search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:43
MENU CLOSE

Η πρώτη μεγάλη μάχη: φόρος… υποψίας τριγωνικών συναλλαγών

19.03.2015 05:44
Η πρώτη μεγάλη μάχη: φόρος... υποψίας τριγωνικών συναλλαγών - Media

Ασφυκτικές πιέσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο δέχεται εδώ και μερικά 24ωρα η κυβέρνηση με στόχο να αποσυρθεί η νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή προκαταβολής φόρου επί των συναλλαγών που γίνονται μέσω χωρών με «ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς».

Ασφυκτικές πιέσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο δέχεται εδώ και μερικά 24ωρα η κυβέρνηση με στόχο να αποσυρθεί η νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή προκαταβολής φόρου επί των συναλλαγών που γίνονται μέσω χωρών με «ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς».

Το μέτρο ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο «χτύπημα» που προσπαθεί να καταφέρει η νέα κυβέρνηση στις επιχειρήσεις που στήνουν άλλοτε μέσω Βουλγαρίας και άλλοτε μέσω Κύπρου ή Αλβανίας, σχηματισμούς τύπου Carousel προκειμένου να εκμηδενίσουν τη φορολογική επιβάρυνση.

Οι επιχειρήσεις που αντιδρούν – χθες υπήρξε αναλυτική επιστολή του ΣΕΒ προς την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη – επικαλούνται ότι το μέτρο θα πλήξει και τις υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποιούν κανονικές εισαγωγές από την Κύπρο ή την Βουλγαρία.

Πώς θα την πλήξει; Με δραματική στέρηση ρευστότητας καθώς θα είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν ένα πολύ μεγάλο ποσό (26% επί της συναλλαγής) και στη συνέχεια να περιμένουν πότε θα δεχτεί το υπουργείο Οικονομικών ότι η συναλλαγή είναι κανονικά για να επιστρέψει τα χρήματα.

Η επίμαχη διάταξη έχει ως εξής:

«Tο σύνολο τω δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α. Είναι κατά το χρόνο έκδοσης του παραστατικού ή κατά το χρόνο διενέργειας της συναλλαγής φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο κατά την έννοια του άρθρου 65 του Κ.Φ.Ε.

β. Είναι κατά το χρόνο έκδοσης του παραστατικού ή κατά το χρόνο διενέργειας της συναλλαγής φορολογικός κάτοικος σε κράτος που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς σύμφωνα με το άρθρο 65 του Κ.Φ.Ε.

γ. Είναι συνδεόμενη, εν τοις πράγμασι εταιρεία, χωρίς να έχει συμμορφωθεί πριν τη διενέργεια της συναλλαγής ή την έκδοση του παραστατικού με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται από τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (άρθρο 21 του ν. 4174/2013).

δ. Δεν διαθέτει στην έδρα της ή σε συνδεδεμένη επιχείρηση την απαιτούμενη οργάνωση και υποδομή για τη διενέργεια – κατ΄ επάγγελμα- ομοειδών συναλλαγών, κατά συνήθεια και επάγγελμα με τη συναλλαγή για την οποία εκδόθηκε το παραστατικό.

Για τις περιπτώσεις γ και δ ο φορολογούμενος οφείλει, προκειμένου να μην εμπίπτει στην μη έκπτωση της δαπάνης, και πριν τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου, να προσκομίσει πλήρη απόδειξη ότι δεν συντρέχουν για τη συγκεκριμένη εταιρεία οι αναφερόμενες συνθήκες.

Για τις περιπτώσεις α, β, γ και δ, προκειμένου ο φορολογούμενος να μην εμπίπτει στη μη έκπτωση της δαπάνης, θα πρέπει να καταβάλλει παρακρατούμενο φόρο που προκύπτει από τον ισχύον στην Ελλάδα φορολογικό συντελεστή φόρου εισοδήματος για επιχειρηματική δραστηριότητα επί το συνόλου της εν λόγω δαπάνης.

Εφόσον εντός δωδεκαμήνου από τη συναλλαγή ο φορολογούμενος, αποδείξει ότι πρόκειται περί συνήθους συναλλαγής σε τρέχουσες τιμές αγοράς, θα επιστρέφεται αζημίως για το Δημόσιο ο παρακρατηθείς φόρος στο φορολογούμενο.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης, και ειδικότερα η διαδικασία ελέγχου που προβλέπεται για τις περιπτώσεις γ’ και δ’ ανωτέρω».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να «αγγίξει» το θέμα των τριγωνικών συναλλαγών. Περίπου στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η διάταξη που ισχύει σήμερα η οποία αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζονται ως επαγγελματικές δαπάνες, συναλλαγές με τις χώρες που έχουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς εκτός και αν προκύψει ότι είναι πραγματικές συναλλαγές.

Το μέτρο δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και έτσι, το υπουργείο Οικονομικών κινείται ακόμη πιο επιθετικά. Φορολογεί προκαταβολικά συναλλαγές (για την ακρίβεια εισαγωγές) από χώρες όπως:

Άγιος Μαρίνος, Αλβανία, Ανδόρα, Βανουάτου, Βερμούδες, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Γιβραλτάρ, Γκέρνσεϋ, Ιρλανδία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά, Εμιράτα, Κύπρος, Λιχτενστάιν, Μαυροβούνιο, Μακάο, Μονακό, Μονσεράτ, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπελίζ, Ναουρού, Νήσοι Κέιμαν, Νήσοι Μάρσαλ, Νήσος του Μαν, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Ομάν, Παραγουάη, Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες, Τζέρσεϊ και ΠΓΔΜ.

Το αν θα περάσει ή όχι το μέτρο θα φανεί μέσα στα επόμενα δύο 24ώρα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:42