Νέα μελέτη: Ποια διατροφή επιβραδύνει τις χρόνιες παθήσεις στους ηλικιωμένους
Η υγιεινή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει τη συσσώρευση χρόνιων παθήσεων σε ηλικιωμένους ενήλικες, ενώ οι προφλεγμονώδεις δίαιτες την επιταχύνουν.
Οι ερευνητές διερεύνησαν πώς τέσσερις διαφορετικές δίαιτες επηρεάζουν τη συσσώρευση χρόνιων παθήσεων σε ηλικιωμένους ενήλικες.
Τρεις από τις δίαιτες που μελετήθηκαν ήταν υγιεινές και επικεντρώνονταν στην πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, οσπρίων, ακόρεστων λιπαρών και μειωμένη πρόσληψη γλυκών, κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και βουτύρου/μαργαρίνης.
Η τέταρτη δίαιτα, ωστόσο, ήταν προφλεγμονώδης και επικεντρώθηκε στο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα γλυκά ποτά, με χαμηλότερη πρόσληψη λαχανικών, τσαγιού και καφέ.
Τα ευρήματα
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι ακολούθησαν υγιεινή διατροφή είχαν βραδύτερη ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων. Αυτό ίσχυε για καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια, αλλά όχι για μυοσκελετικές νόσους. Όσοι ακολούθησαν την προφλεγμονώδη δίαιτα, από την άλλη πλευρά, αύξησαν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πόσο σημαντική είναι η διατροφή στην επίδραση της ανάπτυξης πολυνοσηρότητας σε ηλικιωμένους πληθυσμούς’», δήλωσε ο Adrián Carballo-Casla , μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Γήρανσης, Τμήμα Νευροβιολογίας, Επιστημών Φροντίδας και Κοινωνίας, Ινστιτούτο Karolinska.
Το επόμενο βήμα στην έρευνα της ομάδας είναι να εντοπίσει τις διατροφικές συστάσεις που μπορεί να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μακροζωία και τις ομάδες ηλικιωμένων που μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από αυτές, με βάση την ηλικία, το φύλο, το ψυχοκοινωνικό υπόβαθρο και τις χρόνιες παθήσεις τους.
Διαβάστε επίσης:
«ΕΣΥ ώρα μηδέν»: Κραυγή αγωνίας αναισθησιολόγου μετά από τρεις ημέρες συνεχόμενης εφημερίας
ΕΟΔΥ: «Ας βάλουμε τέλος στην ηπατίτιδα! Μάθε την αλήθεια – Εξετάσου!»