search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:03
MENU CLOSE

Η στρατιωτική «βαβέλ» της Συρίας: Ποιοι πολεμούν ποιους – Ποιοι τους στηρίζουν (Photos/Videos)

16.10.2019 10:11
Η στρατιωτική «βαβέλ» της Συρίας: Ποιοι πολεμούν ποιους - Ποιοι τους στηρίζουν (Photos/Videos) - Media

 

Mια πραγματική «βαβέλ» στρατιωτικών δυνάμεων αντιμάχεται εδώ και 8 χρόνια στη Συρία, έχοντας προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η πολεμική αναμέτρηση πριν από μια εβδομάδα μπήκε σε νέα φάση κλιμάκωσης μετά την απόφαση της Τουρκίας να εισβάλει στη Συρία σε βάθος δεκάδων και σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων. Κι όλα αυτά μετά το πράσινο φως που άναψε ο Τραμπ στον Ερντογάν προκειμένου να ξεδιπλώσει το νέο αιματηρό σχέδιό του κατά των Κούρδων και των ελεύθερων περιοχών τους. 

Ποιοι όμως αντιμάχονται ποιους; Ποιες οργανώσεις υπερασπίζονται του Κούρδους; Ποιοι είναι οι μισθοφόροι που στέκονται στο πλευρό των Τούρκων; Ποια στρατεύματα του Άσαντ κινήθηκαν βόρεια πατώντας στις περιοχές των Κούρδων;  

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι ένοπλη πολιτοφυλακή στην οποία συμμετέχουν κυρίως κούρδοι της Συρίας αλλά και άλλες εθνότητες, όπως Άραβες, και ξένοι εθελοντές, ενώ αποτέλεσε και τον “κορμό” των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (Syrian Democratic Forces), που δίνουν αυτές τις μέρες σκληρές μάχες απέναντι στα τουρκικά στρατεύματα και τους μισθοφόρους που είναι υπό τις διαταγές τους. Οι YPG ιδρύθηκαν το 2004 ως ο ένοπλος βραχίονας του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος. Oι δυνάμεις των Κούρδων έλαβαν μεγάλη βοήθεια σε στρατωτικό υλικό και εξοπλισμό από τις ΗΠΑ στον πόλεμό τους κατά των τζιχαντιστών του ISIS. Ωστόσο πολλοί κατηγορούν σήμερα τις ΗΠΑ ότι αθέτησε το λόγο της απέναντί τους και ότι τους “πούλησε” εγκαταλείποντας την περιοχή ενόψει της επικείμενης τουρκικής εισβολής. 

Η αδελφή οργάνωση YPJ αποτελείται από γυναίκες που έχουν δώσει σκληρές μάχες.

Οι δυνάμεις του Κούρδων ανταρτών έχουν πολεμήσει στο Κομπάνι, το Αφρίν και τη Ροζάβα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, κατά των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά και κατά του συριακού στρατού.

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (Syrian Arab Army) είναι ουσιαστικά ο στρατός υπό τον έλεγχο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλα Άσαντ. Έχει διαξεγάγει πόλεμο κατά των ανταρτών Κούρδων, κατά των τζιχαντιστών του ISIS, του τουρκικού στρατού τώρα, αλλά και κατά των Ισραηλινών στο πρόσφατο παρελθόν. Στηρίζεται υλικά-στρατιωτικά και πολιτικά από τη Ρωσία και το Ιράν. Σήμερα βρίσκει την ιδανική ευκαιρία να εισέλθει στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές, και ήδη μετράει τους πρώτους νεκρούς από τουρκικά πυρά. 

Στο πλευρό των τουρκικών στρατευμάτων πολεμούν διάφορα τμήματα που αναφέρονται στο Ελεύθερο Συριακό Στρατό (Free Syrian Army) ο οποίος ιδρύθηκε το 2011 από την κύρια αντιπολίτευση στο Άσαντ με την οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Τουρκίας. Σταδιακά ενισχύθηκε από δυνάμεις φανατικών ισλαμιστών και τζιχαντιστών το 2012. Μετά την επέμβαση του τουρκικού στρατού το 2016, τμήματα Αράβων και Τουρκμένιων συγκρότησαν έναν νέο στρατό με την ονομασία Ελεύθερος Συριακός Στρατός, με επιτόπια υποστήριξη από την τουρκική και την βρετανική αεροπορία. Σήμερα αυτά τα τμήματα μισθοφόρων μάχονται μαζί με τα τουρκικά στρατεύματα και ευθύνονται για πολλές σφαγές αμάχων, όπως έχει φανεί σε βίντεο που έχουν “ανέβει” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:00