Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το ζήτημα του ωραρίου των οδηγών στα Μέσα Μεταφοράς έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ της αντιπολίτευσης και του Κωνσταντίνου Κυρανάκη.
Με αφορμή το τροχαίο μεταξύ δύο λεωφορείων στη Βούλα και την καταγγελία ότι η οδηγός του ενός λεωφορείου δούλευε 16ωρο, ο αναπλ. υπουργός Μεταφορών απάντησε στη Βουλή πως «από τα στοιχεία δεν προκύπτει ότι παραβιάζονται τα ωράρια των βαρδιών των οδηγών των λεωφορείων που ασκούν δημόσιες συγκοινωνίες».
«Σύμφωνα με τα στοιχεία, την προηγούμενη του ατυχήματος ήταν σε βάρδια επτά ωρών και είκοσι λεπτά, κάτω από το επιτρεπτό ωράριο. Την ημέρα εκείνη ήταν στο τιμόνι 3,5 ώρες και η βάρδιά της, εάν την είχε ολοκληρώσει, δεν θα ξεπερνούσε και πάλι το νόμιμο ωράριο. Ο μέσος όρος απασχόλησής της κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ήταν 8 ώρες και 29 λεπτά. Συνεπώς, καμία ένδειξη για 16ωρη βάρδια εργασίας, που αναφέρουν οι σχετικές καταγγελίες, δεν επιβεβαιώνεται» ανέφερε επικαλούμενος επίσημα στοιχεία.
Ο Κ. Κυρανάκης τόνισε ότι και «η ίδια η οδηγός, σε συνομιλία που είχε με τον ΟΑΣΑ, επιβεβαίωσε ότι δεν ισχύουν αυτές οι καταγγελίες περί εργασίας πέραν του νόμιμου ωραρίου εργασίας της».
Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησε και έλαβε συνολικά για τις ημέρες ρεπό των οδηγών του ΟΑΣΑ, τον προηγούμενο μήνα διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 12 ημέρες ρεπό. Παράλληλα, για την κατάσταση του συγκεκριμένου λεωφορείου είπε ότι «ήταν ένα ολοκαίνουριο όχημα, που είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2024, ο κλιματισμός, τα φρένα του λειτουργούσαν κανονικά, ενώ δεν είχε παλαιά λάστιχα. Από τα στοιχεία της τηλεματικής προκύπτει ότι κινείτο το συγκεκριμένο όχημα με 32 χιλιόμετρα».
Για τα δικαιώματα των επιβατών τραυματιών των δύο λεωφορείων, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι η Κοινοπραξία Συγκοινωνιών Αττικής δημιούργησε τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης στο διαδίκτυο ώστε να λάβουν γνώση για τις αποζημιώσεις και τα νόμιμα δικαιώματά τους.
Όσον αφορά τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο ΟΑΣΑ με την Κοινοπραξία Συγκοινωνιών Αττικής, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι αυτή «προβλέπει 2,7 οδηγούς ανά όχημα την ημέρα προκειμένου τα ωράρια να βγαίνουν και οι βάρδιες να μην υπερβαίνουν το νόμιμο όριο».
«Σε κάθε περίπτωση οι 16ωρες βάρδιες είναι εντελώς παράνομες και δεν μπορεί να υπάρξει», πρόσθεσε και σημείωσε: «Οι οδηγοί της ΟΣΥ εργάζονται στη βάρδια το ανώτατο τις 7 ώρες και 20 λεπτά». Ζήτησε, δε, όταν γίνονται καταγγελίες για εξαντλητικά ωράρια και άνω του νόμιμου ορίου να αποδεικνύονται με συγκεκριμένα στοιχεία.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα πάρουμε πίσω από τους κλέφτες τα λεφτά
Ξεκινά η άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό στον ΟΗΕ – Στη Νέα Υόρκη ο Γεραπετρίτης
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.