search
ΠΕΜΠΤΗ 17.07.2025 22:57
MENU CLOSE

Γάζα: Ανοιχτή αμφισβήτηση ΟΗΕ για συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές δίκαιο

17.07.2025 07:07
gaza_children240625

Κάλεσμα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει κατά πόσο το Ισραήλ συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας, απηύθυνε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, Τομ Φλέτσερ.

Όπως επισήμανε, υπάρχει ραγδαία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης.

«Το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, φέρει την ευθύνη να εξασφαλίζει την παροχή τροφίμων και ιατρικών εφοδίων στον άμαχο πληθυσμό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τομ Φλέτσερ μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη. «Αντιθέτως, οι άμαχοι εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους: θανάτους, τραυματισμούς, βίαιους εκτοπισμούς και απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος του οργανισμού μίλησε για δραματικές συνθήκες και πρόσθεσε πως «δεν μας έχουν απομείνει λέξεις στο λεξιλόγιο» για να περιγράψουμε την κατάσταση.

«Τα τρόφιμα τελειώνουν. Αυτοί που πάνε να βρουν φαγητό δέχονται πυρά. Άνθρωποι πεθαίνουν προσπαθώντας να βρουν τροφή για τις οικογένειές τους», επέμεινε.

Ο Τομ Φλέτσερ αναφέρθηκε επίσης σε δηλώσεις μελών της κυβέρνησης του Ισραήλ, που μίλησαν περί εσκεμμένης στέρησης της τροφής από τους Παλαιστίνιους.

«Η χρήση του λιμού αμάχων ως μεθόδου διεξαγωγής πολέμου θα ήταν φυσικά έγκλημα πολέμου», τόνισε.

«Δεν είναι ανάγκη να διαλέξουμε —στην πραγματικότητα δεν πρέπει να διαλέξουμε— ανάμεσα στο να απαιτήσουμε το τέλος του λιμού αμάχων στη Γάζα ή να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων άνευ όρων. Και πρέπει επίσης να απορρίψουμε τον αντισημιτισμό. Πρέπει να τον καταπολεμήσουμε με κάθε ίνα της ύπαρξής μας. Όμως πρέπει επίσης να αξιώσουμε το Ισραήλ να εφαρμόσει τις ίδιες αρχές και τους ίδιους νόμους που ισχύουν για όλα τα άλλα κράτη», συμπλήρωσε ο 50χρονος Βρετανός διπλωμάτης.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι είναι οι Δρούζοι και γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Συρία 

Νέα ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ: Κατέθεσε χάρτη με όρια υφαλοκρηπίδας έως την Κρήτη – «Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», λέει η Αθήνα

Σεισμός 7,3 βαθμών στην Αλάσκα, προειδοποίηση για τσουνάμι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 17.07.2025 22:54