Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Στο προσκήνιο της πολύκροτης υπόθεσης κοινοτικής απάτης στην Ελλάδα με τα εικονικά βοσκοτόπια, το περίφημο πια σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, επανέρχεται ο ρόλος της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), αλλά και της επικεφαλής της Λάουρας Κοντρούτσα Κόβεσι.
Πρόκειται, άλλωστε για θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λειτουργεί ανεξάρτητα και αποκεντρωμένα έχοντας ήδη στο ενεργητικό του ακόμα και παραπομπή στη δικαιοσύνη της ίδιας της Κομισιόν.
Μόλις τον Οκτώβριο του 2017 εκδόθηκε ο κανονισμός για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ενώ η έναρξη της λειτουργίας της εκκίνησε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.
Χρειάστηκαν δύο χρόνια από τότε έως το 2019 προκειμένου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εκλέξει την πρώτη Ευρωπαία Εισαγγελέα, τη Ρουμάνα Λάουρα Κοντρούτσα Κόβεσι, που ήταν ήδη γνωστή στην Ευρώπη, καθώς δικαιώθηκε το 2020 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποπομπή και πολιτική της “στοχοποίηση” από την τότε κυβέρνηση της Ρουμανίας, γράφει η DW.
Η Κόβεσι προηγουμένως, ως πρώτη γυναίκα εισαγγελέας της Ρουμανίας και επικεφαλής αργότερα της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη χώρα της, είχε οδηγήσει στη Δικαιοσύνη δεκάδες υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες και τον πρώην πρωθυπουργό Αντριάν Ναστάζε.
Αυτή η επιμονή της σε κάθε υπόθεση διαφθοράς, ασχέτως πολιτικού κόστους, είχε πείσει άλλωστε και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να τη στηρίξει- έναντι του Γάλλου συνυποψηφίου της- στην τελική ευθεία για την εκλογή της στην ηγεσία της EPPO.
To σώμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που έχει έδρα το Λουξεμβούργο, αποτελούν η Ευρωπαία εισαγγελέας καθώς και 24 Ευρωπαίοι εισαγγελείς (ένας ανά συμμετέχουσα χώρα της ΕΕ), δύο από τους οποίους λειτουργούν και ως αναπληρωτές του ευρωπαϊκού γενικού εισαγγελέα (επί του παρόντος, από τη Γερμανία και την Τσεχία) και τον διοικητικό διευθυντή.
Παράλληλα, βέβαια, λειτουργεί και το αποκεντρωμένο επίπεδο της EPPO, που αποτελείται από τους Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς στα 24 συμμετέχοντα κράτη μέλη της ΕΕ. Για παράδειγμα, στο γραφείο της EPPO στην Αθήνα λειτουργούν 10 Ευρωπαίοι εντεταλμένοι εισαγγελείς.
Το κεντρικό επίπεδο στο Λουξεμβούργο εποπτεύει τις έρευνες και τις διώξεις, που διεξάγονται από τους εντεταλμένους Ευρωπαίους εισαγγελείς σε εθνικό επίπεδο και οι οποίοι λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία από τις εθνικές αρχές.
Εξάλλου, οι διαδικαστικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο από τα εθνικά δικαστήρια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – μέσω προδικαστικών αποφάσεων ή δικαστικών επανεξετάσεων των πράξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας-έχει εναπομένουσες εξουσίες για τη διασφάλιση της συνεπούς εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ.
Βασική μέριμνα της EPPO αποτελεί η προστασία των πληροφοριοδοτών ειδικά εκείνων, που καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς, που “αγγίζουν” κρατικές δομές και υπουργεία. Η ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, άλλωστε, διαθέτει ειδική φόρμα και εύκολα προσβάσιμη στους πολίτες, ώστε να καταγγέλλουν κάθε είδους οικονομικό έγκλημα ή γενικότερα υπόθεση διαφθοράς.
Η ίδια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι υπόλογη εξάλλου στους Ευρωπαίους πολίτες εκδίδοντας ετήσια έκθεση, όπου καταγράφονται τα αποτελέσματα των ερευνών της. Για παράδειγμα, βάσει της έκθεσης του 2024 η EPPO τον Δεκέμβριο του 2024 είχε καταγεγραμμένες 2.666 ενεργές έρευνες, για εκτιμώμενες ζημιές άνω των 24,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
“Με εκτιμώμενη ζημία ύψους 13,15 δισ. ευρώ, η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 53% της συνολικής εκτιμώμενης ζημίας, που ερευνήθηκε στο τέλος του 2024”, αναφέρει η έκθεση. “Οι δικαστές χορήγησαν αποφάσεις δέσμευσης Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων ύψους 2,42 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων στη διάρκεια του έτους ανήλθε σε 849 εκατ. ευρώ” σημειώνει.
Κορυφαίες υποθέσεις, που έχει διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αφορούν τα περιβόητα sms της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά για τα συμβόλαια των εμβολίων κατά του Covid 19, όπου οι εισαγγελείς διερεύνησαν τυχόν ποινικά αδικήματα, αλλά και πολυεθνική έρευνα για απάτες ΦΠΑ ύψους 1,3 δισ. με εμπλοκή ακόμη και της ιταλικής Καμόρα.
Η ίδια η Λάουρα Κόβεσι είχε απειλήσει με προσφυγή κατά της Κομισιόν, λόγω μη υλοποίησης των δεσμεύσεων για αύξηση των πόρων για τη λειτουργία της EPPO. Έρευνές της επεκτάθηκαν και στη διαχείριση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παρόμοια έρευνα είναι σε εξέλιξη και αφορά την Ελλάδα σχετικά με την ανάθεση σε μόλις 10 εταιρείες περισσότερων από 600 έργων στον τομέα της τεχνολογίας, συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Άλλη υπόθεση αφορούσε και το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και συγκεκριμένα τη διαβόητη σύμβαση 717 της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στους σιδηροδρόμους.
Η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε αρκετές υποθέσεις στην Ελλάδα προκάλεσε αντιδράσεις καθώς η επικεφαλής της έχει επικρίνει ειδικά, στην υπόθεση των Τεμπών, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ενώ πρόσφατα κατήγγειλε και την παρεμπόδιση των ερευνών της EPPO στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα.
Η ίδια πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι “δεν κυνηγάμε χώρες. Κυνηγάμε εγκλήματα”. Όπως έχει πει το 2016 σε συνέντευξή της στη γαλλική Monde: “Δεν με ενδιαφέρει αν είναι υπουργός, δήμαρχος ή γραμματέας. Αν υπάρχει παρανομία με ευρωπαϊκά κονδύλια, θα φτάσουμε μέχρι τέλους”. Έξι χρόνια μετά, οι Ευρωπαίοι πολίτες, πράγματι, διαπιστώνουν ότι δεν ήταν απλώς δηλώσεις προθέσεων.
Διαβάστε επίσης:
Οι πρώτοι Αμερικανοί ακαδημαϊκοί «πρόσφυγες» έφτασαν στη Γαλλία
«Γάζα» και η Δυτική Όχθη: Δύο άμαχοι νεκροί από ισραηλινά πυρά – Ο ένας μόλις 15 ετών
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.