ΔΕΥΤΕΡΑ 14.07.2025 22:46
MENU CLOSE

Φωτιές: Γιατί η κυβέρνηση ανησυχεί για ένα «κακό σενάριο» τύπου 2023

04.07.2025 08:25

Η φετινή αντιπυρική περίοδος δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ήδη μετράμε μεγάλες πυρκαγιές σε Χίο, Χαλκιδική, Παλαιά Φώκαια, Κρήτη και Ραφήνα – Πικέρμι, στις οποίες καταγράφονται σημαντικές καταστροφές, τόσο στο περιβάλλον όσο και σε καλλιέργειες αλλά και περιουσίες (σπίτια, αυτοκίνητα, κ.λπ.).

Ο πρώτος απολογισμός, λένε οι ίδιες πληροφορίες, είναι μεικτός: από τη μία υπάρχει μια σχετική ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι φωτιές εντοπίστηκαν γρήγορα και η επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν άμεση και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεσματική. Από την άλλη, ωστόσο, ειδικά οι φωτιές στην Ιεράπετρα και στο Πικέρμι έδειξαν για άλλη μια φορά ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί η κατάσταση να γίνει πολύ ζόρικη, όταν η πρώτη μέριμνα είναι οι διασώσεις και οι εκκενώσεις – οπότε το 112 είναι σε διαρκή… κατάσταση συναγερμού – και από εκεί και πέρα στόχος είναι ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός των καταστροφών.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αν δεν υπήρχε η μεγάλη φωτιά στην Αττική, η περσινή χρονιά θα μπορούσε σχετικά άνετα να θεωρηθεί επιτυχημένη ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ότι πλέον έχουν μπει οι βάσεις για καλύτερο και πιο αποτελεσματικό σύστημα πυροπροστασίας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Από την άλλη, πάντως, πηγές με τις οποίες συνομίλησε το topontiki.gr δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι και πέρσι όλα είχαν πάει σχετικά καλά, μέχρι που ξέσπασε η φωτιά στην Αττική, η οποία και «γκρίζαρε» όλη την εικόνα και την προσπάθεια που κατέβαλε το υπουργείο, τόσο από την πλευρά της διοίκησης όσο και από την επιχειρησιακή πλευρά.

«Όσο προετοιμασμένος και νά’σαι, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να σου “σκάσει” μια κατάσταση σαν αυτή του 2022 ή του 2023 και να μην μπορείς να τη μαζέψεις από πουθενά», ήταν χαρακτηριστική ατάκα που ειπώθηκε στο topontiki.gr. Μόνο που τότε η κυβέρνηση ήταν «φρέσκια» – μόλις είχε επανεκλεγεί – και το επίπεδο ανοχής των πολιτών πολύ μεγαλύτερο. Τώρα, δύο χρόνια μετά, αναγνωρίζεται ότι αστοχίες και ολιγωρίες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές και ότι το πολιτικό κόστος των πυρκαγιών θα έλθει να προστεθεί και σε άλλα… μπαγκάζια που ήδη κουβαλάει η κυβέρνηση. Πόσο μάλλον που το υπουργείο Κλιματικής κρίσης δηλώνει ότι είναι πιο έτοιμο και πιο εξοπλισμένο από άλλες χρονιές.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κατά την επίσκεψή του, στα τέλη Απριλίου, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τονίσει ότι «πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι όσον αφορά την κλιματική κρίση τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα δυνατά σενάρια, να προετοιμαστούμε και να φροντίζουμε κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε», ενώ ο Γ. Κεφαλογιάννης είχε σημειώσει ότι «τα κακά σενάρια είναι μπροστά μας, δεν πρέπει να μας ξεγελά το γεγονός ότι ίσως οι κλιματολογικές συνθήκες φέτος φαίνονται λίγο πιο ήπιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει φέτος μια φωτιά σαν την περσινή στην Αττική, η οποία θα απειλήσει αστική περιοχή, αλλά και να υπάρχει τέτοια αμεσότητα στις επεμβάσεις που να αποτρέπεται ή εν πάση περιπτώσει να μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος μια πυρκαγιά να γίνει ανεξέλεγκτη. Από την άλλη, αναγνωρίζεται ότι μια αρνητική εξέλιξη θα έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα στο πολιτικό κόστος, δεδομένου και του βεβαρυμμένου κλίματος που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Διήμερη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος

«Γαλάζιο» αντάρτικο για την εκλογή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: Ο Βασίλης Φλωρίδης πρώτος σε ψήφους, αντί του φαβορί

Τέμπη: Κατατέθηκαν οι πρώτες δηλώσεις παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας για Τριαντόπουλο από συγγενείς θυμάτων

ΔΕΥΤΕΡΑ 14.07.2025 22:46
Exit mobile version