ΣΑΒΒΑΤΟ 10.01.2026 19:54
MENU CLOSE

H «Φαίδρα» του Γιάννη Ρίτσου στο Θέατρο Αλκμήνη - Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου

08.01.2026 08:15

Στο Θέατρο Αλκμήνη θα παρουσιαστεί, από την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, η «Φαίδρα» του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου.

Σε έναν εκρηκτικό μονόλογο, η ηρωίδα σπάει τη σιωπή αιώνων και εξομολογείται στον Ιππόλυτο το απαγορευμένο της πάθος. Η ηρωίδα απογυμνώνεται ψυχικά, παγιδευμένη ανάμεσα στο καθήκον και την απαγορευμένη επιθυμία για τον Ιππόλυτο, έως την απόλυτη συντριβή. Ο Ιππόλυτος, ένας σιωπηλός μάρτυρας, γίνεται ο καθρέφτης πάνω στον οποίο συνθλίβεται η λογική και θριαμβεύει το ένστικτο.

Η Φαίδρα του Ρίτσου προχωρά σε έναν ωμό και ειλικρινή μονόλογο απευθείας προς τον Ιππόλυτο. Δεν προσπαθεί απλώς να τον αποπλανήσει, αλλά χρησιμοποιεί τον λόγο ως μέσο κάθαρσης και αυτογνωσίας. Ο Ρίτσος εισάγει σύγχρονα στοιχεία -όπως το ότι η Φαίδρα ανάβει τσιγάρο- για να καταστήσει το πάθος της διαχρονικό και ανθρώπινο, πέρα από τα στενά όρια του αρχαίου μύθου.

Η σκηνοθετική προσέγγιση στοχεύει να αναδείξει τον ψυχικό λαβύρινθο της ηρωίδας και την οικουμενικότητα του υπαρξιακού της αδιεξόδου, τονίζοντας το πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος μπροστά στα γεγονότα που τον υπερβαίνουν. Η Φαίδρα γίνεται το σύμβολο της ανθρώπινης ανάγκης για επαφή και αλήθεια.

Με φόντο ένα σκηνικό που παραπέμπει σε μια ανοιχτή πληγή, όπου το παρελθόν συναντά το παρόν, η Φαίδρα βαδίζει προς τη συντριβή της. Διεκδικεί το δικαίωμα στην επιθυμία, έρχεται αντιμέτωπη με τη μοναξιά και μετατρέπει την ήττα της σε μια πράξη απόλυτης ειλικρίνειας και αυτογνωσίας.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κατσούγκρης
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
  • Επιμέλεια μουσικής: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
  • Διανομή: Βανέσσα Βαΐτση, Κωνσταντίνος Ντάτης
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης

Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Αθήνα 118 54 (Το Θέατρο Αλκμήνη είναι προσβάσιμο στα Άτομα με ειδικές Ανάγκες)

Περίοδος Παραστάσεων

  • Από την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 έως την Κυριακή 5 Απριλίου 2026
  • Ημέρα & Ώρα Παραστάσεων: Κυριακή στις 21:00

Διαβάστε επίσης:

«Η Τελευταία Απολογία του Νίκου Κοεμτζή» στο Θέατρο NOŪS Creative space

«Underwater Bubble Show»: Το βραβευμένο υπερθέαμα έρχεται στην Ελλάδα – Για δύο μοναδικές παραστάσεις στο Christmas Theater (Video)

«Κάθε Τρίτη με τον Μόρι» στο θέατρο Ιλίσια – Με Γρηγόρη Βαλτινό και Γιάννη Σαρακατσάνη

ΣΑΒΒΑΤΟ 10.01.2026 19:51
Exit mobile version