Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής και «μαύρου χρήματος» βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών, καθώς η ΑΑΔΕ και η Αρχή για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες εντείνουν τους ελέγχους, ρίχνοντας φως σε υποθέσεις με «φουσκωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς, εμβάσματα εξωτερικού και εισοδήματα που δεν συμβαδίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2025, περισσότερα από 930 φυσικά πρόσωπα εντοπίστηκαν ως ύποπτα για αδικαιολόγητο πλουτισμό ή σοβαρή φοροδιαφυγή. Οι υποθέσεις αφορούν, κατά κύριο λόγο, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωμένα στοιχεία, ενώ η πλειοψηφία τους αφορά υψηλής οικονομικής επιφάνειας φορολογούμενους με έντονη τραπεζική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ, πλέον οι Αρχές μπορούν να ασκήσουν ποινικές διώξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ακόμη και σε περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων όπως:
Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται στο νέο πλαίσιο υποθέσεις που σχετίζονται με πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή απάτες στον διασυνοριακό ΦΠΑ, που θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται μόνο ως φορολογικά αδικήματα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία για ξέπλυμα, καταργούνται τα εμπόδια προστασίας απορρήτου. Δηλαδή, οι Αρχές έχουν πλέον το δικαίωμα να ζητήσουν τραπεζικά, φορολογικά, τηλεπικοινωνιακά και χρηματιστηριακά δεδομένα χωρίς περιορισμούς.
Μέσα σε μόλις πέντε μήνες, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέλαβαν δράση με τους εξής αριθμούς:
Παράλληλα, η Αρχή για το Ξέπλυμα απέστειλε δεκάδες αιτήματα πληροφόρησης προς την ΑΑΔΕ, για την άντληση οικονομικών στοιχείων σε υποθέσεις που ερευνώνται. Ήδη 90 πρόσωπα εντοπίστηκαν σε 15 τέτοιες υποθέσεις, με αποτέλεσμα να παραπεμφθούν για φορολογικό έλεγχο.
Από εκεί και πέρα:
Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφεται και στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕ.ΜΕ.Φ.), που έχει ριχτεί στη μάχη κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής, εστιάζοντας σε άτομα και επιχειρήσεις με υψηλά εισοδήματα, σημαντική ακίνητη περιουσία και μεγάλη τραπεζική δραστηριότητα.
Μέχρι τα τέλη Μαΐου, οι ελεγκτές του ΚΕΜΕΦ είχαν:
Η συνεργασία της ΑΑΔΕ με την Αρχή για το Ξέπλυμα αποδίδει καρπούς, καθώς ενισχύεται η ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών με εισαγγελικές και ελεγκτικές αρχές. Στόχος είναι να διασταυρώνονται τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων με τα δηλωθέντα, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα της οικονομικής τους κατάστασης.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο και η τεχνολογική αναβάθμιση των ελεγκτικών υπηρεσιών έχουν δημιουργήσει πλέον ένα περιβάλλον αυξημένου κινδύνου για όσους επιλέγουν να φοροδιαφεύγουν, καθώς δεν υπάρχουν πια ασφαλή καταφύγια.
Οι Αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν το σαφάρι για τον εντοπισμό «μαύρου» πλούτου, στέλνοντας το μήνυμα ότι η φοροδιαφυγή δεν μένει ατιμώρητη.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Πρόστιμα ύψους 138 εκατομμυρίων ευρώ για 8,3 χιλιάδες εικονικά τιμολόγια
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.