search
ΤΕΤΑΡΤΗ 16.07.2025 17:53
MENU CLOSE

Μύκητες ποδιών και νυχιών: 11+1 συμβουλές για να τους αποφύγετε το καλοκαίρι

16.07.2025 11:25
summer_feet_new
shutterstock

Πρόκληση αποτελεί το καλοκαίρι η διατήρηση της υγείας του δέρματος και των νυχιών των ποδιών. Η αναγκαστική, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, επιλογή πέδιλων και σαγιονάρων αλλά και η ευχαρίστηση πολλών να περπατάνε ξυπόλητοι τα εκθέτει σε πολλούς κινδύνους.

Οι πιθανότητες προσβολής από μύκητες είναι αυξημένες, καθώς εκτίθενται συχνά σε περιβάλλοντα που ευδοκιμούν παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% του πληθυσμού θα κολλήσει κάποια στιγμή στη ζωή του μύκητες στα δάχτυλα ή στα νύχια των ποδιών.

«Για την αποφυγή της πολύμηνης ταλαιπωρίας που απαιτείται συνήθως για τη θεραπεία τους, ιδίως όταν δεν έχει γίνει αντιληπτή γρήγορα η παρουσία τους, η πρόληψη είναι η καλύτερη τακτική», επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ. Χρήστος Στάμου.

Το πόδι του αθλητή είναι η πιο συχνή μυκητιασική λοίμωξη, η οποία παρά το όνομά της δεν αφορά μόνο τους αθλητές. Μπορεί να προκληθεί από είδη Candida, ή Gram-αρνητικά βακτήρια, καθώς και από μια ομάδα μυκήτων που ονομάζονται δερματόφυτα, τα οποία ζουν μήνες ακόμα και χρόνια σε περιβάλλοντα με υγρασία. Μεταδίδονται πολύ εύκολα – η βάδιση με γυμνά πόδια στην παραλία, γύρω από την πισίνα, σε αποδυτήρια με ντους, ακόμα και η χρήση μολυσμένης πετσέτας μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Προκαλούν ερεθισμό, ερυθρότητα και απολέπιση του δέρματος, κνησμό ανάμεσα στα δάχτυλα, αίσθημα καψίματος και κακοσμία.

Εκτός από το δέρμα, οι μύκητες εισβάλλουν και στα νύχια. Τα δερματόφυτα ευθύνονται τις περισσότερες φορές για τις ονυχομυκητιάσεις, προκαλώντας αποχρωματισμό, πάχυνση, παραμόρφωση και ευθραυστότητα. Η μετάδοση είναι πιο δύσκολη, όπως και η θεραπεία της πάθησης, συγκριτικά με το πόδι του αθλητή, επειδή οι μύκητες βρίσκουν “καταφύγιο” κάτω από το νύχι, μέρος δυσπρόσιτο για τα φάρμακα.

Ωστόσο, υπάρχουν πρακτικές που αποτρέπουν τις μυκητιασικές λοιμώξεις. Για την αποφυγή τους, ο δρ Στάμου συμβουλεύει:

  1. Πλένετε καθημερινά τα πόδια με νερό και σαπούνι, μία φορά ή περισσότερες αν ιδρώνετε, και στεγνώνετε καλά το δέρμα, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα.
  2. Μην φοράτε κάθε μέρα τα ίδια παπούτσια, γιατί δεν προλαβαίνουν να στεγνώσουν τελείως.  Εναλλακτικά, στεγνώνετε τα παπούτσια και τις σαγιονάρες, τοποθετώντας σε ευάερο και ευήλιο μέρος.
  3. Επιλέγετε υποδήματα που ο αέρας μπορεί να διέρχεται μεταξύ των δακτύλων, ή αρκετά φαρδιά ώστε να αποτρέπεται η συσσώρευση υγρασίας ανάμεσα σε αυτά.
  4. Διαλέγετε παπούτσια και σαγιονάρες από δέρμα. Οι σαγιονάρες να μην αγκαλιάζουν τα πλαϊνά των πελμάτων.
  5. Όσοι φορούν αθλητικά παπούτσια να προτιμούν εκείνα που έχουν τεχνολογίες που επιτρέπουν τον αέρα να εισέρχεται σε αυτά για να μειώνεται η θερμοκρασία και η υγρασία στο εσωτερικό τους, και να αλλάζουν καθημερινά κάλτσες, οι οποίες θα πρέπει να είναι βαμβακερές.
  6. Χρησιμοποιείτε αντιιδρωτικό, εάν τα πόδια σας ιδρώνουν πολύ.
  7. Μην πλένετε τα ρούχα σας στο πλυντήριο μαζί με κάλτσες και σεντόνια μολυσμένου ατόμου (εκτός εάν η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ υψηλή).
  8. Μην μοιράζεστε ρούχα, πετσέτες, παπούτσια και εργαλεία περιποίησης νυχιών με πάσχοντες.
  9. Μην περπατάτε ξυπόλητοι πουθενά.
  10. Μην κόβετε τα νύχια πολύ κοντά και φροντίστε να μην υπάρχουν αιχμές που τραυματίζουν το δέρμα.
  11. Ελέγχετε τα πόδια σας καθημερινά για τυχόν αλλαγές στο δέρμα και στα νύχια.
  12. Αναζητήστε τρόπους για να βελτιώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, προκειμένου να ενισχύσετε την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Θεραπείες

Υπάρχουν θεραπείες που είναι κατάλληλες για ήπιες περιπτώσεις, ενώ για σοβαρές ή επίμονες λοιμώξεις απαιτούνται ισχυρότερες ή συνδυασμός φαρμάκων για να υποχωρήσουν οριστικά.

Η από του στόματος αγωγή επιτρέπει την εξάλειψη των μυκήτων από το δέρμα και την ανάπτυξη υγιών νυχιών. Η διάρκειά της είναι πολύμηνη, ξεπερνώντας μερικές φορές και το 12μηνο.

Σε ήπια περιστατικά, συστήνονται τοπικές θεραπείες με αντιμυκητιασικές κρέμες και βερνίκια νυχιών. Όσες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, επιλέγεται συνδυαστική θεραπεία που περιλαμβάνει τόσο από του στόματος όσο και τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα.

«Η σύγχρονη θεραπεία των ονυχομυκητιάσεων, ωστόσο, γίνεται με εξελιγμένα λέιζερ που μπορούν να καταστρέφουν τους μύκητες ανώδυνα, σε μικρό χρονικό διάστημα, στοχεύοντας κάτω από την ονυχιαία πλάκα και χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί. Είναι απολύτως ασφαλής μέθοδος, ακόμα και για εγκύους, καθώς δεν απαιτείται συνδυασμός με φαρμακευτική αγωγή», καταλήγει ο δρ. Στάμου.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μελέτη: Οι 50αρηδες που χάνουν βάρος κερδίζουν μακροζωία

Η μεγάλη υποκρισία: 3 νέοι γιατροί από ακριτικά νησιά μιλούν στο topontiki.gr για το πώς η Πολιτεία τους εξαπατά και τους σπρώχνει στο εξωτερικό 

Γεράσιμος Μιχελής: Τι είναι και πώς «χτυπά» η νόσος ALS με την οποία πάλεψε άνισα ο ηθοποιός 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 16.07.2025 17:52