Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Στην πολιτική πολλές φορές όταν οι επιλογές είναι περιορισμένες και όλες έχουν κόστος κυριαρχεί η λογική το μη χείρον βέλτιστον.
Και αυτή τη λογική επέλεξε η Νέα Δημοκρατία στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς είχε γίνει κατανοητό ότι η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης θα προσέκρουε σε πολλές αντιδράσεις γαλάζιων βουλευτών και ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα περνούσε στην μυστική ψηφοφορία.
Επίσης η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούσε να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ καθώς πράγματι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος εκτιμούσαν πως μέσα από την εικόνα της δικογραφίας δεν υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση κακουργήματος από τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επελέγη λοιπόν το λιγότερο ανώδυνο πολιτικά που είναι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει σε βάθος χρόνου, από τότε που δημιουργήθηκε ο οργανισμός τις κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους γύρω από την διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και τη διαχρονική παρουσία του πελατειακού κράτους σε τέτοια θέματα.
Από την μέχρι τώρα εξέλιξη του θέματος νικητής βγαίνει ο Μάκης Βορίδης αλλά κι ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που είχε συνταχθεί με την άποψή του, ότι δεν πρέπει να υπάρξει προανακριτική επιτροπή για τον ίδιο καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
Ο Μάκης Βορίδης συμπαρασύρει στην απεμπλοκή από τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και του Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς για πολλούς και διάφορους λόγους η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με 2 μέτρα και δύο σταθμά για τους δύο υπουργούς της, διότι αυτό θα προκαλούσε επιπλέον πολιτικά προβλήματα.
Η αλήθεια είναι πάντως πως το προηγούμενο διάστημα είχε πέσει από κάποια στελέχη και η άποψη να γίνει προανακριτική για παράβαση καθήκοντος μόνο για τον κ. Αυγενάκη.
Με την επιλογή του συγκεκριμένου χειρισμού φαίνεται πως πεθαίνει και το μοντέλο Τριαντόπουλου για όποιες τυχόν περαιτέρω δικογραφίες που θα αφορούν πολιτικά πρόσωπα, καθώς η σθεναρή αντίδραση των κυρίων Βορίδη και Αυγενάκη να δεχθούν ό,τι δέχθηκαν προηγουμένως οι κύριοι Τριαντόπουλος και Καραμανλής θα λειτουργήσει ως πολιτικό προηγούμενο και για οποιονδήποτε άλλον υπουργό στο μέλλον.
Η κυβέρνηση τώρα θα πρέπει να διαχειριστεί τις κατηγορίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης ότι συγκαλύπτει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τους δύο υπουργούς δηλαδή ότι στην πραγματικότητα συγκαλύπτει ποινικά το σκάνδαλο.
Και η διαχείριση αυτή δεν αφορά μόνο στους ψηφοφόρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά ενδεχομένως και ένα κομμάτι γαλάζιων ψηφοφόρων που θα ήθελαν μια ποινική διερεύνηση των καταγγελιών πολύ περισσότερο όταν η εντολή για κάτι τέτοιο έχει έρθει από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Τη δυσκολία του εγχειρήματος παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους και γαλάζια βουλευτές ενώ προβληματισμός υπάρχει και για την αντίδραση που θα εκδηλωθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας απέναντι στην κυβερνητική στάση.
Πολλοί αναρωτιούνται πώς μπορεί να εκδηλωθεί αυτή η αντίδραση, εάν θα υπάρχει κάποια επικριτική δήλωση ή εάν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πεισμώσει και οδηγηθεί στην διερεύνηση και άλλων υποθέσεων.
Ως προς το θέμα της παραγραφής των ποινικών ευθυνών η κυβέρνηση εκτιμά ότι για τον κ. Αυγενάκη δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς τοποθετήθηκε στην θέση του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ για τον κ. Βορίδη απαντούν ότι από τη στιγμή που η εκτίμηση του είναι ότι δεν υφίστανται ποινικές ευθύνες για αυτόν άρα δεν τίθεται και θέμα παραγραφής τους.
Ένα άλλο θέμα αφορά στην ίδια την λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής που θα ξεκινήσει τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο. Πόσους μήνες θα κρατήσει, πόσοι μάρτυρες και ποιες υποθέσεις θα εξεταστούν, πόσο μπορεί να φθείρει την κυβέρνηση πολιτικά μία συνεχής δημοσιότητα της συγκεκριμένης εξεταστικής καθώς θα μεταδίδεται απευθείας από το κανάλι της Βουλής;
Και βεβαίως η διαχείριση θα αφορά και στο πώς θα αντιμετωπίσει τα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είτε για παράταση των εργασιών είτε για κλήση μαρτύρων.
Άλλωστε όλοι θυμούνται την πολύ αρνητική εικόνα που προκάλεσε στο κυβερνών κόμμα η διαχείριση της εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών.
Άλλωστε υπάρχει και η δήλωση του πρωθυπουργού στην συνέντευξη του στον alpha που θα θυμίζουν τις επόμενες μέρες τα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η εξεταστική για τα Τέμπη δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής και ότι μία σύσταση τέτοιας επιτροπής οδηγεί εκ των πραγμάτων σε κομματική αντιπαράθεση πράγμα που εμποδίζει να διαφωτιστεί η κοινή γνώμη.
Βεβαίως σε όλη αυτή την κριτική που θα ακουστεί και θα διατυπωθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αντιτείνει ότι η ίδια έχει δεχθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της και εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές σε αντίθεση και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το ΠΑΣΟΚ που τα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης σχεδόν ποτέ δεν δέχτηκαν αντίστοιχα αιτήματα από τη Νέα Δημοκρατία όταν εκείνη ήταν στην αντιπολίτευση.
Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία είχε διατυπώσει αιτήματα για σύσταση και εξεταστικής και προανακριτικής για τα θέματα της οικονομίας και της φαρμακευτικής δαπάνης, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Αντιστοίχως τα χρόνια που ήταν κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. η Νέα Δημοκρατία επίσης είχε καταθέσει πολλά αιτήματα για εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές, τα οποία είχαν απορριφθεί τότε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ναυαγίου του Σάμινα με 81 νεκρούς. Το αίτημα για εξεταστική επιτροπή είχε κατατεθεί από τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του, τους Προκόπη Παυλόπουλο και είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Έτοιμη έχει την απάντηση η Νέα Δημοκρατία και στις επικρίσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το διαχρονικό των ευθυνών στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ και γιατί η εξεταστική επιτροπή θα ξεκινήσει από το 1998 χρόνια που ιδρύθηκε ο οργανισμός.
Τα γαλάζια στελέχη θα θυμίσουν την εξεταστική που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της υγείας που ξεκινούσε από το 1997 έως και το 2014 αρνούμενη να εντάξει σε αυτή και τα 2 χρόνια της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Διαβάστε επίσης:
60 χρόνια από τα Ιουλιανά του ’65: Πώς οι Αποστάτες και το Παλάτι οδήγησαν τη χώρα στη χούντα
Γεραπετρίτης στη Λιβύη: Επίσκεψη σε εχθρικό κλίμα με ελάχιστες ελπίδες συνεννόησης
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα βήματα για την προανακριτική και τα κακουργήματα των Βορίδη – Αυγενάκη
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.