Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Συνέντευξη στο «Ενώπιος Ενωπίω» παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ευρεία ατζέντα θεμάτων.
«Δυστυχώς ο κόσμος πια έχει καταστεί εξαιρετικά απρόβλεπτος και η κρίση στη Μέση Ανατολή εξελίσσεται μ’ έναν τρόπο που μας δημιουργεί έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που αυτή η σύρραξη θα έχει στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια οικονομία», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την αναζωπύρωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
«Κανείς δεν μπορεί να είναι μάντης να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν αυτές οι συζητήσεις. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα είναι μια προσωρινή ανάφλεξη κι ότι τα δύο μέρη θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι η τελική ειρήνη θα εξασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη διέλευση αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου από τα Στενά του Ορμούζ», είπε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι η παγκόσμια αναταραχή και ο πληθωρισμός συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού στη χώρα μας τροφοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από τις τιμές των καυσίμων.
Για το ενδεχόμενο ευρύτερης ανάφλεξης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το διπλωματικό κεφάλαιο της πατρίδας μας επ’ αφορμή κι αυτής της σύρραξης είναι εμφανώς αναβαθμισμένο. Η Ελλάδα έχει μια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, όχι κατ’ ανάγκη με τη σημερινή κυβέρνηση αλλά με το κράτος του Ισραήλ -μια σχέση η οποία έχει βάθος και μας επιτρέπει να επικρίνουμε το Ισραήλ όποτε θεωρούμε ότι προβαίνει σε ενέργειες που δεν εξυπηρετούν ούτε τα εθνικά συμφέροντα ούτε την περιφερειακή ασφάλεια».
Είπε ότι ταυτόχρονα η χώρα μας έχει παράσχει έμπρακτη στήριξη στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ, στα ΗΑΕ και αυτή η διαδικασία στήριξης χωρών που βρίσκονται σε μία κρίση δημιουργεί τις προϋποθέσεις ουσιαστικής αναβάθμισης της χώρας μας με όλες τις σημαντικές αραβικές χώρες.

Απέκλεισε τον κίνδυνο εμπλοκής γιατί όπως είπε σεβόμαστε τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει και κινούμαστε αμιγώς σε πρωτοβουλίες που έχουν αμυντικό χαρακτήρα.
Για την αψιμαχία ‘Αγκυρας-Τελ Αβίβ είπε ότι υποκρύπτει βαθύτερες διαφοροποιήσεις συμφερόντων και τόνισε ότι πολλές φορές λόγια μπορεί να λέγονται για να απευθύνονται στην εσωτερική κοινή γνώμη της Τουρκίας. «Πιστεύω και ελπίζω ότι δεν θα βρεθούμε μπροστά σε μία ακόμα αχρείαστη εστία έντασης στη Μέση Ανατολή», είπε και τόνισε ότι σε όλα τα διπλωματικά μέτωπα στη Μέση Ανατολή η Ελλάδα είναι παρούσα.
Σχετικά με την επιλογή για τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε: «Ξέρετε κάποιον πρωθυπουργό ο οποίος να επιδιώκει συνειδητά ταραγμένα νερά. Εγώ δεν τον γνωρίζω και αν το επεδίωκε θα έκανε λάθος. Προφανώς και επιζητούμε οι σχέσεις μας με την Τουρκία να είναι όσο το δυνατόν πιο λειτουργικές. Το ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε ή δε θέλουμε ήρεμα νερά είναι αν είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε και φουρτούνες. Θα σας έλεγα ότι ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται και είχαμε αρκετές φουρτούνες να διαχειριστούμε πριν από τη Διακήρυξη των Αθηνών».
Θέλησε να υπενθυμίσει, όπως είπε, τις συνολικές ενέργειες της Ελλάδας και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια.
Μίλησε για ζητήματα που συζητιούνταν αλλά μόνο αυτή η κυβέρνηση τόλμησε να τα υλοποιήσει: επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, Εθνικός Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, θαλάσσια πάρκα, εξορύξεις για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, σημαντική ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων,… «’Αρα πείτε μου πού ακριβώς υποχώρησε η Ελλάδα από πάγιες θέσεις εξωτερικής πολιτικής ως αποτέλεσμα της Διακήρυξης των Αθηνών;»
Μίλησε για πρωτοβουλίες που υπηρετούν στην πράξη τα ελληνικά συμφέροντα και που ενδεχομένως να προκαλέσουν μία αντίδραση από την Τουρκία. «Για πρώτη φορά η Ελλάδα θέτει την ατζέντα και η Τουρκία σε έναν βαθμό αντιδρά» είπε και πρόσθεσε και οφέλη από τα πολυσυζητημένα ήρεμα νερά για τον τουρισμό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καλή συνεργασία στα ζητήματα της μετανάστευσης, μέχρι και πρόσφατα ουσιαστικά μηδενική δραστηριότητα της Τουρκικής Αεροπορίας για δύο χρόνια, κάτι που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν.
Συμπλήρωσε ότι μια μονομερής ενέργεια εσωτερικού δικαίου προφανώς δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα με βάση το διεθνές δίκαιο.

Για τις αιτιάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών είπε ότι και οι δύο έχουν διαχειριστεί την Τουρκία και γνωρίζουμε τη συνθετότητα αυτής της σχέσης. Είπε ότι και οι δύο είχαν συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και επεδίωκαν και εκείνοι να έχουμε μία λειτουργική σχέση με την Τουρκία. «Η Ελλάδα όταν έπρεπε να πράξει το καθήκον της στο ζήτημα του SAFE, το έπραξε και η Τουρκία δεν μπήκε» παρόλο που πολλοί προέβλεπαν ότι η χώρα μας δεν θα κατάφερνε να την εμποδίσει να έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
«Είμαι ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος πήγε στην ‘Αγκυρα και έθεσε ευθέως – με ευγένεια αλλά και χωρίς να υποχωρώ από τις ελληνικές θέσεις – το ζήτημα του casus belli».
«Θεωρώ ότι η κριτική τους στο συγκεκριμένο θέμα είναι άδικη» είπε ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

«Θεωρώ ότι η κριτική από Σαμαρά και Καραμανλή είναι άδικη. Δεν θέλω να πω πολλά περισσότερα, είναι εκλεγμένοι με τη Νέα Δημοκρατία. Σέβομαι τους δύο τέως πρωθυπουργούς, αλλά πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους γιατί ασκούν κριτική. Μέχρι το 2023 δεν θυμάμαι να μας έχει ασκηθεί κάποια κριτική», είπε ο πρωθυπουργός.
«Καραμανλής και Σαμαράς έχουν συναντηθεί με τον Ερντογάν, γνωρίζουν την πολυπλοκότητα των σχέσεων με την Τουρκία», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θέλει να επεκταθεί γιατί σέβεται τους δύο πρώην πρωθυπουργούς επεσήμανε όμως ότι μέχρι το 2023 δεν θυμάται να είχε ασκηθεί στην κυβέρνηση κάποια ανάλογη κριτική.
Περνώντας στο θέμα της οικονομίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όχι ο πληθωρισμός αλλά η συσσωρευμένη ακρίβεια μετά την πανδημία, η συνολική αύξηση των τιμών από το 2021 και μετά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η ελληνική αλλά όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και είναι ένα πρόβλημα το οποίο πιέζει πραγματικά πολλά ελληνικά νοικοκυριά».
Ανέφερε ότι έχει πλήρη αίσθηση για το ότι υπάρχει σήμερα ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας το οποίο τα βγάζει πέρα δύσκολα. «’Αρα ξεκινάμε με τη διαπίστωση ότι αυτό είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα».
Υπογραμμίζοντας δε, την παγκόσμια διάσταση του ζητήματος του αυξημένου πληθωρισμού, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η αύξηση αυτή του πληθωρισμού οφείλεται στα καύσιμα, κάτι που αποδεικνύεται από τα ίδια τα στοιχεία και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Το γεγονός ότι για μας το πρόβλημα είναι λίγο μεγαλύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι «εμείς ιστορικά έχουμε φόρους στα καύσιμα γιατί τα καύσιμα υπήρξαν επί όλων των κυβερνήσεων ένας σημαντικός αιμοδότης του Κράτους».
Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά, ίσως όχι όσα θα ήθελε αλλά σίγουρα όσα μπορεί για τη στήριξη της κοινωνίας κι έκανε αναφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση και το πώς έχει επηρεάσει την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
«Προφανώς ένα μεγάλο κομμάτι των αυξήσεων εξουδετερώνονται από τον πληθωρισμό αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές ως προς το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να κοροϊδέψω τους Έλληνες πολίτες ούτε να θέσω σε αμφισβήτηση τη δημοσιονομική σταθερότητα. Έχουμε στόχους από την Ευρώπη και είναι πάρα πολύ συγκεκριμένοι», είπε τονίζοντας ότι δεν μπορεί η χώρα μας να ξεφύγει γιατί θα μπει σε καθεστώς επιτήρησης. «Εγώ αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψω». Επανήλθε δε ζητώντας από όσους ζητούν μείωση του φόρου στα καύσιμα να του πουν ποιον άλλο φόρο πρέπει να αυξήσει για να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί. «Για τον ΦΠΑ επιμένω ότι είναι λάθος μέτρο γιατί όσες φορές το δοκίμασαν, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, το πήραν πίσω», τόνισε.
Σε ερώτηση για το ότι η κυβέρνηση έχει καταφύγει σε επιδοματική πολιτική την οποία παλιότερα επέκρινε, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε πλεονάσματα για να μειώσουμε το χρέος. Η μεγαλύτερη επιτυχία της οικονομικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης είναι η μείωση του χρέους κατά 60 ποσοστιαίες μονάδες. Εσείς θα θέλατε να κληρονομήσουν τα παιδιά σας τα δικά σας χρέη; Έτσι κι εμείς δεν μπορούμε ως χώρα να κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά ένα δυσθεώρητο χρέος».
Αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1994 ότι «ή θα πολεμήσουμε το χρέος ή το χρέος θα μας καταπιεί. Μας κατάπιε μία φορά το χρέος» το οποίο ήταν προϊόν μίας ελλειμματικής πολιτικής.
Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αυτή θα συνεχίσει να παράγει πλεονάσματα αλλά δεν επέλεξε πολιτική επιδομάτων αλλά πολιτική μείωσης φόρων αλλά αν συζητάμε για επιδόματα τέκνων, αναπηρίας, στήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, «αυτά τα επιδόματα θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν», είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη συνέχεια ότι η μεγάλη προτεραιότητα εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν την κυβέρνηση για μία ενδεχόμενη τρίτη τετραετία πρέπει να είναι «στο πώς η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών θα αποτυπωθεί με πιο ουσιαστικό τρόπο στην τσέπη του νοικοκυριού». Εξήγησε ότι εάν δεν είχαμε το πρόβλημα του συσσωρευμένου πληθωρισμού αυτό θα το βλέπαμε πολύ πιο έντονα.
Είπε επίσης ότι όπου υπάρχουν στρεβλώσεις γίνεται προσπάθεια να διορθώνονται. «Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε τη μετεξέλιξη του e-καταναλωτή, μια πλατφόρμα που θα επιτρέπει στον πολίτη ανά πάσα στιγμή να συγκρίνει τιμές».
Συμπλήρωσε ότι «τα πρόστιμα είναι χρήσιμα και η νομοθέτηση είναι χρήσιμη για το περιθώριο κέρδους. Αλλά τι θα ήθελα εγώ; Και γι’ αυτό αγωνίζομαι. Πιστεύω ότι πρέπει να καθίσουμε όλοι στο τραπέζι και ήδη δουλεύουμε σε αυτό -και ποιοι είναι «όλοι», εννοώ η κυβέρνηση, η βιομηχανία, οι παραγωγοί, τα σούπερ μάρκετ-, και να πούμε, χρειαζόμαστε μία καινούργια συμφωνία κοινωνικής ευθύνης σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται. Γιατί εμείς είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε πίσω κάποια από τα αυστηρά παρεμβατικά μέτρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσετε τιμές.
Εφόσον, λοιπόν, αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί, νομίζω ότι αυτό τελικά θα είναι προς όφελος του καταναλωτή αλλά και της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια τέτοια λύση. Αλλά, ξέρετε, χρειάζεται όχι μόνο το καρότο, χρειάζεται ενίοτε και το μαστίγιο. Και έχουμε αποδείξει ότι όπου χρειάζεται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να παρέμβουν και όπου χρειάζεται να επιβάλλουν τα πρόστιμα τα οποία ορίζει η νομοθεσία».
Αναφορικά με τη ΔΕΘ και το τι μπορούμε να περιμένουμε ο πρωθυπουργός τόνισε: «Καταρχάς, να πούμε ότι είμαστε σε θέση ως χώρα να μπορούμε να πηγαίνουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και να εξαγγέλλουμε ένα πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας, διότι οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες σήμερα είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Ξέρετε, γίνονται πολλές αναφορές στη Βουλγαρία, συγκρίσεις τελείως άδικες και ανυπόστατες. Βουλγαρία και Ρουμανία σήμερα έχουν ελλείμματα της τάξης του 7% και του 9%. ‘Αρα, την επόμενη μέρα σάς διαβεβαιώνω ότι οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών δεν θα παρέχουν στήριξη στους πολίτες, θα κόβουν μισθούς και θα αυξάνουν φόρους».
Και πρόσθεσε: «Την πρώτη τετραετία οι επιχειρήσεις βοηθήθηκαν πολύ: η φορολογία εισοδήματος μειώθηκε, οι εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν, η φορολογία μερισμάτων κατέβηκε σημαντικά, ήταν πολλά τα επενδυτικά κίνητρα. Στη δεύτερη τετραετία στρέψαμε πολύ περισσότερο, μέχρι στιγμής, την προσοχή μας στους μισθωτούς και σε έναν βαθμό και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αλλά, ακούω αυτό το οποίο λέτε. Επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή το πλαίσιο της παρέμβασης στη ΔΕΘ. Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο χώρο θα έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό θα προσδιοριστεί σε περίπου έναν με δύο μήνες από τώρα».
Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς του 13ου μισθού στο Δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι ένα σημαντικό μέρος των σχετικών διεκδικήσεων έχει ήδη καλυφθεί μέσω των αυξήσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Ανέφερε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ως ενιαία κατηγορία, επισημαίνοντας ότι γιατροί, ένστολοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες έχουν λάβει στοχευμένες αυξήσεις και πρόσθετες παροχές.
Αναφερόμενος στις αυξήσεις των αποδοχών των μητροπολιτών, τόνισε ότι δεν ανταποκρίνονται στα ποσοστά που έχουν παρουσιαστεί δημοσίως και υπογράμμισε πως επρόκειτο για πάγιο αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επισήμανε ότι «δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι ο μισθός του Μητροπολίτη, που διοικεί μια μεγάλη Μητρόπολη, θα είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον μισθό του Μουφτή», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έκρινε πως είχε έρθει η στιγμή να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε προηγουμένως ρυθμίσει το ζήτημα των οργανικών θέσεων των ιερέων, ικανοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών.
Για το κράτος δικαίου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα καταγράφει συνεχή πρόοδο, επικαλούμενος τις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανέφερε ότι η χώρα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ευρωπαϊκές συστάσεις και προχωρά σε διορθωτικές παρεμβάσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Όπως είπε, η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές ώστε οι ίδιοι οι δικαστές να έχουν λόγο στην επιλογή των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «σημαντική πρόοδο στη σωστή κατεύθυνση».
Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις περί περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου, σημειώνοντας ότι διεθνείς οργανισμοί και μέσα ενημέρωσης αναγνωρίζουν τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση κατήργησε την απλή δυσφήμιση και προστάτευσε το δημοσιογραφικό επάγγελμα, ενώ παρατήρησε ότι η μεγάλη πλειονότητα των εφημερίδων ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αναγνώρισε ότι το βασικό πρόβλημα παραμένουν οι καθυστερήσεις στην απονομή της. Ανέφερε ότι μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ήταν η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη, με τη συγχώνευση ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων και τον διπλασιασμό των πρωτοδικών, γεγονός που -όπως είπε- έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης εκπαίδευσης και αξιολόγησης των δικαστών, επαναλαμβάνοντας ότι δεν σχολιάζει ποτέ δικαστικές αποφάσεις.
Για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, παραδέχθηκε ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «προσπαθήσαμε να διορθώσουμε το σύστημα εκ των έσω και δεν τα καταφέραμε». Ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί και υπερασπίστηκε την απόφαση κατάργησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια στις αγροτικές επιδοτήσεις. Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη παρέμβαση ως «την πιο δύσκολη μεταρρύθμιση» των επτά ετών διακυβέρνησής του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για τη σωστή επιλογή.
Σχετικά με τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εμπόδισε καμία διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι δόθηκε άμεσα η συγκατάθεση για την άρση ασυλίας βουλευτών όταν ζητήθηκε. Υποστήριξε ότι ο τελικός απολογισμός θα γίνει όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο ορισμένες υποθέσεις έχουν την πολιτική διάσταση που τους αποδίδεται. Αναφερόμενος στην Ευρωπαία Εισαγγελέα, σημείωσε ότι η αξιολόγηση κάθε εισαγγελέα γίνεται από τα αποτελέσματα των υποθέσεων που φθάνουν σε καταδίκες και όχι απλώς από την αποστολή φακέλων στα δικαστήρια. «Αν με ρωτάτε, ναι, εύχομαι να έχει κάνει λάθος, αλλά δεν μπορώ να το πω. Γιατί οι υποθέσεις αυτές θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το πότε θα γίνουν εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση: «Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Και τονίζω την άνοιξη, διότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου. Αντίστοιχες εισηγήσεις είχα δεχθεί και πριν το 2023 και δέχομαι και τώρα για πρόωρες εκλογές. Δεν κρύβω ότι με προβληματίζει η τοξικότητα στο πολιτικό πεδίο».
«Βλέπουμε ένα κατακερματισμένο σκηνικό στην αντιπολίτευση. Δεν με αφορά αν ο αντίπαλος είναι ο Τσίπρας, ή ο Ανδρουλάκης», πρόσθεσε. «Εάν σας πάρουν το δίπλωμα τρεις φορές, θα μπορείτε να οδηγήσετε πάλι; Ε αυτό συμβαίνει με τον κ. Τσίπρα. Είδαμε το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ… Ήταν έντιμα όλα αυτά που είδαμε; Σε δύο εκλογές, και το 2019 και το 2023, δεν ασχολήθηκα με την αντιπολίτευση. Ασχολήθηκα με τα προβλήματα του κόσμου».
Ο κ. Σαμαράς προέρχεται από την παράταξη. Τον αγκάλιασε ξανά η παράταξη. Ήταν ένας καλός πρωθυπουργός. Ήμουν υπουργός στην κυβέρνησή του. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτός ο άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι, που θα ζημιώσει την παράταξη», τόνισε για τον Αντώνη Σαμαρά και πρόσθεσε: «Αν ο κ. Σαμαράς πιστεύει αυτά που λέει για την εξωτερική πολιτική, τα οποία δεν τα πίστευε, δεν μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα».
Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, είπε: «Αντιμετωπίζω όλους τους πρώην αρχηγούς του κόμματος με σεβασμό. Και έτσι θα εξακολουθώ να κάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε σε όλα».
Για τους στόχους της ΝΔ ενόψει των εκλογών και την αυτοδυναμία σε μία κάλπη, ο πρωθυπουργός είπε: «Η ΝΔ διεκδικεί την αυτοδυναμία και δεν θα χανόμαστε σε παζάρια. Το σημαντικό είναι αν θα υπάρχει κυβέρνηση τη Δευτέρα, μετά την Κυριακή των εκλογών. Με όσα λένε στην αντιπολίτευση, δεν υπάρχει άλλη λύση. Μόνο η ΝΔ. Σε μία Κυριακή. Όλοι έχουν αποκλείσει τη συνεργασία μαζί μας. Ο στόχος μου είναι τη Δευτέρα να έχει η χώρα κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι η αυτοδυναμία, αλλά σέβομαι τη λαϊκή ετυμηγορία. Εδώ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για το Σύνταγμα. Αυτό θέλει ο ελληνικός λαός. Αν αυτό θέλει, εγώ θα το σεβαστώ».
Αναφερόμενος στο δίλημμα των εκλογών, είπε: «Το δίλημμα δεν είναι Μητσοτάκης ή χάος. Είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας, Μητσοτάκης ή Ανδρουλάκης, Μητσοτάκης ή Καρυστιανού. Οι πολίτες ψηφίζουν και πρωθυπουργό».
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.