search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:07
MENU CLOSE

Ένας Αστέρας στο… περίμενε

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1855
12-3-2015
12.03.2015 04:00
pod_1203_020_cmyk.jpg

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται, πλέον, το μέλλον της επένδυσης στον Αστέρα Βουλιαγμένης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) βάζοντας φρένο στην ολοκλήρωση της πώλησης.

 

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται, πλέον, το μέλλον της επένδυσης στον Αστέρα Βουλιαγμένης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) βάζοντας φρένο στην ολοκλήρωση της πώλησης.

Και βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης αφού οι επενδυτές για να προχωρήσουν στην εκπόνηση νέου ΕΣΧΑΔΑ, με στόχο να αμβλύνουν τις αντιρρήσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, θα πρέπει να έχουν πάρει το πράσινο φως από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ότι το νέο σχέδιο θα λάβει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος και θα κατατεθεί προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητά του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδυτές έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν στη σύνταξη νέου ΕΣΧΑΔΑ, όπως σημείωναν, όμως, στο «Π» υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, η επιτυχής ή όχι έκβαση της υπόθεσης θα κριθεί από τη συνεργασία που πρόκειται να αναπτύξουν επενδυτές – ΤΑΙΠΕΔ και συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου το νέο σχέδιο να συνάδει με την απόφαση του ΣτΕ και να γίνει νομικό κείμενο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχήμα αραβικών και τουρκικών κεφαλαίων της «Jermyn Street», που κέρδισε τον διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, προσανατολίζεται στην κατάθεση πρότασης, η οποία θα προβλέπει την κατασκευή πολύ μικρότερου αριθμού κατοικιών.

Το θέμα της αλλαγής χρήσης στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης με πρόβλεψη για χρήση κατοικίας ήταν και εκείνο που οδήγησε στην απόρριψη του Προεδρικού Διατάγματος, αφού, σύμφωνα με τους δικαστές, «η προσθήκη της χρήσης κατοικίας στις νυν επιτρεπόμενες χρήσεις τουρισμού – αναψυχής και των συνοδευτικών τους χρήσεων στη ζώνη Ι του ΕΣΧΑΔΑ, η οποία περιλαμβάνεται στη χερσόνησο του Μικρού Καβουριού, και μάλιστα με τη δημιουργία ή την ανέγερση μεγάλου αριθμού κατοικιών ύψους 7,5 μ. σε δομημένες αλλά και αδόμητες επιφάνειες της χερσονήσου, συνιστά επιβάρυνση των ήδη επιτρεπόμενων χρήσεων και μετατρέπει στο διηνεκές την ευαίσθητη περιοχή της χερσονήσου σε οικιστική περιοχή με μικτές χρήσεις, προεχόντως κατοικίας, εν όψει και του συνολικού αριθμού των κατοικιών (έως 100), και δευτερευόντως τουρισμού».

Τα στελέχη της «Jermyn Street », που χειρίζονται το πρόζεκτ, εκτιμούν ότι με την αφαίρεση των 100 κατοικιών από το σχέδιο με πρόβλεψη μόνο για κατασκευή έως 15 υπερπολυτελών βιλών ίσως θα μπορέσει να γίνει αποδεκτό από το ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι στο επενδυτικό σχήμα «Jermyn Street Rea l Estate Fund» συμμετέχει με 33,75% η τουρκική Dogus και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά το Abu Dhabi Investment Council (o κρατικός επενδυτικός βραχίονας του Άμπου Ντάμπι) και το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ.

Το επενδυτικό σχήμα κέρδισε τον διαγωνισμό για τον Αστέρα με προσφορά 400 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από τον Ιούλιο του 2014 έχει εξασφαλίσει επιχορήγηση από τον Επενδυτικό Νόμο για την υλοποίηση έργων εκσυγχρονισμού των δύο ξενοδοχείων και της μαρίνας του συγκροτήματος.

Συγκεκριμένα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν υπαχθεί στον Επενδυτικό Νόμο τρία επιχειρηματικά σχέδια των υπό σύσταση εταιρειών Αpollo Ξενοδοχειακή Α.Ε. και Αpollo Mαρίνα Α.Ε. συνολικού ύψους 75,57 εκατ. ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:57