search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:08
MENU CLOSE

Εμβολιασμός μετά πολλών εμποδίων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2161
21-1-2021
21.01.2021 04:00
xrisohoidis.jpg

 

Με ρυθμούς χελώνας η «επιχείρηση Ελευθερία» στον δρόμο για το ξέφωτο από την πανδημία

Οι κακεντρεχείς θα μπορούσαν να πουν ότι τα δάκρυα του Βασίλη Κικίλια για τους υγειονομικούς και το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ενδεχομένως να ήταν δάκρυα για το σχέδιο εμβολιασμού που… χάσαμε. Γιατί ποιος θα ξεχάσει την πρώτη παρουσίαση του μεγαλεπήβολου σχεδίου «Ελευθερία» για το πώς θα γίνει η διαδικασία;

Πρώτα βλέπαμε το εργοστάσιο παραγωγής, μετά ένα βελάκι έδειχνε τις κεντρικές αποθήκες, μετά ένα βελάκι τα εμβολιαστικά κέντρα και στο τέλος μία γυναίκα να λαμβάνει το εμβόλιο. Σήμερα το προβληματικό σημείο στο συγκεκριμένο σχεδιάγραμμα είναι ότι τα πολυδιαφημισμένα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που δημιουργήθηκαν από το υπουργείο Υγείας και δεν κατάφεραν να στελεχωθούν, οπότε και η διαδικασία αυτή μεταφέρεται στα νοσοκομεία, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα και τυχόν παρενέργειες.

Και ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα προχωρά με ρυθμούς χελώνας, οι ειδικοί θεωρούν ότι ενδεχομένως τον Μάιο να μπορέσουμε να «ξεφορτωθούμε» τα μέτρα προστασίας, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι το καλοκαίρι θα έχει επιτευχθεί μια ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνδέσει άμεσα την επιστροφή στην καθημερινότητα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ μόλις πρόσφατα ζήτησε το «διαβατήριο εμβολιασμού», ένα θέμα που θα συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα η διαδικασία δεν… τρέχει, αλλά ενόψει και της τουριστικής σεζόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των 27 την πρότασή του, ενώ παράλληλα θα εισηγηθεί την «ενεργοποίηση» της Κομισιόν για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη έγκριση και άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στον οποίο έχει ήδη καταθέσει αίτημα η AstraZeneca.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επιστολή του προς τον Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει την καινοτομία του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο λαμβάνει καθένας και καθεμία που κάνει το εμβόλιο.

Βέβαια, ευτυχώς για την Ευρώπη, αυτή είναι η μόνη καινοτομία που… εξάγουμε. Σε ό,τι αφορά τη σταδιακή άρση του lockdown, το click away μας αποχαιρέτισε μετά το τέλος των γιορτών, ενώ όλο το διαφημισμένο (μέσω αλλεπάλληλων συνεντεύξεων) σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το click in shop δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί ποτέ, διότι απλώς τελικά άνοιξε υπό άλλες προϋποθέσεις το λιανεμπόριο.

Η Ελλάδα, όμως, διατηρεί την… πατέντα του SMS, με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη να έχει κάνει την «ακατανόητη» δήλωση ότι στην περίπτωση που κάποιος σβήσει το μήνυμα που έστειλε προκειμένου να συνεχίσει τα ψώνια του και μετά το επιτρεπόμενο δίωρο, τότε χάνεται μία θέση εργασίας στο λιανεμπόριο.

Και οι περίεργες δηλώσεις σχετικά με την πανδημία δεν σταματούν εδώ. Μπορεί ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος να δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα ή την άρση τους θα γίνονται κάθε Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής που θα κάνει τη σχετική εισήγηση, ωστόσο οι πολίτες δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς κάθε συνέντευξη κυβερνητικού στελέχους συνοδεύεται από «ανακοινώσεις».

Πρωταγωνιστής όλων ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έχει διαψευστεί παραπάνω από μία φορές. Το τελευταίο του κατόρθωμα είναι η προαναγγελία για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, που συνεπάγεται και την άρση του περιορισμού μετακίνησης από νομό σε νομό, με τον πρωθυπουργό να το διαψεύδει από το βήμα της Βουλής, λέγοντας, εμμέσως, ότι τόσο τα χιονοδρομικά όσο και η εστίαση μπορούν να περιμένουν.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προτεραιότητα είναι φυσικά το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων (κάτι που έχει ειπωθεί και στο παρελθόν, ειδικά για τη Γ’ Λυκείου), αδειάζοντας τον υπουργό του, ο οποίος για μία ακόμα φορά έγινε το αγαπημένο πρόσωπο των social media, σε αναρτήσεις πολιτών που είχαν την εύλογη απορία πώς γίνεται να επιτραπεί σε κάποιον να μετακινηθεί για σκι υπό την προϋπόθεση ότι έχει κλείσει τη διαμονή του κάπου, και να μην επιτραπεί σε κάποιον να δει τους συγγενείς του στην επαρχία, ή να μην επιτραπούν το κυνήγι και το ψάρεμα.

«Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη» δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο Μητσοτάκης. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ο εμβολιασμός δεν προχωρά με γοργούς ρυθμούς αλλά όχι με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο Μητσοτάκης τόνισε πως οι ρυθμοί του εμβολιασμού θα ακολουθούν τον ρυθμό των παραδόσεων εμβολίων και ανακοίνωσε πως «από σήμερα αυξάνουμε και τα σημεία που θα γίνουν οι εμβολιασμοί, ενώ από τον Φεβρουάριο έως τα μέσα Μαρτίου θα μπουν στη μάχη δύο κέντρα εμβολιασμού, που θα έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 20.000 πολιτών».

Ενδοκυβερνητικές παραφωνίες

Έτσι, λοιπόν, με βήματα μπρος πίσω, με παραφωνίες και με ευχολόγια η κυβέρνηση προσπαθεί να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της όσον αφορά στα κρίσιμα ζητήματα που ανακύπτουν λόγω της πανδημίας της Covid-19 στην Ελλάδα.

Παρά τις προσπάθειες για σταδιακή άρση του lockdown και των περιοριστικών μέτρων είναι εμφανές ότι το Μαξίμου είναι πολύ επιφυλακτικό στο να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση της καραντίνας, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε νέο καταστροφικό κύμα της πανδημίας. Ενώ, ταυτόχρονα, παρατηρούνται και σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό εμβολιών με αποτέλεσμα το πρόγραμμα του εμβολιασμού να πηγαίνει πίσω και ουδείς να είναι βέβαιος για το πότε η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, παρά τις προσπάθειες κυβερνητικών παραγόντων να επαναφέρουν το αφήγημα της επάρκειας σε εμβόλια και του ολοκληρωμένου προγράμματος για τους εμβολιασμούς, είναι προφανές τόσο από αντιδράσεις υπουργών όσο και από αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι η κυβέρνηση αναζητά χρόνο ώστε να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αναλόγως να προσαρμόσει τον σχεδιασμό της.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι δυο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, μέσα σε διάστημα ελαχίστων ωρών προχώρησαν σε εντελώς αντικρουόμενες δηλώσεις, υποχρεώνοντας το Μαξίμου να παρέμβει έστω και άτυπα προκειμένου να βάλει τέλος στις παραφωνίες.

«Πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο lockdown στην περίπτωση που υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, ήταν η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών (ΣΚΑΪ). Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, την ίδια πάνω κάτω στιγμή, δήλωνε (Open) ότι τα χιονοδρομικά κέντρα είναι μια εποχική δραστηριότητα και πως αυτοί οι άνθρωποι αν δεν δουλέψουν τώρα δεν θα το κάνουν κάποια άλλη περίοδο.

Φυσικά όλες αυτές οι συζητήσεις γίνονται επί της ουσίας στον αέρα, καθώς η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των ειδικών τόσο για τα σχολεία όσο και για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς αλλά έχει παράλληλα τεντωμένο το αυτί της για πιθανές προειδοποιήσεις για τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο απειλεί και τη χώρα μας. Ταυτόχρονα, παρακολουθεί και τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, εκεί όπου μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, παρατείνουν το lockdown.

Καθαρό μήνυμα η επέκταση της εθνικής κυριαρχίας

«Η χώρα μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσές μας εκεί διπλασιάζονται» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού στην ολομέλεια, χαιρετίζοντας την αύξηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. «Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος» όπως είπε. Την ίδια στιγμή ο Μητσοτάκης δήλωσε πως «η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως «η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Σήμερα για πρώτη φορά η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα και τρέχουσα πραγματικότητα. Ήταν διαφορετική η ελληνική στάση έναντι των προκλήσεων».

Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι ένα πολύ καθαρό μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση σε όσους, με απειλές και λεονταρισμούς, επιχειρούν να στερήσουν αυτό το δικαίωμα από την πατρίδα μας. «Η σημερινή εξέλιξη δεν ήταν τυχαία και τίποτε δεν ήταν αυτονόητο» τόνισε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως αυτή «η διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στη θάλασσα θα είχε παραμείνει χίμαιρα αν η χώρα μας δεν είχε δρομολογήσει ένα ευρύ σύστημα συμμαχιών στη Μεσόγειο».

Όπως είπε ο Μητσοτάκης «έγινε εξ αιτίας της ενεργητικής διπλωματίας και άφησε πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα. Με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση. Έχουμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. Οι συμφωνίες είναι αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια».

«Με μηδενική αφέλεια» στις διερευνητικές επαφές

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Χωρίς, όμως, η Αθήνα να ξεχνά ούτε την προηγούμενη στάση, ούτε συχνά και τη διπλή γλώσσα της Άγκυρας» σημείωσε ο Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον διάλογο με την Τουρκία ενόψει των διερευνητικών επαφών.

«Προσερχόμαστε, λοιπόν, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση, αλλά και με ελπίδες στις διερευνητικές επαφές που θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου. Προσερχόμαστε, όμως, και με μηδενική αφέλεια» τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας την ηγεσία «των γειτόνων να εγκαταλείψει τον μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου».

Ο πρωθυπουργός, πάντως, την ίδια στιγμή τόνισε πως «με την ίδια παρρησία, όμως, διακηρύσσω ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας. Ούτε, προφανώς, να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Γι΄ αυτό ακριβώς έχουμε πει πολλές φορές ότι αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε για τον τρόπο με τον οποίον θα παραπέμψουμε τη διαφωνία μας στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα».

Στη συζήτηση στη Βουλή για την αύξηση των χωρικών υδάτων ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς χθες ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο νέος «πλανητάρχης» είναι έμπειρος πολιτικός, που γνωρίζει τα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Γνωρίζω προσωπικά τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Έμπειρος πολίτικος, που γνωρίζει την περιοχή μας και τις ευαισθησίες της. Πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί είμαι σίγουρος πως θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09