search
ΠΕΜΠΤΗ 04.09.2025 10:11
MENU CLOSE

Ελβετικό ρολό κέικ, γεμιστό με μαρμελάδα (συνταγή αρτοποιείου)

04.09.2025 06:20
JELLYROLL_KENTRIKI

Κλασικό και αγαπημένο ελβετικό κέικ, που ετοιμάζεται με ελαφριά και αφράτη βάση από παντεσπάνι, γεμίζεται με μια λεπτή στρώση μαρμελάδας και στη συνέχεια τυλίγεται σε υπέροχο ρολό.

Γεμίστε το με σπιτική πηκτή μαρμελάδα ή έτοιμη σε μορφή ζελέ, με πραλίνα, κρέμα ζαχαροπλαστικής ή οτιδήποτε άλλο τραβάει η όρεξή σας, στολίστε με φρέσκα φρούτα και σερβίρετέ το πασπαλισμένο με αχνοζάχαρη.

Υλικά για τη Συνταγή

1 φλιτζάνι αλεύρι γ.ο.χ.

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ φλιτζάνι ζάχαρη, για το χτύπημα των κρόκων

1/3 φλιτζάνι ζάχαρη, για τη μαρέγκα με τα ασπράδια

2 κουταλάκια του γλυκού μέλι

6 αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους, σε θερμοκρασία δωματίου

½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 κουταλιές της σούπας νερό

1/3 φλιτζανιού σπορέλαιο, ελαφρά χλιαρό

Για τη γέμιση

¾ φλιτζανιού σπιτική μαρμελάδα ή σε μορφή ζελέ του εμπορίου

Αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1. Αρχικά, χωρίστε τα αυγά σε ξεχωριστά μπολ τα ασπράδια από τους κρόκους. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και στρώστε ένα ταψί (22Χ33)με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

2. Σε ένα μεσαίο μπολ, βάλτε τους κρόκους, τη ζάχαρη για το χτύπημα των κρόκων, το αλάτι, το μέλι, τη βανίλια και το νερό και τοποθετήστε το μπολ σε μια κατσαρόλα ή σκεύος μεγαλύτερο γεμάτο με ζεστό νερό. Χτυπήστε με έναν αυγοδάρτη ή με μίξερ σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μίγμα να κιτρινίσει και να ρέει σε κορδέλες όταν ανασηκώνεται από το χτυπητήρι. Αποσύρετε το μίγμα από τη ζεστή κατσαρόλα και αφήστε το στην άκρη.

3. Ετοιμάστε τη μαρέγκα χτυπώντας τα ασπράδια σε δυνατή φωτιά μέχρι να σχηματίσουν ήπιες κορυφές. Ξεκινήστε να προσθέτετε τη ζάχαρη τμηματικά σε 3 δόσεις, περιμένοντας να ενσωματωθεί η κάθε μία προτού ρίξετε την επόμενη. Χτυπήστε μέχρι να σχηματιστούν σφικτές κορυφές.

4. Ενσωματώστε απαλά τη μισή μαρέγκα στο μίγμα των κρόκων και έπειτα κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν και προσθέστε το κι αυτό τμηματικά σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά κάθε φορά. Προσθέστε το ελαφρά χλιαρό λάδι, ενσωματώστε και βάλτε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατέψτε απαλά ώστε να έχετε ένα αφράτο μίγμα.

5. Ρίξτε τη ζύμη στο προετοιμασμένο ταψί, χτυπήστε στον πάγκο 1-2 φορές το ταψί για την αποφυγή φυσαλίδων και ψήστε για 158-20 λεπτά ή όταν βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο.

6. Βγάλτε το κέικ από το φούρνο, αναποδογυρίστε το ταψί πάνω σε μια καθαρή, ελαφρώς υγρή πετσέτα κουζίνας και αφαιρέστε τη λαδόκολλα από τον πάτο. Τυλίξτε προσεκτικά το κέικ σε ρολό και αφήστε το σε αυτή τη θέση.

7. Μόλις το κέικ κρυώσει ελαφρώς, ξετυλίξτε το και αλείψτε το με τη γέμιση μαρμελάδας ή ζελέ. Αν το γεμίσετε με κρέμα ζαχαροπλαστικής, περιμένετε μέχρι να κρυώσει εντελώς ώστε να μην λιώσει η γέμιση. Γαρνίρετε με ζάχαρη άχνη και φρούτα της επιλογής σας.

Διαβάστε επίσης:

Γαρίδες κανταΐφι, σε 2 εκδοχές ψησίματος

Σφολιατένια ταρτάκια σύκου

Μανιτάρια μπουγιουρντί στο πήλινο, σαλονικιώτικα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.09.2025 10:06