search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:17
MENU CLOSE

Φρανσουά Φιγιόν: Ποιος είναι ο νέος πρωταγωνιστής της Γαλλικής Δεξιάς και η φιλία του με τη Ρωσία και τον Πούτιν

22.11.2016 12:29
To «φιάσκο» του Φιγιόν θα σημάνει το τέλος της πολιτικής του καριέρας - Media

 

Για μια πενταετία, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, δούλεψε υπάκουα στη σκιά ενός άνδρα ο οποίος συχνά τον κορόιδευε, αποκαλώντας τον «χαμένο».

Το Politico γράφει πως κανένας δε νοιαζόταν ιδιαίτερα για τον Φιγιόν καθώς όλοι πίστευαν πως απλά έκανε τη δουλειά που του ανέθετε ο Σαρκοζί και τίποτα παραπάνω.

Όμως τώρα ήρθε η ώρα που αντιστράφηκαν οι ρόλοι, καθώς ο Φιγιόν από ότι φαίνεται «έκλεισε» οριστικά την πολιτική καριέρα του Σαρκοζί.

Πλέον ο Φιγιόν είναι στο επίκεντρο και όλος ο κόσμος θέλει να μάθει ποιος είναι και τι απόψεις πρεσβεύει.

Είναι ίσως ο πιο οικονομικά φιλελεύθερος πολιτικός που έχει παρουσιάσει η «γαλλική Δεξιά», ίσως πιο φιλελεύθερος και από τον Σαρκοζί το 2007. Στα κοινωνικά θέματα θεωρείται ακραία συντηρητικός, ενδεικτικό ότι θέλει να ακυρώσει την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ενώ είναι και πιστός Καθολικός.

Εκείνος αυτοπροσδιορίζεται ως «ένας άγγλος που έτυχε να γεννηθεί στη Γαλλία». Προσέχει το ντύσιμο του, ακόμα με ορισμένες αγγλικές ιδιορρυθμίες όπως κατά καιρούς τις κόκκινες κάλτσες, ενώ είναι παντρεμένος με μια γυναίκα από την Ουαλία. Το πιο «αγγλικό» γνώρισμα του όμως είναι η λατρεία του στο δόγμα της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ανάμεσα στις βασικές προτάσεις του περιλαμβάνεται το «κόψιμο» 500.000 δημόσιων υπαλλήλων και η μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 100 δισεκατομμύρια. Τέλος, θέλει να αλλάξει τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας από 35 σε 39.

Μπαϊρού: «Επικίνδυνες» οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Φιγιόν

Ο κεντρώος γάλλος πολιτικός Φρανσουά Μπαϊρού χαρακτήρισε σήμερα “επικίνδυνες” τις φιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο συντηρητικός υποψήφιος που θεωρείται επικρατέστερος για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν, σχόλιο το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι θα κατέβει ο ίδιος ως ανεξάρτητος υποψήφιος πλήττοντας, ενδεχομένως, τις ελπίδες εκλογής του Φιγιόν στο προεδρικό αξίωμα.

“Οι επιλογές που προσφέρει ο Φρανσουά Φιγιόν μοιάζουν επικίνδυνες για τη χώρα μας”, δήλωσε ο Φιγιόν τηλεφωνικώς στο Reuters.

Ο Φιγιόν, που δηλώνει ανοικτά θαυμαστής της οικονομικής πολιτικής της Θάτσερ, προτείνει την περικοπή 500.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα προκειμένου να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες και θέλει λιγότερες εξουσίες για τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Καλές» σχέσεις με Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «μάλλον καλές σχέσεις» με τον υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα της γαλλικής κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως η Μόσχα παρακολουθεί από κοντά τις προκριματικές εκλογές στη Γαλλία και πως οι Πούτιν και Φιγιόν «είχαν αρκετά προωθημένες επαφές» όταν ήταν πρωθυπουργοί ο καθένας στη χώρα του, διευκρίνισε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Εκείνη την εποχή υπήρχε ακόμη ένα γόνιμο κλίμα εργασίας υπέρ της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Και διατήρησαν αρκετά καλές σχέσεις», συνέχισε.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις προκριματικές εκλογές. Η Γαλλία είναι ένας εταίρος με τον οποίο έχουμε καλές σχέσεις και με τον οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη συνεργασία απ’ ό,τι σήμερα», υποστήριξε ο Πεκσόφ.

Μετά την άνοδο της αριστεράς στην εξουσία στη Γαλλία το 2012, ο πολύ συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν είχε μεταβεί επανειλημμένα στη Ρωσία, κυρίως το 2013, για να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην επίσημη κατοικία του στο Νόβο Ογκάρεβο, κοντά στη Μόσχα.

Θετικά σχόλια από τον Ρώσικο Τύπο

Ο ρωσικός Τύπος στο σύνολό του βλέπει σήμερα στο πρόσωπο του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο των προκριματικών της δεξιάς στη Γαλλία, έναν «φίλο της Μόσχας» ικανό να αποκαταστήσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η οικονομική εφημερίδα Vedomosti χαρακτηρίζει έτσι τον πρώην πρωθυπουργό «φιλορώσο υποψήφιο» στις προεδρικές εκλογές, ο οποίος έχει ένα πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής «πιο ισορροπημένο» απ’ αυτό του αντιπάλου του, του Αλέν Ζιπέ, ο οποίος είναι από την πλευρά του ένας «ατλαντιστής υπό προϋποθέσεις».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 έκανε από την πλευρά του λόγο για έναν «νέο πολιτικό σεισμό» έπειτα από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Επισήμανε πως ο Φιγιόν, «ευνοϊκός έναντι της Ρωσίας», είχε συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όταν ήταν στα πράγματα «δύο ή τρεις φορές τον χρόνο, τον γνωρίζει καλά και μιλούν μάλιστα μεταξύ τους στον ενικό».

Η ηλεκτρονική εφημερίδα Gazeta.ru βλέπει από την πλευρά της ένα «γαλλικό ριμέικ του Ντόναλντ Τραμπ» επισημαίνοντας πως μια νίκη του Φρανσουά Φιγιόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές «θα ήταν ό,τι πρέπει για τη Μόσχα». Ο ιστότοπος υπογραμμίζει ωστόσο πως ο Νικολά Σαρκοζί θεωρούνταν «ο πιο πρακτικός υποψήφιος για το Κρεμλίνο», καθώς είχε ανακοινώσει δημοσίως πως, αν εκλεγόταν, θα αποκαθιστούσε καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

«Για τις μελλοντικές εκλογές, η Ρωσία δεν βάζει όλα τα αυγά της στο ίδιο καλάθι και διατηρεί παράλληλα επαφές με την κύρια ανταγωνίστρια των Ρεπουμπλικανών, την Μαρίν Λεπέν», η οποία θεωρείται επίσης πως βρίσκεται κοντά στη Μόσχα, υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Το περιοδικό Expert, αφού χαιρετίζει την επίδοση «του φίλου Φρανσουά», αναφέρει από την πλευρά του πως «σχηματίζεται μια εξαιρετικά ευεργετική για τη Ρωσία τάση»: η ανάδυση μιας γενιάς ηγετών που είναι περισσότερο «ευνοϊκοί» έναντι της Μόσχας και είναι ικανοί «να δημιουργήσουν μια ρωγμή στην κοινή θέση της Δύσης» σχετικά με τη Ρωσία.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:14