search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:08
MENU CLOSE

Σοκ στη Βρετανία: Νεκρή η βουλευτής των Εργατικών που πυροβολήθηκε στο Δυτικό Γιορκσάιρ

16.06.2016 13:41
Ο σύζυγος και τα παιδιά της Κοξ πήγαν για κάμπινγκ στη μνήμη της - Media

Σε κατάσταση σοκ τελεί η πολιτική και κοινωνική ζωή στη Βρετανία, καθώς το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. βάφτηκε με το αίμα γυναίκας βουλευτού των Εργατικών.

 

Σε κατάσταση σοκ τελεί η πολιτική και κοινωνική ζωή στη Βρετανία, καθώς το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. βάφτηκε με το αίμα γυναίκας βουλευτού των Εργατικών.
 
Η 41χρονη Τζο Κοξ, η οποία πυροβολήθηκε δύο φορές από άνδρα σε πόλη του Δυτικού Γιορκσάιρ, κατέληξε σε νοσοκομείο του Λιντς, όπου είχε μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
 
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Δυτικού Γιορκσάιρ, οπλισμένοι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης, έξω από μια βιβλιοθήκη στην πόλη Μπέρσταλ, όπου η άτυχη Κοξ δέχθηκε την επίθεση από 52χρονο άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με ντόπιους ονομάζεται Τόμας Μέαρ.
 
Η αστυνομία ανέφερε ότι η Κοξ μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε, καθώς και ότι προχώρησε στη σύλληψη ενός 52χρονου άνδρα, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.
 
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο άνδρας που πυροβόλησε την Κοξ φέρεται να τραυμάτισε κι έναν άλλο άνδρα στο σημείο της επίθεσης, καθώς και ότι φώναξε «Πρώτα η Βρετανία!» (Britain First) καθώς επιτέθηκε στην άτυχη βουλευτή του Εργατικού Κόμματος. Η αστυνομία διερευνά τις μαρτυρίες αυτές.
 
Σημειώνεται ότι η αντιπρόεδρος του ακροδεξιού, εθνικιστικού κινήματος Britain First της Βρετανίας, Τζέιντα Φράνσεν, καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση σε βάρος της Τζο Κοξ, παίρνοντας αποστάσεις από την ενέργεια αυτή.
 
Η Φράνσεν χαρακτήρισε «απολύτως βδελυρή» την επίθεση σε βάρος της Κοξ. «Σοκαριστήκαμε ακούγοντας αυτές τις πληροφορίες, όπως και όλοι οι άλλοι», συνέχισε, αφήνοντας κατόπιν να εννοηθεί ότι το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία» είναι πολύ συνηθισμένο και χρησιμοποιείται ευρέως από τους υποστηρικτές του Brexit.
 
Όπως είναι φυσικό, η επίθεση και ο θάνατος της Κοξ προκάλεσαν «σεισμό» στην πολιτική ζωή της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «ο θάνατος της Τζο Κοξ είναι μια τραγωδία. Ήταν μια αφοσιωμένη και ευαίσθητη βουλευτής. Οι σκέψεις μου είναι με τον σύζυγό της, Μπρένταν, και τα δύο μικρά παιδιά της».
 
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ολόκληρο το Κόμμα και η οικογένεια των Εργατικών -ολόκληρη η χώρα- θα τελεί σε κατάσταση σοκ από τον φρικτό θάνατο της Τζο Κοξ. […] Η Τζο πέθανε κάνοντας το καθήκον της στην καρδιά της Δημοκρατίας, ακούγοντας και αντιπροσωπεύοντας τους ανθρώπους που εξελέγη να εκπροσωπεί. Είναι μια βαθύτατα σημαντική ευθύνη για όλους μας. […] Στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ερωτήματα για το πώς και το γιατί πέθανε. Όμως τώρα οι σκέψεις μας είναι με τον σύζυγο της Τζο, τον Μπρένταν, και τα δύο μικρά παιδιά τους. […] Τους στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας. Χάσαμε μια αγαπητή συνάδελφο, ένα αληθινό ταλέντο και μια αληθινή μαχητή για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη, αλλά εκείνοι έχασαν σύζυγο και μητέρα και οι καρδιές μας είναι μαζί τους».
 
Την θλίψη τους για την απώλεια της Τζο Κοξ εξέφρασαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Βρετανίας και πολιτικοί από όλο το φάσμα, ενώ οι προεκλογικές καμπάνιες εν όψει του δημοψηφίσματος παγώνουν μέχρι νεωτέρας.
 
Σχόλιο για την επίθεση κατά της Τζο Κοξ έκανε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι «Η κατάληξη της Τζο Κοξ μας γεμίζει θλίψη. Η μνήμη της θα συνοδεύει τους αγώνες για μια ενωμένη και ειρηνική Ευρώπη».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε να απαντήσει σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τις συνέπειες του Brexit, εις ένδειξη σεβασμού για το θάνατο της Τζο Κοξ, ενώ τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, όπως και ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34