search
ΔΕΥΤΕΡΑ 28.07.2025 06:51
MENU CLOSE

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Όταν η ευθύνη χάνεται στον καθρέφτη

25.07.2025 07:30
sofia-poulopoulou_2407_1920-1080_new

Η χθεσινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, σύζυγο του ανιψιού του και τέως δημάρχου Αθηναίων, ήταν κάτι παραπάνω από προβλέψιμη. Ήταν ένα ακόμη επεισόδιο στον μακρύ κατάλογο επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης, που επιχειρεί να μεταμφιέσει τη θεσμική κατάρρευση σε κανονικότητα και το έλλειμμα ευθύνης σε ηγεσία.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε νευρικός και εμφανώς ανασφαλής, ως παρατηρητής, όχι ως ηγέτης. Δεν βρήκε λέξη αυτοκριτικής, ούτε ίχνος ανάληψης ευθύνης, για:

  • Το έγκλημα στα Τέμπη, που βαφτίστηκε «συστημικό πρόβλημα, διαχρονικών παθογενειών»
  • Το αποκλειστικά δικό του σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που επιχείρησε να διαχύσει συλλογικά στην κοινωνία και τα άλλα κόμματα
  • Την ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση, που πνίγουν τη μεσαία και λαϊκή τάξη.
  • Τις διπλωματικές αποτυχίες με Τουρκία και Λιβύη, που οδηγούν σε επικίνδυνη γεωπολιτική υποχώρηση για τη χώρα μας.

Ένας πρωθυπουργός που εμφανίζεται ως «παίκτης με τα λευκά», αλλά παίζει σκάκι μόνο με τον καθρέφτη του. Ανενόχλητος από την κοινωνική αποσάθρωση, εθισμένος στον μονόλογο, εγκλωβισμένος σε ένα success story που δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν αγγίζει την πραγματική Ελλάδα.

Στα ελληνοτουρκικά, η έμμεση παραδοχή της στρατηγικής της κατευναστικής «ειρήνευσης», φέρνει στο προσκήνιο μια Ελλάδα υποχωρητική, αδύναμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η τεκμηρίωση για τη μη ολοκλήρωση του καλωδίου, συνιστά ναυάγιο σε διπλωματικό επίπεδο και ομολογία εθνικής ήττας.

Στο μεταναστευτικό, η κυβέρνηση συνεχίζει τον διεθνή διασυρμό, φυλακίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες, στιγματίζοντας τους πιο ευάλωτους και αφήνοντας αιχμές για επικίνδυνες θεωρίες περί «αντικατάστασης πληθυσμού», δανειζόμενη ρητορική της ακροδεξιάς.

Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβερνητική ρητορική εκτροχιάζεται πλήρως: από τις καρατομήσεις Προέδρων και Υπουργών και τους διορισμούς ημετέρων, φτάσαμε τώρα στην κοινωνική συνενοχή! 

Οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, οι παραγωγοί και οι φορολογούμενοι πολίτες, καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της κομματικής λεηλασίας και της γαλάζιας επιτελικής διαφθοράς, την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να εξετάσει ενδεχόμενες ποινικές της ευθύνες, όπως αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως.

Ούτε λέξη για τους υπεύθυνους στα Τέμπη. Ούτε λέξη για τους Φραπέδες τους Χασάπηδες και όσους μοίραζαν «μαϊμού» επιδοτήσεις. Ούτε λέξη για την κατασπατάληση και αναξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων δις ευρώ και τη χαμένη ευκαιρία για ουσιαστική Ανάπτυξη, Αναβάθμιση των δομών της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, για ανάκαμψη της οικονομίας και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πλην των ολίγων, εκλεκτών και ημετέρων. Ούτε λέξη για το πρόστιμο που έρχεται και πάλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν προβεί άμεσα σε μείωση του ΦΠΑ, τον οποίο διατηρεί σε υψηλά επίπεδα για να  υπερφορολογεί τους καταναλωτές. Ούτε λέξη για τα ακτοπλοϊκά. Ούτε λέξη για την αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 44% την τελευταία 5ετία καθώς και τις επικείμενες νέες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος από τον Αύγουστο, για τα καρτέλ, τον πληθωρισμό, το δημογραφικό.

Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά να μιλήσει για «τοξικότητα», για «θεσμική ωριμότητα» και για «αδικαιολόγητο λαϊκισμό» αντί να κάνει αυτοκριτική και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Όταν η κοινωνία βράζει, εκείνος επιμένει να κοιτά τα νούμερα, αντί τους ανθρώπους.

Μπροστά σε μια κοινωνία που δεν μπορεί να πάει διακοπές, που δεν βρίσκει σπίτι να μείνει, που αδυνατεί να πληρώσει λογαριασμούς και στερείται βασικά αγαθά, ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει το αφήγημα της «ανάπτυξης», του «μερίσματος» και της «ανθεκτικότητας». Ένα αφήγημα κούφιο, που προσκρούει στην πραγματικότητα της ανεργίας, της ανασφάλειας, της ανέχειας και της αναξιοπρέπειας.

Μόνο που η χώρα δεν είναι σκάκι κ. Μητσοτάκη. Είναι μια χώρα με πληγωμένη εθνική υπερηφάνεια και μια κοινωνία συμπιεσμένη, σε απόγνωση, που αναζητά δικαιοσύνη και ελπίδα.
Και δεν είστε παίχτης κ. Μητσοτάκη. Είστε ο σεναριογράφος μιας παράστασης αποφυγής ευθυνών, στην οποία όλοι οι ρόλοι είναι βολικά μοιρασμένοι στους δικούς σας ανθρώπους.

Η χώρα χρειάζεται σχέδιο, όχι σλόγκαν. Πολιτική ευθύνη, όχι επικοινωνιακά δελτία ειδήσεων. Θεσμική εγρήγορση, όχι οικογενειακές συνεντεύξεις, με σενάριο την αμνησία.

Η χώρα χρειάζεται Προοδευτική Αλλαγή. Χρειάζεται κύρος, αξιοπιστία, διαφάνεια, λογοδοσία, ισονομία, δικαιοσύνη, εθνική κυριαρχία. Χρειάζεται νέα σελίδα, με όραμα, με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με ανθρωποκεντρική πολιτική, με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα για το μέλλον.

Χρειάζεται και πάλι, το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων Αναπτυξιακών Έργων, των βαθύτατα Προοδευτικών και Καινοτόμων Μεταρρυθμίσεων, των ισχυρών δεσμών και Συμμαχιών στην Εξωτερική Πολιτική, της Κοινωνικής Συνοχής και της Πρόνοιας, στην διακυβέρνηση της χώρας και τον λαό και πάλι, πρωταγωνιστή στην εξουσία. 

* Η Σοφία Πουλοπούλου είναι πολιτεύτρια Ά Αθήνας, αναπληρώτρια Γραμματέας Ειδικής Αγωγής Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και διδάκτωρ πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε επίσης:

Αποκούμπι για την κυβέρνηση η απουσία εναλλακτικής

Ο ποταμός Έβρος στέρεψε

Το μεγάλο πλιάτσικο πίσω από το πρόσχημα της λειψυδρίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 28.07.2025 06:51