search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 02:29
MENU CLOSE

Τσίπρας: Την αριστερά δεν θα την τρομάξει το παιδί της Siemens και της διαπλοκής

23.10.2016 11:18
Τσίπρας: Την αριστερά δεν θα την τρομάξει το παιδί της Siemens και της διαπλοκής - Media

 

Στη μάχη για το χρέος αλλά και την μάχη κατά της διαπλοκής με αιχμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άδειες αναφέρθηκε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους με τη ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνοντάς τον ως υπαίτιο για την αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ αμέσως μετά την εκλογή του στην αρχηγία της ΝΔ και κατηγορώντας τον ως «συνεταίρο» στους σχεδιασμούς μιντιαρχών και ολιγαρχών για «αριστερή παρένθεση».

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να στηρίζει τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τονίζοντας ότι η μάχη για τις άδειες είναι πάνω απ’ όλα μάχη για τη συνταγματική νομιμότητα και το κράτος δικαίου, επομένως δεν είναι μάχη  μόνο ενός υπουργού αλλά μιας παράταξης κι ολόκληρου του ελληνικού  λαού.

Μάλιστα στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επικαλούμενος φράση του αρχηγού της ΝΔ κατά την προ ημερησίας ( «Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα, η θεσμική εκτροπή θα καταρρεύσει μαζί με την κυβέρνησή σας») κορύφωσε την ομιλία τους και σε οξύ ύφος  τον εγκάλεσε για το απειλητικό ύφος της φράσης αυτής και του διεμήνυσε ότι η αριστερά δεν έχει φοβηθεί πολύ ισχυρότερους από τον Κ. Μητσοτάκη και «δε θα φοβηθεί το παιδί της Ζήμενς και της διαπλοκής».

Χρέος:”είμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε συμμάχους, η ΝΔ συντάσσεται μια με τον Σόιμπλε, μια με το ΔΝΤ”

Ωστόσο ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ και για τη στάση της στο θέμα του χρέους λέγοντας ότι όσο ήταν κυβέρνηση είχε υιοθετήσει τη στάση του Σόιμπλε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και απλώς χρειάζεται ένα πιστοποιητικό βιωσιμότητας, ενώ τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης συντάσσεται με τη θέση του ΔΝΤ ότι πρέπει να ανταλλάξουμε πιθανά μικρότερα πλεονάσματα με βαθύτερες περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα και κράτος. 

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους καθεαυτό ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνυ΄ματα προς τους δανειστές λέγοντας ότι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος σε υλοποίηση της απόφασης του Eurogroupτου Μαϊου είναι «συμβατική υποχρέωση και δεν χωρούν καθυστερήσεις». Τόνισε δε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να περάσουν στην υλοποίηση διότι η Ελλάδα πετυχαίνει ρυθμούς ανάπτυξης και η πορεία αυτή «δεν πρέπει να ανακοπεί με τεχνητό τρόπο» αλλά οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αναπτυξιακή ώθηση.

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους στην ευρωπαϊκή ηγεσία και εκτίμησε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο». Επανέλαβε δε ότι η συγκεκριμενοποίηση του χρέους θα πρέπει να κλείσει ταυτόχρονα με το κλείσιμο της β αξιολόγησης η οποία πρέπει να κλείσει και θα κλείσει στην ώρα της.

“Το κόμμα ενιαίο πολιτικό κέντρο”

Όσον αφορά την εκλογή οργάνων στο κόμμα η οποία λαμβάνει χώρα μετά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την λογική του ενιαίου πολιτικού κέντρου η οποία παραπέμπει σε στελέχωση της ΠΓ κατά ένα μεγάλο μέρος από υπουργούς και όχι μόνο από κομματικά στελέχη. «Να τελειώνουμε με τις αυτονομήσεις  και να μην επιτρέψουμε έναν πλαστό διχασμό μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το συνέδριο αποφάσισε το κόμμα να είναι το πολιτικό κέντρο του αγώνα, επομένως πρέπει να αναβαθμιστούν τα πολιτικά του όργανα.

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα:

«Έχουμε μπροστά μας μια σειρά από μάχες που η έκβασή τους θα κρίνει την πορεία της χώρας τον 21ο αιώνα. Η ευθύνη είναι μεγάλη, μεγάλη είναι και η αποφασιστικότητά μας να βγούμε νικητές», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

 

«Στόχος μας είναι να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Το συνέδριο επιβεβαίωσε την πολιτική μας επιλογή να μην  υποχωρήσουμε στο σύστημα της διαφθοράς και διαπλοκής, στις δυνάμεις του χθες που επιδιώκουν την παλινόρθωσή μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι η επιστροφή σε μια δίκαιη ανάπτυξη, ώστε να μπορέσουμε μέσα στην επόμενη πενταετία και μέχρι το 2021 να καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.  Και να αφήσουμε ένα βαθύ αριστερό, προοδευτικό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία. Το 2ο συνέδριο μας έδωσε μια σαφή εντολή μάχης: Να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα δίνει τον τόνο στις μάχες που έχουμε να δώσουμε. Να τελειώνουμε με τις αυτονομήσεις, την έλλειψη συντονισμού. Η εντολή του συνεδρίου ήταν το κόμμα μας να αποτελέσει το κέντρο του πολιτικού μας αγώνα». 

«Μιντιακό πραξικόπημα» 

«Οι αντίπαλοί μας ξέρουν πως αν και τώρα αποτύχουν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη δυνατότητα μαζί με τον λαό να προχωρήσεις στις μεγάλες ανάγκες που έχει ο τόπος. Θα ανατρέψει τις σταθερές που δημιουργήθηκαν στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η επιχείρηση λάσπης έχει πάρει τη μορφή ενός μιντιακού πραξιοπήματος από αυτούς που είχαν κάνει το κράτος πελάτη τους, κατά μιας κυβέρνησης που έχει λάβει λαϊκή εντολή από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Έχουμε μάθει να ζούμε έχοντας απέναντί μας τα ΜΜΕ. Για μας η διαρκεί σύγκρουση με τη διαπλοκή δεν είναι πληγή, είναι παράσημο. Δεν γινόμαστε ένα με το σύστημα της εξουσίας που λεηλάτησε την κοινωνία», πρόσθεσε. 

«Η προσπάθεια σύγκρουσης με τα φαινόμενα της διαπλοκής διεξάγεται παράλληλα με την προσπάθειά μας για την  έξοδο από την κρίση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε πως βρισκόμαστε στη φάση που πρέπει να προχωρήσουμε σε όσα προβλέπει η 2η αξιολόγηση. «Τώρα όμως είναι η ώρα να παρθούν και οριστικές αποφάσεις για το χρέος. Αυτός ο λαός πάνω απ’ όλα δικαιούται μια άμεση λύση για το χρέος. Δεν χωράνε περαιτέρω καθυστερήσεις. Η δέσμευση πρέπει να δώσει τη θέση της στην υλοποίηση. Δεν μπορεί να ανακοπεί με πολιτικές αποφάσεις. Αυτό δεν είναι μόνο αναγκαίο αλλά και εφικτό και η θέση μας έχει και σημαντικούς συμμάχους και στην Ευρώπη».

»Είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί γρήγορα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. ΟΙ όροι είναι σαφής και για αυτό είναι απαραίτητο να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει ταυτόχρονα με το κλείσιμο της 2ης Αξιολόγησης η οποία θα κλείσει τον Νοέμβριο», επισήμανε ο πρωθυπουργός. 

»Ποια όμως είναι η άποψη του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ γι αυτό; Είναι η άποψη του κ. Σόιμπλε. Και παράλληλα υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ: ότι πρέπει να ανταλλάξουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με ακόμη σκληρότερα μέτρα. Και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πως χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την κρίση. Ο ελληνικός λαός δεν έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε στη χώρα αν την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος δεν την έκαναν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή οι ακραία νεοφιλελεύθεροι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε».

«Στο τηλεοπτικό τοπίο δεν βρήκαμε μπροστά μας μόνο τους καναλάρχες, αλλά και τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη»

Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός είπε πως «Πρόκειται για ένα μέτωπο που αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στον τόπο».

«Για πρώτη φορά υπήρξε μια κυβέρνηση που επιχείρησε να βάλει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου. Όταν αποφασίσαμε να πάμε στο διαγωνισμό δεν είχαμε μπροστά μας μόνο τους καναλάρχες αλλά και τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη η οποία από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν εξ αρχής να μη γίνει κανένας διαγωνισμός. Και τώρα οι ίδιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι η διενέργεια του διαγωνισμού δίχως ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική. Η αλήθεια είναι ότι για τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισε η ελληνική Βουλή. Ποιο είναι όμως το πραγματικό διακύβευμα; Αν θα αποφασίσει η εκλεγμένη Κυβέρνηση ή τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Αν η λαϊκή βούληση θα είναι πάνω από τα συμφέροντα που εδώ και δεκαετίες έκαναν αεροπειρατεία».   

«Θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του ΣτΕ όποια κι αν είναι»

«Όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί. Τα κανάλια, ιδίως αυτά που δεν έχουν λάβει άδεια ασκούν ένα απίστευτο μπούλινγκ στους δικαστικούς. Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες και μιας άλλης αθλιότητας. Μια είδηση προ δύο ετών για την προσωπική ζωή ενός δικαστικού να θεωρείται εκβιασμός από την πολιτεία. Από πότε ο κ. Τζαβάρας, που ισχυρίστηκε ότι ο εν λόγω δικαστής ήταν υπέρ της αστισυνταγματικότητας του νόμου Παππά, γνωρίζει τις απόψεις του δικαστικού;», υπογράμμισε.   

«Τις απειλές ο κ. Μητσοτάκης να τις απευθύνει στο κόμμα του»

Ο Αλέξης Τσίπρας «αφιέρωσε» το κλείσιμο της ομιλίας του στον Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο επιτέθηκε με σφοδρότητα. «Εμείς έχουμε άποψη και δεν πρόκειται να σωπάσουμε. Το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό και η παρέμβασή μας δίνει λύση σε ένα ανεπίτρεπτο πραξικόπημα για το οποίο ευθύνεται προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Η οικονομική ισχύς δεν μπορεί να δημιουργεί δίκαιο. Αν κάποιοι θέλουν να δουν ποιοι παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη ας δουν τι είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή. Αυτή δεν είναι μια μάχη ενός υπουργού αλλά μιας παράταξης. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης τις απειλές να τις απευθύνει στο κόμμα του. Την αριστερά δεν θα την τρομάξει το παιδί της Siemens και της διαπλοκής», είπε.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06