search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:42
MENU CLOSE

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Θα θέσω στη Σύνοδο Κορυφής τη νέα μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

12.10.2020 11:26
Μητσοτάκης σε Μισέλ: Θα θέσω στη Σύνοδο Κορυφής τη νέα μονομερή ενέργεια της Τουρκίας - Media

 

Το ζήτημα των τελευταίων τουρκικών ενεργειών –στον απόηχο της έκδοσης νέας NAVTEX από την Άγκυρα για την Ανατολική Μεσόγειο- έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία  ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Οκτωβρίου.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα εθνικά μας θέματα τονίζοντας: «Συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής Navtex, νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου. Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις οποίες και σας παραπέμπω».

Όπως είπε ο Στ. Πέτσας «ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ήδη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν  οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο».

Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφασή της, ενώ εκδόθηκε αντι-NAVTEX από ελληνικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Νωρίτερα, ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex με αριθμό FA06 -1262/20 που αφορά σε θαλάσσια περιοχή 6,5 ναυτικά μίλια νότια από το Καστελλόριζο και 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου.

H Άγκυρα βγάζει ξανά το Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από τις 12 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό της σκάφος σε απόσταση αναπνοής, στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, προχωρώντας σε κίνηση απότομης κλιμάκωσης της έντασης. Το Ορούτς Ρέις απέπλευσε το πρωί της Δευτέρας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την έκδοση της NAVTEX προχώρησε το βράδυ της Κυριακής και σε σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Τέλος, να σημειωθεί ότι εσπευσμένα επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Πορτογαλία, μετά τη συνάντηση του με τον Πορτογάλο ομόλογο του, Ζάου Γκόμες Κραβίνιου. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:42