search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:09
MENU CLOSE

Τ. Πικετί: Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ – Γερμανία και Γαλλία έχουν πάθει ιστορική αμνησία

11.03.2015 08:37
Τ. Πικετί: Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ - Γερμανία και Γαλλία έχουν πάθει ιστορική αμνησία - Media

Ούτε η Γαλλία, ούτε η Γερμανία δεν αποπλήρωσαν ποτέ στο ακέραιο τα χρέη τους, όμως σήμερα απαιτούν από την Ελλάδα να πράξει ακριβώς αυτό, σχολιάζει ο Γάλλος οικονομολόγος Τομάς Πικετί, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ούτε η Γαλλία, ούτε η Γερμανία δεν αποπλήρωσαν ποτέ στο ακέραιο τα χρέη τους, όμως σήμερα απαιτούν από την Ελλάδα να πράξει ακριβώς αυτό, σχολιάζει ο Γάλλος οικονομολόγος Τομάς Πικετί.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel με τίτλο «Ο Τομάς Πικετί για την ευρωζώνη: Δημιουργήσαμε ένα τέρας» ο Γάλλος Οικονομολόγος Τομάς Πικετί, εκφράζει την άποψή του για «κοινοτικοποίηση» των χρεών των ευρωπαϊκών χωρών, με τη δημιουργία ενός ταμείου αποπληρωμής χρέους λέγοντας: «Οι Γερμανοί δεν θα έπρεπε να φοβούνται τη δημοκρατία. Αν έχουμε ένα κοινό νόμισμα, κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα πληρώνουμε επίσης χρήματα μαζί», δηλώνει 

«Χρειαζόμαστε μία δημοσιονομική ένωση και μία εναρμόνιση των προϋπολογισμών. Χρειαζόμαστε ένα κοινό ταμείο αποπληρωμής χρέους για την Ευρωζώνη, σαν αυτό που πρότεινε το γερμανικό συμβούλιο των σοφών, για παράδειγμα. Κάθε χώρα θα παρέμενε υπεύθυνη για την αποπληρωμή του μεριδίου της στο συνολικό χρέος. Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί δεν θα χρειαζόταν να πληρώσουν τα παλιά δάνεια των Ιταλών, και αντιστρόφως. Όμως θα υπάρχει ένα κοινό επιτόκιο για τα ευρωομόλογα, που θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του χρέους», εξηγεί ο Πικετί.

Ο Γάλλος οικονομολόγος προτείνει επίσης τη σύσταση ενός Ευρωκοινοβουλίου το οποίο θα αποτελείται από μέλη των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, στο οποίο θα εκπροσωπούνται τα κράτη-μέλη αναλογικά με τον πληθυσμό τους. «Αυτοί οι πολιτικοί τότε θα ψήφιζαν δημοκρατικά για το πόσο υψηλό θα μπορούσε να είναι το έλλειμμα στην Ευρωζώνη», αναφέρει, διαφωνώντας με τους «αυτόματους» κανόνες της Ευρωζώνης για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Σύμφωνα με τον Πικετί, το γεγονός ότι 19 χώρες μοιράζονται το ίδιο νόμισμα, όμως έχουν διαφορετικά φορολογικά συστήματα και δημοσιονομικές πολιτικές, σημαίνει ότι η Ευρωζώνη είναι ένα «τέρας», όπως σημειώνει. «Πριν το κοινό νόμισμα, οι χώρες μπορούσαν απλά να υποτιμήσουν το νόμισμά τους για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Ως μέλος της Ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει αυτήν την καθιερωμένη και αποτελεσματική κίνηση», επισημαίνει.

Όταν ο δημοσιογράφος του λέει ότι μοιάζει με τον Αλέξη Τσίπρα που λέει ότι εξαιτίας των λαθών των άλλων η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, ο Πικετί απαντά με νόημα «δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τον υποστηρίζω ως κόμμα, αλλά ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, που ήταν αμφότερες βαριά χρεωμένες το 1945, αποπλήρωσαν ποτέ στο ακέραιο αυτά τα χρέη. Κι όμως, ακριβώς αυτές οι δύο χώρες λένε τώρα στους Νοτιοευρωπαίους ότι πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη τους μέχρι το τελευταίο ευρώ. Είναι ιστορική αμνησία! Αλλά με βαριές συνέπειες».

Καταλήγοντας, ο Γάλλος οικονομολόγος υποστηρίζει πως η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «θεραπεία σοκ» για τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Ξαφνικά θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που έκαναν δε δουλεύει, και ότι πρέπει να δουν μία διαφορετική προσέγγιση. Αλλά ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι Podemos της Ισπανίας δεν είναι ούτε κατ’ ελάχιστο τόσο επικίνδυνοι όσο η άκρα δεξιά. Το Εθνικό Μέτωπο εδώ στη Γαλλία είναι πιο δημοφιλές από ποτέ αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό και είναι τόσο επικίνδυνο για τα παραδοσιακά κόμματα να συνεχίσουν να ενισχύουν τους εθνικιστές. Το να επιπλήττεις συνεχώς τους τεμπέληδες Έλληνες ή Πορτογάλους είναι ανεύθυνο» εξηγεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:09