ΚΥΡΙΑΚΗ 20.07.2025 20:13
MENU CLOSE

Ιστορικό ρεκόρ στις τιμές των ενοικίων - Από 91% έως 116% πάνω τα φοιτητικά διαμερίσματα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2395
17/07/2025
20.07.2025 07:02

Πάνω από 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι καταγράφουν οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στην Αττική κατά το πρώτο εξάμηνο. Πρόκειται για ένα ιστορικό ρεκόρ ζητούμενων τιμών ενοικίασης συνολικά στο Λεκανοπέδιο, χωρίς να διαφαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στην τελευταία ΔΕΘ.

● Οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίων στην Αττική το πρώτο εξάμηνο του 2025 είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από την έναρξη των ανατιμήσεων στα ενοίκια το 2019.

● Την ίδια ώρα σταθερά προς τα κάτω κινείται και η προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές αγγελίες της «Χρυσής Ευκαιρίας»:

● Μεταξύ των μεγαλύτερων αυξήσεων παρατηρούνται στη Βούλα με 22,1% για ακίνητα μεγάλης επιφάνειας (121 τ.μ. και πάνω), όπου άλλωστε η προσφορά σε σχέση με πριν από έναν χρόνο έχει μειωθεί κατά 29,5% σε μόλις 527 κατοικίες. Η μέση ζητούμενη τιμή έχει πλέον αγγίξει τα 17 ευρώ / τ.μ.

● Μεγάλη αύξηση κατά 21,3% σε 7,15 ευρώ / τ.μ. παρατηρείται και στα ενοίκια των ακίνητων μεγάλης επιφάνειας στο Αιγάλεω, που είναι μόλις 16 σε όλη την περιοχή.

● Στο Ελληνικό, τα διαμερίσματα έως 80 τ.μ. ζητούν πλέον 14,7 ευρώ / τ.μ., ποσό που είναι αυξημένο κατά 15,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα μεγαλύτερα ακίνητα (άνω των 121 τ.μ.) ζητούν πλέον 15,67 ευρώ / τ.μ.

● Αντίστοιχα, μεγάλες αυξήσεις από 12% έως 15,7% (ανάλογα με την επιφάνεια) παρατηρούνται και στη γειτονική Γλυφάδα, με τη μέση τιμή να κυμαίνεται από 13,15 έως 15,37 ευρώ / τ.μ. Υπολογίζεται ότι ένα διαμέρισμα 70 τ.μ. μισθώνεται πλέον έναντι 1.050 – 1.075 ευρώ.

● Άλλη περιοχή στην Αττική με σημαντική άνοδο των ζητούμενων ενοικίων είναι ο Βύρωνας, όπου ζητούνται σήμερα 8,33 ευρώ / τ.μ. για διαμερίσματα από 121 τ.μ., μια αύξηση κατά 16,6%, ενώ στον Πειραιά η αύξηση αγγίζει το 11,8% για μικρότερα ακίνητα έως 80 τ.μ., ζητώντας πάνω από 11 ευρώ / τ.μ., παρότι έχει αυξηθεί και η προσφορά κατά 18,7% σε 1.757 ακίνητα.

● Στα βόρεια προάστια, τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώνει η περιοχή του Χαλανδρίου. Τα μικρότερης επιφάνειας διαμερίσματα έως 80 τ.μ. εκμισθώνονται έναντι 13,5 ευρώ / τ.μ., μια αύξηση κατά σχεδόν 15% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο κι ενώ στην αγορά διατίθενται μόλις 272 σπίτια, 22,3% λιγότερα από πέρσι.

● Πολύ μεγάλες είναι και οι αυξήσεις στη Θεσσαλονίκη, που πλέον ξεπερνά σε ρυθμό ανόδου την Αττική. Η μέση ζητούμενη τιμή για διαμερίσματα έως 80 τ.μ. ανέρχεται πλέον σε 10,55 ευρώ / τ.μ., ή περίπου 850 ευρώ, καθώς παρατηρείται ετήσια αύξηση κατά 17,6%. Είναι προφανές ότι οι φοιτητές που θα αναζητήσουν ακίνητο να μισθώσουν στην πόλη θα κληθούν να δαπανήσουν ένα σημαντικό ποσό και η επιλογή της συγκατοίκησης μοιάζει μονόδρομος.

Ζόρικα τα πράγματα για φοιτητές

Εν τω μεταξύ αυτήν την περίοδο κορυφώνεται η ζήτηση για κατοικίες λίγων τετραγωνικών μέτρων σε πόλεις όπου λειτουργούν πανεπιστήμια, ανάμεσά τους η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Ιωάννινα και το Ρέθυμνο, αναδεικνύοντας την έλλειψη μικρών διαμερισμάτων ικανών να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών για στέγη.

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλων για φοιτητές άνω του πρώτου ορόφου έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ αγγίζει μόλις το 4,75% επί του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών.

Στην ίδια πηγή και σε ανάλυση της εξέλιξης των μέσων ζητούμενων τιμών (ΜΖΤ) πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σε όλη την ελληνική επικράτεια κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, παρατηρείται σημαντική αύξηση 7,2% στις κατοικίες προς ενοικίαση.

Από τις περιοχές της Αθήνας με τα υψηλότερα ενοίκια για φοιτητικές κατοικίες ξεχωρίζουν το Κολωνάκι, ο Λυκαβηττός, το Μετς, η περιοχή στου Γουδή, τα Εξάρχεια, η Δάφνη και το Κουκάκι, ενώ στον αντίποδα οι φθηνότερες τιμές εντοπίζονται σε περιοχές όπως η Κυψέλη και ο άξονας Αχαρνών – Πατησίων.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα, με αύξηση 14% σε σχέση με πέρυσι και μέση τιμή ενοικίασης τα 9,6 ευρώ / τ.μ. Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μέση ζητούμενη τιμή τα 10,7 ευρώ / τ.μ. Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι στη συμπρωτεύουσα 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ τον μήνα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφεται επίσης σε πόλεις με μεγάλη ζήτηση, όπως η Πάτρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από έρευνα της Geoaxis Property & Valuation Services, εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, για το διάστημα 2015 έως και το 2024, συνάγεται ότι η μέση αύξηση των ενοικίων φοιτητικής στέγης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο και Κομοτηνή διαμορφώνεται σε 91,5%. Ωστόσο, στην Αθήνα και στην Πάτρα η αύξηση ανέρχεται σε 115,7% και 112,5% αντίστοιχα, καταδεικνύοντας τη μεγάλη άνοδο της ζήτησης και την ταυτόχρονη μείωση της προσφοράς.

Πρωταθλητές σε όλη την Ευρώπη

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. και δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής που θα διευκολύνει την πρόσβαση στην εύρεση κατοικίας κυρίως στους νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους φοιτητές.

Σημαντικό εδώ να αναφέρουμε ότι η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ ήταν 1,04% (0,8% το 2024, 2,89% το 2023, 10% το 2022). Τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές καταγράφεται μηδενική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τη φετινή χρονιά το 92,49% (86,66% το 2024), δηλαδή, σχεδόν 9 στις 10 κατοικίες έως 50 τ.μ. έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι τη φετινή χρονιά 7 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 501 ευρώ τον μήνα, όταν το 2022 ήταν μόλις 3 στις 10 κατοικίες. Ανάλογα με το ζητούμενο μίσθωμα και την περιοχή, το ακίνητο ενδέχεται να είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγοράς ακίνητων η έλλειψη προσιτής κατοικίας αποτελεί μείζον ζήτημα, καθώς η άνοδος των τιμών έχει περιορίσει τη διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών, ιδιαίτερα για μακροχρόνιες μισθώσεις. Η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα όπως την υποχρεωτική καταβολή ενοικίου μέσω τραπεζών, ενώ προγράμματα όπως το «Σπίτι Μου» έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών.

Η φορολογία παραμένει ένας κρίσιμος παράγοντας. Το 2016, η φορολογία στην κατοχή ακινήτων ξεπέρασε το 2% του ΑΕΠ, ενώ η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αποσκοπεί στην εναρμόνισή τους με τις εμπορικές. Ωστόσο η υψηλή φορολογία και η γραφειοκρατία στις αδειοδοτήσεις εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης:

Βαθαίνει η στεγαστική κρίση: Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα στην ΕΕ στο κόστος στέγασης – Στοιχεία-σοκ από την ΤτΕ

Κομισιόν: Στις κυβερνήσεις το μπαλάκι των… μειωμένων επιδοτήσεων – «Ξηλώνει» την ΚΑΠ η φον ντερ Λάιεν, στα κάγκελα οι αγρότες

70.000 όμηροι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου: Λύση ή «νομιμοποίηση μιας απάτης» 5 δισ. ευρώ;

ΚΥΡΙΑΚΗ 20.07.2025 20:10
Exit mobile version