Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το σταυροδρόμι είχε μεγάλη σημασία στη μυθολογία: στην αρχαία Ελλάδα ήταν το σημείο όπου οι θνητοί μπορούσαν να καλέσουν την Εκάτη, τη χθόνια θεά που βρισκόταν στα όρια μεταξύ του κόσμου των ανθρώπων και των πνευμάτων. Ο μύθος, επίσης, λέει ότι ο μεγάλος μπλουζίστας Ρόμπερτ Τζόνσον πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο ένα βράδυ σε ένα σταυροδρόμι για να παίζει την καλύτερη κιθάρα στον κόσμο.
Σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι – το οποίο, μάλιστα, φαίνεται ότι δεν διαθέτει άγαλμα του Ερμή για να διώχνει το κακό… – μοιάζει να βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά τον χειρισμό της δυσώδους υπόθεσης του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ και ειδικά για το ζήτημα της παραπομπής σε Προανακριτική Επιτροπή των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη.
Στη σελίδα 4 του σημερινού «Ποντικιού» έχετε ήδη διαβάσει αναλυτικά τον… χαμό που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μετά τις αποκαλύψεις (και τους συχνά σουρεαλιστικούς διαλόγους) για τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το μεγάλο πρόβλημα για τον πρωθυπουργό δεν είναι άλλο αυτή τη στιγμή παρά το τι θα κάνει η κυβέρνηση από τη στιγμή που (κατά πάσα πιθανότητα) το ΠΑΣΟΚ καταθέσει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους Βορίδη και Αυγενάκη.
Κατ’ αρχάς τα δεδομένα μέχρι τώρα:
● Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ μοιάζει να είναι αμιγώς «γαλάζιο», χωρίς «πράσινους», «ροζ» ή άλλης απόχρωσης κόκκους.
● Οι συνέπειές του μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη χώρα και ειδικά για την αγροτική παραγωγή, ιδίως αν – όταν – η Ε.Ε. αρχίσει να περικόπτει επιδοτήσεις.
● Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει σοβαρότατες αναταράξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. και έχουν δώσει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να «χτυπά» την κυβέρνηση.
● Υπάρχει φόβος ότι όσο η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας συνεχίζεται τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμπλακούν στην υπόθεση κι άλλα πολιτικά πρόσωπα – βουλευτές και υπουργοί – προερχόμενα από την κυβερνώσα παράταξη.
● Την ίδια στιγμή, για την τραγωδία των Τεμπών υπάρχουν δύο ανοιχτά δικαστικά «μέτωπα», καθώς ήδη ο Χρήστος Τριαντόπουλος έχει παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο και τον ίδιο δρόμο αναμένεται να πάρει σε λίγο και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.
● Κάποιοι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν έκρυψαν την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία της Ν.Δ. να καταθέσει δική της πρόταση για τον Καραμανλή.
● Οι δύο πρώην υπουργοί που τα ονόματά τους εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν διαπράξει τίποτα μεμπτό – μάλιστα ο Βορίδης φέρεται να είναι δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι τελικά υποχρεώθηκε σε παραίτηση.
Το ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. είναι αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η μεγαλύτερη δυσκολία πέφτει στις πλάτες του Μητσοτάκη, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα χειριστεί τα πράγματα από εδώ και πέρα, αλλά και πώς θα διαχειριστεί τις συνέπειες της κάθε πιθανής απόφασης που θα λάβει. Διότι, κακά τα ψέματα, τίποτα δεν είναι πλέον εύκολο για την κυβέρνηση.
Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες έλεγαν πως η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συναινέσει σε Προανακριτική και ότι προσανατολιζόταν στη σύσταση Εξεταστικής σε βάθος εικοσαετίας, με στόχο να καταδείξει τις διαχρονικές παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για το χάλι στο οποίο βρίσκεται ο Οργανισμός. Μια τέτοια επιλογή, λένε οι υποστηρικτές της, θα βοηθούσε στη διάχυση των ευθυνών και θα έδιωχνε από τη Ν.Δ. τον «προβολέα» που σήμερα έχει πέσει αποκλειστικά επάνω της.
Ωστόσο οι διαφωνούντες με αυτή την άποψη τονίζουν πως μια τέτοια κίνηση θα δώσει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι προχωρά σε νέα απόπειρα συγκάλυψης ενός σκανδάλου – μετά τις υποκλοπές και τα Τέμπη – και ότι η εντύπωση αυτή θα «περάσει» και στους πολίτες, καθώς θα φανεί ότι επιχειρείται να καλυφθούν στελέχη της Ν.Δ. σε μια υπόθεση στην οποία διακυβεύεται εν πολλοίς και το μέλλον των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα.
Η δεύτερη επιλογή αφορά το να αποδεχθεί η κυβέρνηση μια πρόταση της αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής για τους δύο πρώην υπουργούς, κίνηση η οποία θα δείξει ότι η Ν.Δ. δεν φοβάται τη βάσανο της διαδικασίας και ότι εμπράκτως θέλει να πέσει φως στη σκοτεινή και – επιεικώς – απαράδεκτη υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα δείξει επίσης ότι το εννοεί όταν μιλά για μηδενική ανοχή στη διαφθορά, έστω κι αν αυτή αφορά το κυβερνών κόμμα και, επίσης, θα επιτρέψει στους δύο πρώην υπουργούς να αποδείξουν την αθωότητά τους.
Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, αναγνωρίζεται ο κίνδυνος από τη μία η διαδικασία να μετατραπεί σε… τσίρκο, ιδίως αν κληθούν να καταθέσουν στην Προανακριτική ο «Φραπές» ή ο «Χασάπης», και από την άλλη να προκύψουν νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τους δύο πρώην υπουργούς, κάτι που θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Και, φυσικά, πάντα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι μεγάλο μέρος της Κ.Ο. της Ν.Δ. δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την αποδοχή από το κόμμα σύστασης Προανακριτικής εις βάρος στελέχους του.
Πάντως, και με δεδομένο ότι, όπως επισήμανε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά και υποθέσεις που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το «ντου» στο τελωνείο Πειραιά και την άσκηση ποινικών διώξεων σε πέντε άτομα, τα πράγματα μοιάζουν να οδηγούν σε… μονόδρομο, καθώς η εικόνα που προκύπτει είναι μιας χώρας βουτηγμένης στη διαφθορά και μιας κυβέρνησης που μοιάζει να παρακολουθεί τα σκάνδαλα να «σκάνε» το ένα πίσω από το άλλο χωρίς να κάνει κάτι.
Διαβάστε επίσης:
Μετωπική ΠΑΣΟΚ με Φλωρίδη – Τον κατηγορεί για «εργολαβία κατασυκοφάντησης» (video)
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.