 νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο, φόβοι για περισσότερα θύματα (photos/videos)
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.