search
ΤΡΙΤΗ 03.02.2026 14:30
MENU CLOSE

Η προβληματική λογική Φλωρίδη για τις συνταγματικές αναθεωρήσεις

03.02.2026 12:54
floridis_new

Δεν τις… μετράει όλες τις συνταγματικές αναθεωρήσεις ως σοβαρές και μεγάλες ο Γιώργος Φλωρίδης. Υπολογίζει ότι μέχρι τώρα το σύνταγμα του 1974 υπέστη μόνο μία αξιοσημείωτη αναθεώρηση, αυτή του 2001 – στην οποία πράγματι έγιναν εκτεταμένες και σημαντικές αλλαγές. Άρα, λέει, έχει νόημα που γίνεται αναθεώρηση τώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Γιατί το λέει αυτό, ενώ έχουν γίνει συνολικά 4 αναθεωρήσεις; Μα, για να απαντήσει στο γεγονός ότι ειδικά την τελευταία 25ετία έχουν γίνει τρεις και αυτή που άνοιξε τώρα θα είναι η τέταρτη. Κάτι το οποίο αναδεικνύει το «ελληνικό παράδοξο»: Το σύνταγμα αλλάζει με κάθε ευκαιρία, ενίοτε πιο συχνά και από… νόμους! Η υπερβολή στο μεγαλείο της δηλαδή.

Έχει ενδιαφέρον όμως το γεγονός ότι ο Φλωρίδης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον Real fm και τους Νίκο Χατζηνικολάου, Αντώνη Δελατόλα, προσπέρασε όχι μόνο τις δύο προηγούμενες (του 2008 και του 2019), αλλά και εκείνη του 1986: Στην οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου προχώρησε σε μία καίριας σημασίας τομή, καθώς περιόρισε τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενισχύοντας τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος.

Το 2008 όντως ήταν περιορισμένη η αναθεώρηση, αλλά η τελευταία του 2019 είχε παρεμβάσεις σε άρθρα όπως το 86 (άτολμη), αλλά και στην αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από πρόκληση εθνικών εκλογώνυποκριτική και τελικά προβληματική η αλλαγή αυτή.

Διαβάστε επίσης:

Όταν η Αλεξοπούλου χαρακτήριζε τον Σαμαρά… «ανθέλληνα» (Photo)

Επικός Μπίστης: Έφυγα από τη ΝΕΑΡ από… συνήθεια (Video)

Νέες οπισθοδρομικές δηλώσεις Νατσιού: «Βλασφημία να δέχεσαι ότι ο άνθρωπος κατάγεται από ζώο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 03.02.2026 14:29