Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ, τα φώτα της δημοσιότητας άρχισαν να στρέφονται και πάλι στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, που το Κρεμλίνο ονομάζει «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση». Ήδη, έχουν συμπληρωθεί 40 μήνες ακατάπαυστων συγκρούσεων και η πιθανότητα εκεχειρίας μειώνεται καθημερινά.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αφενός επισημοποίησε στη Χάγη την μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αφετέρου μια εβδομάδα αργότερα ανέστειλε τις παραδόσεις κρίσιμων πυρομαχικών και όπλων προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, που θέλει τον Τραμπ συγκαταβατικό απέναντί του, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη. Βέβαια, ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία θα ολοκληρώσει τον πόλεμο μόνο με τους δικούς της όρους και ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες έχουν σχεδιαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου. Να θυμίσουμε ότι οι κυριότεροι από αυτούς τους όρους είναι η «αποναζιστικοποίηση» και η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, καθώς και η αλλαγή του καθεστώτος με μια φιλορωσική κυβέρνηση.
Πέραν του οικονομικού πλαισίου του 5%, οι ΝΑΤΟϊκές χώρες συμφώνησαν να αποδυναμώσουν τη διακήρυξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, αφαιρώντας μεταξύ άλλων αναφορές και προτάσεις στις φιλοδοξίες ένταξης της Ουκρανίας. Για παράδειγμα, το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της συμμαχίας το 2024 στην Ουάσινγκτον είχε την ακόλουθη διατύπωση: «Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει αυτό το ζωτικό έργο, θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε στη μη αναστρέψιμη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ». Αντίθετα, η διακήρυξη της συνόδου κορυφής του 2025 δεν είχε παρόμοια διατύπωση, αντανακλώντας την απροθυμία της πολιτικής Τραμπ να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Την 1η Ιουλίου, η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την αναστολή στις παραδόσεις ορισμένων τύπων πυρομαχικών και όπλων προς την Ουκρανία, επικαλούμενη μια ευρύτερη επαναξιολόγηση των στρατιωτικών αποθεμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανέστειλε τις παραδόσεις βασικών οπλικών συστημάτων, που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο η κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων:
Να σημειώσουμε ότι, από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών (Ιανουάριος 20025), δεν έχουν εγκριθεί νέα πακέτα αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «όσο λιγότερα όπλα παρέχονται στην Ουκρανία, τόσο πιο κοντά είναι το τέλος του πολέμου». Καθόλου απίθανο, αυτή η ιδέα να στριφογυρίζει και στο μυαλό του Τραμπ ως λύση για τον τερματισμό του πολέμου. Αντίθετα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε στις 2 Ιουλίου ότι κατανοεί την ανάγκη της Ουάσινγκτον να διασφαλίσει τις δικές της αμυντικές ανάγκες, αλλά τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως διαρκή υποστήριξη από τη Δύση.
«Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου» (Institute for the Study of War – ISW) εκτιμά ότι η αναστολή της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία θα ενισχύσει τη θεωρία της νίκης του Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία υποστηρίζει ότι η Ρωσία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο της φθοράς πραγματοποιώντας αργές προελάσεις και ξεπερνώντας τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Επιπρόσθετα, θα ενισχύσει την πεποίθηση του Πούτιν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της Ρωσίας. Επομένως, θα συνεχίσει να καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική διευθέτηση και θα παρατείνει τον πόλεμο.
Το ISW έχει υπολογίσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις κέρδισαν επί του εδάφους περίπου 498 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Μάιο του 2025 και περίπου 466 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιούνιο του 2025. Τα ρωσικά κέρδη από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2025 κυμαίνονταν από περίπου 175 έως 590 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά μήνα. Δηλαδή, είναι σαφώς μικρότερα από τα 1.265 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά ημέρα, που οι ρωσικές δυνάμεις κέρδιζαν στην αρχή της εισβολής της Ρωσίας, τον Μάρτιο του 2022.
Η Ρωσία φαίνεται να προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή μιας παρατεταμένης επιθετικής επιχείρησης μεγάλης κλίμακας, αποδεικνύοντας την αποδοχή της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης για συνεχείς αργές προελάσεις και την πίστη του Πούτιν στη θεωρία της νίκης.
Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να μην είναι σε θέση να επιτύχουν αυτούς τους στόχους μόνες τους. Το CNN ανέφερε στις 2 Ιουλίου ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών εκτίμησαν ότι, τους επόμενους μήνες, η Βόρεια Κορέα πιθανότατα θα στείλει επιπλέον 25.000 έως 30.000 στρατιώτες στη Ρωσία και ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι βορειοκορεατικές δυνάμεις να ενισχύσουν τις ρωσικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια επιθετικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας.
Η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό επιθετικών drones στα πακέτα νυχτερινών επιθέσεων, προκειμένου να υπερνικήσει την ουκρανική αεράμυνα και να προστατέψει τις εκτοξεύσεις των βαλλιστικών βλημάτων και των βλημάτων cruise που ακολουθούν. Τις νυκτερινές ώρες τις 28ης προς την 29η Ιουνίου, η Ρωσία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη συνδυασμένη μαζική επίθεση με 447 drones Shahed, 57 βαλλιστικά βλήματα εδάφους-εδάφους και τρία βλήματα S-300, στοχοποιώντας πολιτικές, σιδηροδρομικές και βιομηχανικές υποδομές της Ουκρανίας.
Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε ότι, τον Ιούνιο του 2025, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 2.453 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed και συνολικά 167 βαλλιστικά βλήματα και βλήματα cruise.
Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε ότι, τις βραδινές ώρες της 27ης Ιουνίου, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-34 στο αεροδρόμιο Μαρίνοφκα στην περιφέρεια Βόλγκογκραντ της Ρωσίας (περίπου 900 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας). Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις και την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (Security Service of Ukraine – SBU). Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι καταστράφηκαν δύο μαχητικά αεροσκάφη και άλλα δύο υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Η SBU ενημέρωσε την Kyiv Independent ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη της έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Κιρόβσκε στην κατεχόμενη Κριμαία, τη νύχτα της 28ης Ιουνίου. Η επίθεση κατέστρεψε επιθετικά ελικόπτερα Mi-8, Mi-26 και Mi-28, καθώς και ένα αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα βλημάτων εδάφους-αέρος Pantsyr-S1.
Την 1η Ιουλίου, πηγές της SBU δήλωσαν στο ουκρανικό μέσο Suspilne ότι ουκρανικά drones έπληξαν το Ηλεκτρομηχανολογικό Εργοστάσιο Kupol στο Ιζέβσκ της Δημοκρατίας της Ουντμούρτια, το οποίο παράγει συστήματα αεράμυνας Tor και Osa, καθώς και drones Garpiya.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικό έδαφος, προκειμένου να διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία των ρωσικών αεροπορικών βάσεων, να δημιουργήσει κορεσμό στόχων στη ρωσική αεράμυνα και να αυξήσει την πίεση κατά του ρωσικού πληθυσμού.
Στην ενημέρωση της 28ης Ιουνίου, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας υποστήριξε ότι, από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει χάσει 420 αεροσκάφη και 337 ελικόπτερα.
Το Κρεμλίνο συνεχίζει να υποβαθμίζει το κοινωνικό και οικονομικό κόστος του πολέμου και των διογκωμένων στρατιωτικών δαπανών. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 27 Ιουνίου, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) στο Μινσκ, ότι οι κυρώσεις δεν μπορούν να βλάψουν την οικονομία της Ρωσίας και ότι οι οικονομικοί δείκτες της Ρωσίας είναι «ικανοποιητικοί». Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ρωσίας ανέρχεται σήμερα στο 6,3% του ΑΕΠ (περίπου 172 δισεκατομμύρια δολάρια) και ότι η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει σταθερά τις αμυντικές δαπάνες από το 2026. Η Ρωσία αύξησε σημαντικά τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά 25% μεταξύ του 2024 και του 2025 και έχει αυξήσει τις επενδύσεις της στη ρωσική αμυντική βιομηχανία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025.
Η συντήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας πραγματοποιείται επί του παρόντος με πολυδάπανες στρατολογήσεις και παραμένει ασαφές πώς το Κρεμλίνο σκοπεύει να χρηματοδοτήσει μεσο-μακροπρόθεσμα αυτές τις στρατολογήσεις, καθώς η Ρωσία μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου φέρεται να εξάντλησε ολόκληρο το ομοσπονδιακό ταμείο προσλήψεων.
Η Ρωσία επενδύει ολοένα και περισσότερο στην αμυντική της βιομηχανία και επεκτείνει τις δυνατότητες παραγωγής κυρίως μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) και αεροσκαφών.
Στοιχεία από το Κέντρο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Βραχυπρόθεσμων Προβλέψεων, που συνδέεται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δημοσιεύθηκαν στις 26 Ιουνίου και δείχνουν ότι η Ρωσία αύξησε τη βιομηχανική της παραγωγή κατά 2,6% μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2025.
Ο μηνιαίος ρυθμός παραγωγής αεροσκαφών της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 16,9% τον Μάιο του 2025, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2025 και είναι κατά 1,6 φορές μεγαλύτερος από τους μηνιαίους ρυθμούς παραγωγής του 2024. Προφανώς, η Ρωσία προσπαθεί να επεκτείνει την ναυπηγική και αεροναυπηγική της ικανότητα, γεγονός που αποτελεί μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη επιδίωξη και πιθανότατα μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών αναδιάρθρωσης και αναγέννησης των δυνάμεων της Ρωσίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια παρατεταμένη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.
Επικαλούμενο δορυφορικές εικόνες, το ουκρανικό New Voice υποστηρίζει ότι η Ρωσία επεκτείνει το εργοστάσιο των drones Shahed στην Ειδική Οικονομική Ζώνη (SEZ) της Αλαμπούγκα στη Δημοκρατία του Ταταρστάν (περίπου 900 km ανατολικά της Μόσχας), προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή των επιθετικών drones.
Ο κρατικός ιαπωνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NHK ανέφερε, στις 19 Ιουνίου, ότι η Βόρεια Κορέα εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής 25.000 εργαζομένων στις εν λόγω εγκαταστάσεις -πέραν των 25.000-30.000 Βορειοκορεατών στρατιωτών, που προαναφέρθηκαν- προκειμένου να αντιμετωπισθεί η σημαντική έλλειψη εργατών της Ρωσίας. Σύμφωνα με την Κεντρική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR), η Ρωσία παράγει έως και 170 drones Shahed και decoys ημερησίως, ενώ οι ρυθμοί παραγωγής ενδέχεται να αυξηθούν σε 190 drones την ημέρα, μέχρι το τέλος του 2025.
Ο φινλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Yle ανέφερε, στις 28 Ιουνίου, ότι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Ρωσία με νέες κατασκευές έχει επεκτείνει το Εργοστάσιο Αεροπορίας του Καζάν (περίπου 800 km ανατολικά της Μόσχας) και ότι παράγει και εκσυγχρονίζει στρατηγικά αεροσκάφη Tupolev, όπως τα Tu-160M, Tu-160M2 και Tu-22M3, καθώς και ελικόπτερα. Επίσης, ανέφερε ότι οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις νέες κατασκευές μέχρι το τέλος του 2026, προκειμένου να αυξήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες του εργοστασίου. Το εργοστάσιο παρέδωσε φέτος μόνο δύο Tu-160M2 και δύο Tu-160M το 2024.
Εκτιμάται ότι οι κυρώσεις αλλά και οι ελλείψεις ανταλλακτικών και εργατικού δυναμικού θα συνεχίσουν να επιβραδύνουν την παραγωγή αεροσκαφών της Ρωσίας.
O Βασίλης Γιαννακόπουλος, είναι ταξίαρχος ε.α. της Π.Α., γεωστρατηγικός αναλυτής [email protected]
Διαβάστε επίσης:
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς: «Έτοιμη η Ευρωπαϊκή Ένωση για συμφωνία με την Ουάσιγκτον»
Τέσσερις τραυματίες σε επίθεση με τσεκούρι σε τρένο στην Βαυαρία
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.