ΚΥΡΙΑΚΗ 25.01.2026 10:47
MENU CLOSE

Σε 7 κλινικές στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε το σπέρμα του δότη με το «γονίδιο του καρκίνου»

10.12.2025 19:26

Τουλάχιστον 7 κλινικές στην Ελλάδα έλαβαν το σπέρμα του Δανού δότη με τη σπάνια γενετική μετάλλαξη που ευνοεί την εκδήλωση καρκίνου.

Πώς λειτουργεί η μετάλλαξη

Ο δότης άρχισε να δωρίζει σπέρμα το 2005, όταν ήταν ακόμα φοιτητής και συνέχισε για περίπου 17 χρόνια. Η μετάλλαξη υπήρχε περίπου στο 20% του σπέρματός του. Ο ίδιος δεν επηρεάζεται, όμως, η μετάλλαξη έχει περάσει σε κάθε κύτταρο του σώματός, κάθε παιδιού που έχει συλληφθεί με το σπέρμα του.

Γεννήθηκαν 197 παιδιά με το σπέρμα του

Το σύνδρομο αυτό είναι γνωστό ως Li-Fraumeni και συνδέεται με έως και 90% πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, αλλά και καρκίνο του μαστού αργότερα.

Από το σπέρμα του γεννήθηκαν 197 παιδιά σε όλη την Ευρώπη. Τα παιδιά που φέρουν τη μετάλλαξη χρειάζονται ετήσιες μαγνητικές τομογραφίες σώματος και εγκεφάλου, καθώς και υπερηχογραφήματα κοιλίας, ενώ πολλές γυναίκες επιλέγουν προληπτική μαστεκτομή για να μειώσουν τον κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης

Έρευνα-σοκ του BBC: Δότης σπέρματος με καρκινική μετάλλαξη απέκτησε 197 παιδιά σε 14 χώρες – Ανάμεσά τους και στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο και χειρότερα: Το 0,001% ελέγχει το 6% του παγκόσμιου πλούτου

Ο Σαρκοζί περιγράφει τις… 20 μέρες της φυλάκισής του: Ο «γκρίζος κόσμος», η λαστιχένια μπαγκέτα και η… συμπάθεια στη Λε Πεν

ΚΥΡΙΑΚΗ 25.01.2026 10:46
Exit mobile version